Kadir Çakır Gitti Kapısına Kilit Vuruldu

KÜLTÜR 08.10.2020 - 11:38, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Kadir Çakır Gitti Kapısına Kilit Vuruldu

UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınan ve dünyada birisi Yozgat'ta diğeri ise İngiltere'de olmak üzere 2 tane bulunan Roma Kral Hamamının kapısına kilit vuruldu.

Kadir Çakır'ın Yozgat Valisi olduğu dönemde Sarıkaya'da başlatılan 2 bin yıllık Roma Kral Hamamını kurtarma ve kamulaştırma çalışmaları Çakır'ın görevden alınmasından sonra durduruldu.Dünyada sadece iki tane bulunan kral hamamının çevresi tel örgüyle sarılarak kapısına kilit vuruldu.Kadir Çakır kazı ve kurtarma çalışmalarının başlatıldığı ve dünyada sadece 2 adet bulunan Roma Kral Mezarı hakkında verdiği röportajda , '' Sarıkaya Roma Hamamı Yogzat'ı Dünyaya tanıtacak , Yozgat’ın başta Roma Hamamı olmak üzere tarihi ve kültürel değerleriyle turizmde marka olması için çalışma başlattık.'' açıklamasında bulunmuştu.     VATANDAŞLAR DA TEPKİLİ   2017 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi Roma hamamı, 2020 yılı Temmuz ayında açıklanan daimi listede yer alamamıştı. Dünyada sadece biri İngiltere'de, diğeri ise Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde bulunan tarihi Basilica Therma Roma Hamamı çevresinde bulunan kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için başlatılan kazı çalışmaları durdu. Koruma amacıyla tel örgülerle çevrilen tarihi yapının kapısına da kilit vuruldu. Çevre illerden tarihi yapıyı yakından görmeye gelen vatandaşlar ise içeriye giremediği için tel örgülerin arkasından bakmakla yetinerek hatıra fotoğrafı çekindiler. Basilica Therma Roma Hamamı'nda çalışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen vatandaşlar, tarihi yapının turizme açılmasını istiyor.     TEZLER YARIM KALDI   Tez konusu için Kırşehir'den gelen üniversite öğrencisi Rabia Güler, "Ahi Evran Üniversitesinde coğrafya bölümünde okuyorum. Tez konum Roma hamamı olduğu için buraya tarihi yapıyı incelemeye geldim. Buraya girmek şu an yasak olduğu için dışarıdan görme imkanım oldu. Buranın daha iyi tanıtılması ve ülkemizin doğal güzelliklerinin daha ön plana çıkması için bu araştırmaları yapıp insanlara duyurmalıyız. Roma hamamı gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer, turizme kazandırılması gerekiyor" dedi.     GİRİŞLER VATANDAŞA KAPATILDI   Tarihi Roma hamamını görmek için Sarıkaya'ya gelen Berat Onur ise, "Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinden tarihi Roma hamamını görmeye geldik. Çok güzel bir yer ama tel örgüler var, keşke içeriye girebilsek. Burasının turizme kazandırılması güzel olur, herkes gelir görür" şeklinde konuştu.
UNESCO tarafından Dünya mirası listesine alınan ve dünyada birisi Yozgat'ta diğeri ise İngiltere'de olmak üzere 2 tane bulunan Roma Kral Hamamının kapısına kilit vuruldu.

Kadir Çakır'ın Yozgat Valisi olduğu dönemde Sarıkaya'da başlatılan 2 bin yıllık Roma Kral Hamamını kurtarma ve kamulaştırma çalışmaları Çakır'ın görevden alınmasından sonra durduruldu.Dünyada sadece iki tane bulunan kral hamamının çevresi tel örgüyle sarılarak kapısına kilit vuruldu.Kadir Çakır kazı ve kurtarma çalışmalarının başlatıldığı ve dünyada sadece 2 adet bulunan Roma Kral Mezarı hakkında verdiği röportajda , '' Sarıkaya Roma Hamamı Yogzat'ı Dünyaya tanıtacak , Yozgat’ın başta Roma Hamamı olmak üzere tarihi ve kültürel değerleriyle turizmde marka olması için çalışma başlattık.'' açıklamasında bulunmuştu.

 

 

VATANDAŞLAR DA TEPKİLİ

 

2017 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi Roma hamamı, 2020 yılı Temmuz ayında açıklanan daimi listede yer alamamıştı. Dünyada sadece biri İngiltere'de, diğeri ise Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde bulunan tarihi Basilica Therma Roma Hamamı çevresinde bulunan kalıntıların gün yüzüne çıkartılması için başlatılan kazı çalışmaları durdu. Koruma amacıyla tel örgülerle çevrilen tarihi yapının kapısına da kilit vuruldu. Çevre illerden tarihi yapıyı yakından görmeye gelen vatandaşlar ise içeriye giremediği için tel örgülerin arkasından bakmakla yetinerek hatıra fotoğrafı çekindiler. Basilica Therma Roma Hamamı'nda çalışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen vatandaşlar, tarihi yapının turizme açılmasını istiyor.

 

 

TEZLER YARIM KALDI

 

Tez konusu için Kırşehir'den gelen üniversite öğrencisi Rabia Güler, "Ahi Evran Üniversitesinde coğrafya bölümünde okuyorum. Tez konum Roma hamamı olduğu için buraya tarihi yapıyı incelemeye geldim. Buraya girmek şu an yasak olduğu için dışarıdan görme imkanım oldu. Buranın daha iyi tanıtılması ve ülkemizin doğal güzelliklerinin daha ön plana çıkması için bu araştırmaları yapıp insanlara duyurmalıyız. Roma hamamı gezilmesi ve görülmesi gereken bir yer, turizme kazandırılması gerekiyor" dedi.

 

 

GİRİŞLER VATANDAŞA KAPATILDI

 

Tarihi Roma hamamını görmek için Sarıkaya'ya gelen Berat Onur ise, "Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinden tarihi Roma hamamını görmeye geldik. Çok güzel bir yer ama tel örgüler var, keşke içeriye girebilsek. Burasının turizme kazandırılması güzel olur, herkes gelir görür" şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.