İşte Banka İadesini Almanız İçin Yapmanız Gerekenler !

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.04.2016 - 12:23, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

İşte Banka İadesini Almanız İçin Yapmanız Gerekenler !

Geçtiğimiz günlerde,bankaların 'komisyon ve dosya masrafı'nı iadesi ile bildiri resmi gazetede yayımlandı.Hesap işletim ücretini alanlardan birisi de Emre Belözoğlu... FUTBOLCU Emre Belözoğlu'nun haksız ücret alan bankaya karşı başlattığı hukuk mücadelesi vatandaşlara örnek oldu. Açtığı dava ile 10 yıl önce çektiği kredi için tahsil edilen 46 bin liralık 'komisyon ve dosya masrafı'nı bankadan geri alan Belözoğlu, farkındalığı artırdı. Bankalardan geçmişte kredi alırken ödedikleri dosya masraflarını talep eden binlerce vatandaş, hakem heyetlerinden çıkan olumlu kararlarla paralarını geri alabiliyor. Yine bu konuda birçok tüketici mahkemesi de vatandaş lehine kararlar veriyor. Uzmanlar, kredi alınırken talep edilen dosya masrafının kanunlarda yeri olmadığını ve sözleşmede bulunsa bile 'haksız şart' olduğunu belirtiyor. İşte bankadan dosya masrafınızı geri almanın 8 adımlı yolu... 1- Dosya masrafını 10 yıl geriye dönük olarak almak mümkün. Bunun için öncelikle ne kadar dosya masrafı ödediğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeler ve yazacağınız dilekçe ile bankanıza başvurup, masrafınızın iadesini talep edin. Noter yoluyla da talepte bulunabilirsiniz. 2- Banka paranızı öderse sorun yok. Muhtemelen ödemeyecektir. Bu kez elinizdeki krediyle ilgili belgeleri bir dosya haline getirin. 3- Eğer yeterli belge yoksa, bankanızdan talep edin. Banka bunun için ücret isterse ödediğiniz ücretin dekontunu mutlaka alın. 4- Belgelerle birlikte kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetine müracaat edin. 5- Tüketici hakem heyetindeki matbu dilekçeyi doldurun, belgelerinizi de ekleyin. Delil olarak Yargıtay ve mahkeme kararlarını sunabilirsiniz. 6- Bundan sonra heyetin kararını bekleyin. Olumlu karar sonrası banka itiraz ederse üzülmeyin, mahkemelerden çıkan kararlar tüketici lehine. 7- Karar sonrası bankadan paranızı alın. Vermezlerse icra takibi başlatın. 8- Bu işlemleri her dosya masrafı ve diğer ücretler (kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi) için ayrı ayrı yapın. MAHKEME YOLU AÇIK İadesini istediğiniz tutar 2 bin 320 TL'den az ise tüketici ilçe heyetine, 2 bin 320 ile 3 bin 480 TL arasında ise tüketici il hakem heyetine başvuracaksınız. İl hakem heyetleri, Gümrük Bakanlığı il müdürlüklerinde bulunuyor. Eğer iadesi istenen tutar 3 bin 480 TL'den fazla ise tüketici mahkemelerine dava açabilirsiniz. BANKADA OYUN ÇOK Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı bankaların dosya masrafının belgesini isteyen müşteriden havale ile 50-100 lira istediğini belirterek, şöyle konuştu: "Böylece tüketiciye hizmet vermiş ve karşılığında bir ücret almış gibi görüntü vermeye çalışıyorlar.".
Geçtiğimiz günlerde,bankaların 'komisyon ve dosya masrafı'nı iadesi ile bildiri resmi gazetede yayımlandı.Hesap işletim ücretini alanlardan birisi de Emre Belözoğlu...

FUTBOLCU Emre Belözoğlu'nun haksız ücret alan bankaya karşı başlattığı hukuk mücadelesi vatandaşlara örnek oldu. Açtığı dava ile 10 yıl önce çektiği kredi için tahsil edilen 46 bin liralık 'komisyon ve dosya masrafı'nı bankadan geri alan Belözoğlu, farkındalığı artırdı. Bankalardan geçmişte kredi alırken ödedikleri dosya masraflarını talep eden binlerce vatandaş, hakem heyetlerinden çıkan olumlu kararlarla paralarını geri alabiliyor. Yine bu konuda birçok tüketici mahkemesi de vatandaş lehine kararlar veriyor. Uzmanlar, kredi alınırken talep edilen dosya masrafının kanunlarda yeri olmadığını ve sözleşmede bulunsa bile 'haksız şart' olduğunu belirtiyor. İşte bankadan dosya masrafınızı geri almanın 8 adımlı yolu... 1- Dosya masrafını 10 yıl geriye dönük olarak almak mümkün. Bunun için öncelikle ne kadar dosya masrafı ödediğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeler ve yazacağınız dilekçe ile bankanıza başvurup, masrafınızın iadesini talep edin. Noter yoluyla da talepte bulunabilirsiniz. 2- Banka paranızı öderse sorun yok. Muhtemelen ödemeyecektir. Bu kez elinizdeki krediyle ilgili belgeleri bir dosya haline getirin. 3- Eğer yeterli belge yoksa, bankanızdan talep edin. Banka bunun için ücret isterse ödediğiniz ücretin dekontunu mutlaka alın. 4- Belgelerle birlikte kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetine müracaat edin. 5- Tüketici hakem heyetindeki matbu dilekçeyi doldurun, belgelerinizi de ekleyin. Delil olarak Yargıtay ve mahkeme kararlarını sunabilirsiniz. 6- Bundan sonra heyetin kararını bekleyin. Olumlu karar sonrası banka itiraz ederse üzülmeyin, mahkemelerden çıkan kararlar tüketici lehine. 7- Karar sonrası bankadan paranızı alın. Vermezlerse icra takibi başlatın. 8- Bu işlemleri her dosya masrafı ve diğer ücretler (kart aidatı, hesap işletim ücreti gibi) için ayrı ayrı yapın. MAHKEME YOLU AÇIK İadesini istediğiniz tutar 2 bin 320 TL'den az ise tüketici ilçe heyetine, 2 bin 320 ile 3 bin 480 TL arasında ise tüketici il hakem heyetine başvuracaksınız. İl hakem heyetleri, Gümrük Bakanlığı il müdürlüklerinde bulunuyor. Eğer iadesi istenen tutar 3 bin 480 TL'den fazla ise tüketici mahkemelerine dava açabilirsiniz. BANKADA OYUN ÇOK Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, bazı bankaların dosya masrafının belgesini isteyen müşteriden havale ile 50-100 lira istediğini belirterek, şöyle konuştu: "Böylece tüketiciye hizmet vermiş ve karşılığında bir ücret almış gibi görüntü vermeye çalışıyorlar.".
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.