Kandilli'ye Göre Kırşehir 1. Derecede Deprem Bölgesinde

BİLİM 03.11.2020 - 21:33, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kandilli'ye Göre Kırşehir 1. Derecede Deprem Bölgesinde

İzmir'de meydana gelen depremin ardından daha önce yayınlanan yeni deprem haritası yeniden gündeme geldi.

AFAD Tarafından yenilenen Türkiye Deprem Haritasında en radikal değişiklik Kırşehir'de yapılmıştı.Yeni haritaya göre daha 1. derecede (riskli) deprem bölgesi olan Kırşehir deprem riski en az iller arasında gösterilmişti.Ancak daha yakın zamanda Çiçekdağı'da meydana gelen deprem akılları karıştırmıştı.5.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem bir kaç maddi hasar dışında herhangi bir can kaybına yol açmadı ancak çevre illerde de önemli ölçüde hissedilmişti.Bu depremden bir kaç yıl sonra yeni deprem haritasında Kırşehir deprem riski en az olan iller arasında yer aldı.     KANDİLLİ'YE GÖRE KIRŞEHİR 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE   Kandilli Rasathanesinin resmi sayfasında Kırşehir ile ilgili şu ifadeler yer alıyor., ''Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Kırşehir bölgesi genelinde I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.                 Kandilli Rasathanesine Göre Kırşehir'in Deprem Risk Haritası   Bölge genel anlamda Anadolu Bloğunun iç deformasyon alanında yer alır. Bölgede aktif tali kırıklar mevcuttur ve bu kırıklar zaman zaman orta büyüklükte depremler üretebilmektedir. Bölge genel anlamda K-G yönlü sıkışma rejimin etkisinde ve KB ve KD uzanımlı doğrultu atımlı faylarla karakterize olmaktadır. Bu neotektonik bölgenin özelliklerini temsil eden en önemli tektonik yapı Seyfe Fay Zonu’dur (Koçyiğit, 2003; Temiz, 2004) Aletsel dönemde(1900 yılı sonrası) bölgede meydana gelmiş en etkili deprem 1938 yılı Kaman-Kırşehir (M=6.6) depremidir.''   
İzmir'de meydana gelen depremin ardından daha önce yayınlanan yeni deprem haritası yeniden gündeme geldi.

AFAD Tarafından yenilenen Türkiye Deprem Haritasında en radikal değişiklik Kırşehir'de yapılmıştı.Yeni haritaya göre daha 1. derecede (riskli) deprem bölgesi olan Kırşehir deprem riski en az iller arasında gösterilmişti.Ancak daha yakın zamanda Çiçekdağı'da meydana gelen deprem akılları karıştırmıştı.5.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem bir kaç maddi hasar dışında herhangi bir can kaybına yol açmadı ancak çevre illerde de önemli ölçüde hissedilmişti.Bu depremden bir kaç yıl sonra yeni deprem haritasında Kırşehir deprem riski en az olan iller arasında yer aldı.

 

 

KANDİLLİ'YE GÖRE KIRŞEHİR 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

 

Kandilli Rasathanesinin resmi sayfasında Kırşehir ile ilgili şu ifadeler yer alıyor., ''Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Kırşehir bölgesi genelinde I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır.

 

              Kandilli Rasathanesine Göre Kırşehir'in Deprem Risk Haritası

 

Bölge genel anlamda Anadolu Bloğunun iç deformasyon alanında yer alır. Bölgede aktif tali kırıklar mevcuttur ve bu kırıklar zaman zaman orta büyüklükte depremler üretebilmektedir. Bölge genel anlamda K-G yönlü sıkışma rejimin etkisinde ve KB ve KD uzanımlı doğrultu atımlı faylarla karakterize olmaktadır. Bu neotektonik bölgenin özelliklerini temsil eden en önemli tektonik yapı Seyfe Fay Zonu’dur (Koçyiğit, 2003; Temiz, 2004) Aletsel dönemde(1900 yılı sonrası) bölgede meydana gelmiş en etkili deprem 1938 yılı Kaman-Kırşehir (M=6.6) depremidir.'' 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.