Sermayenin Kıskacında Bir Tabiat Harikası
Sermayenin Kıskacında Bir Tabiat Harikası
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan paylaşımda koruma alanı daraltılan Seyfe Gölü’ne ilişkin teknik detaylar verilerek söz konusu kararın altın madenleri için alındığı ve hukuki mücadele başlatılacağı bildirildi.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan paylaşımda koruma alanı daraltılan Seyfe Gölü’ne ilişkin teknik detaylar verilerek söz konusu kararın altın madenleri için alındığı ve hukuki mücadele başlatılacağı bildirildi.
14 Eylül 2024 tarihinde alınan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Seyfe Gölü’nün doğal koruma alanı yarıya indirilmişti.TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada söz konusu karara ilişkin detayların paylaşılmadığı dile getirilerek daraltılan alana ilişkin haritalar paylaşıldı.Şubeden yapılan açıklamada Seyfe Gölü ile ilgili teknik detaylar paylaşılarak kamu idarecileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağı ve hukuki mücadelenin sürdürüleceği dile getirildi.
İŞTE TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI ANKARA ŞUBESİ TARAFINDAN YAPILAN O AÇIKLAMA :
Seyfe Gölü;
Birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
• Yüzlerce kuş türünün göç yolu üzerinde bulunan önemli bir sulak alandır. Geçmişi Tunç Çağına kadar dayanan eski bir yerleşim alanıdır.
15 Eylül 2024 Tarihli ve 32663 Sayılı Resmi Gazetede 8961 Karar Sayısı ile belirlenen Tabiat Koruma Alanı Sınırı (5501 ha)
Seyfe Gölü toplam 49.458 hektar büyüklüğündedir. 1989 yılında alanın 23.585 hektarlık kısmı 1. derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir.
1990 yılında 10.978 hektarlık kısmı Tabiatı Koruma Alanı statüsüne kavuşmuştur.
• Önemli bir sulak alan olması sebebiyle 1994'te 10.700 hektarlık kısmı Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil edilmiştir.
• Alana ait ilk Sulak Alan Yönetim Planı 2011 yılında yapılarak yürürlüğe girmiştir.
2021'de kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmiştir.
• Tüm bunlara rağmen Göl, çeşitli sebeplerle maalesef kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Cumhurbaşkanı kararıyla koruma alanı sınırı daraltılan Seyfe Gölü yeni bir tehdit altındadır. Tabiatı Koruma Alanı sınırı 10 bin hektar iken 5 bin hektara düşürülmüştür. Gölün çevresindeki özel mülkiyet alanları sınırın dışına çıkarılmıştır. Ayrıca tarım arazileri ve sazlıklar koruma alanının dışında kalmıştır. Bu sınırın daraltılmasının hiçbir bilimsel gerekçesi yoktur. Amaç, ileride verilecek maden ruhsatları için kolaylık sağlamak ve çalışmaları olabildiğince hızlandırmaktır. Ayrıca sınır dışına çıkarılan, koruma değeri yüksek olan ve hiçbir müdahalenin yapılmaması gereken doğal alanların yapılaşma baskısı altında kalması söz konusu olacaktır.
Göl çevresinde en az 4 altın-gümüş madeni açılmak istenmektedir ve sondaj faaliyetleri başlamıştır. Yürütülecek maden çalışmaları sonucunda ortaya çıkan zehirli atıkların nerede ve nasıl tahliye edeceği bir soru işareti olarak karşımızda durmaktadır.
Siyanür havuzlarının birçok kuş türüyle beraber civardaki köylere de geri dönülemez zararlar vereceği açıktır. Çok yakın bir zamanda Erzincan-İliç'te meydana gelen doğa ve insan katliamı bunun en yakın Örneklerinden biridir.
Söz konusu kararın uygulayıcısı olan kamu idareleri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve Şubemiz etki alanında bulunan Seyfe Gölü Tabiat Parkı'nın korunmasına yönelik hukuki ve toplumsal mücadelemizi sürdüreceğimizi, yöre halkının direnişlerini sonuna kadar destekleyeceğimizi bildirmek isteriz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.