Buhara'nın Kırşehir'e Son Öğüdü
Buhara'nın Kırşehir'e Son Öğüdü
Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara'nın 2,5 yıllık görev süresi sona erdi.Vali Buhara'nın görev süresi boyunca yaptığı çalışmalar, Seher Ünsal ile yaşadığı problem ve gitmeden önce Kırşehirlilere verdiği son öğüt...
Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara'nın 2,5 yıllık görev süresi sona erdi.Vali Buhara'nın görev süresi boyunca yaptığı çalışmalar, Seher Ünsal ile yaşadığı problem ve gitmeden önce Kırşehirlilere verdiği son öğüt...
Vali Hüdayar Mete Buhara 2,5 yıllık Kırşehir görevinin ardından merkeze çekildi.
Merkeze çekilmesi başarısızlıktan ziyade siyasi hesaplaşmanın bir sonucu olarak değerlendirilmeli...
Çünkü kendisiyle birlikte Süleyman Soylu döneminde ataması yapılan Valiler de merkeze çekildi.Ayrıca yerel seçimlerde AK Parti adına yaşanan başarıslık nedeniyle ceza kesilmeye çalışıldığı da muhakkak...
Vali Buhara'nın ilginç bir yaşam öyküsü vardı.
Kendisi 1982 yılında Afganistan'daki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye getirilen Türkmenlerdendi...
Türkiye'ye geldiğinde henüz 11 yaşındaydı...
Okudu didindi ve başarılı bir bürokrat olarak Çankaya Kaymakamlığı'na ve daha sonra ise Kırşehir Valiliği'ne yükseldi.
Göreve başladığında Kırşehir'e belli başlı projeler yapılması gerektiğini çok fazla projenin hedeflere ulaşmada zorluk yaşatacağını ifade etti.
Aslında Buhara bu konuda haklıydı çünkü çok fazla projeye kanalize olmak sonuca gitme noktasında bir engel teşkil ediyordu.
Belli başlı meselelere odaklandı.
Onlardan birisi OSB alanının genişlemesi oldu ve aslında istediğini de aldı.
Çevre Yolu güç de olsa ihale aşamasına geldi ve geçtiğimiz günlerde yer tesliminin yapılacağını duyurdu.
Havalimanı Yolu'nun yapımına başlandı.Hükümet Konağı projesi onun döneminde hız kazandı.
Vali, Kırşehir'in tanıtımına katkı sunacak projeler de geliştirdi.Uluslararası bisiklet parkuru ve Hirfanlı Barajında yelken yarışları gibi müsabakalar düzenledi.
En önemli projelerden birisi de Kırşehir'e büyük katkı sunacak olan ve Dünya'nın merkezi Kırşehir mottosundan yola çıkılarak hazırlanan ''konum40'' oldu.
Projeye ait web sayfası ve sosyal medya hesapları hazırlandı ancak tanıtımı yapılamadan Vali Buhara'nın görevi sona erdi.Yeni Vali mutlaka bu projeyi devam ettirmeli ve hayata geçirmeli.Bunun yanında Kırşehir'in turizm potansiyeli taşıyan noktaları da ziyaret edilerek gündeme taşındı.
Vali Buhara sosyal projelere de eğildi.Hayata geçirilen Aşevi'nden ihtiyaç sahibi insanlara yemek temini sağlandı.
2,5 yıl görevde kalan Vali Buhara'nın 6 ayı zaten deprem bölgesinde geçti.
Aslında 2 yıllık süreç bir Vali için oldukça kısa...
Sadece proje hazırlık süreci için bile yetersiz.
Son dönemde iktidarın Kırşehir'deki temsilcileri ile anlaşamadığı konuşulmaya başlandı.
Hatta AK Parti İl Başkanı Seher Ünsal'ın kendisini istemediği ve görevinden aldırmaya çalıştığı öne sürüldü.
Bu iddialar gerçek midir bilinmez ama görevden alınan Vali'nin son paylaşımlarında Seher Ünsal'a yer vermemesi hatta fotoğrafta olmasına rağmen Seher Ünsal'ın kesilerek paylaşılması iddiaları doğrular nitelikte.
Eğer birileri genel ve yerel seçim sonuçlarından bir çıkarımda bulunarak Vali'yi töhmet altında bırakmaya çalışıyor ise vay halimize...
Vali, herhangi bir parti'nin değil bizzat Devlet'in temsil makamıdır.
İktidar dahi olsa siyasi partilere mutlaka mesafeli durmalıdır.
Ayrıca Valiler iktidar lehine seçim kazanmak için görevlendirilmez ; bunun yapmak için görevlendirilen kişiler iktidar partisinin il başkanı ve yereldeki temsilcileridir.
Eğer mesele yerel yönetimlerle işbirliği yoluna gitmesi ise bundan daha normal bir yaklaşım olamaz çünkü Valilik hangi partiden olursa olsun yerel yönetimlerle iletişim kurmak ve bazı işlerde paydaş olmak zorundadır.
Kaldı ki siyasi vesayetin bürokrasi üzerindeki tahakkümü ve görevlendirme noktasında Vali'yi yok sayarcasına olan tavrı, aslında Valilik makamının değil siyasi temsilcilerin görevden alınması gerekliliğini gösteriyor bize...
Ama gelin görün ki bu tür durumlarda cezalar son dönemde daha çok bürokrasi kesimine kesilmeye başlandı.
Vali Buhara zaman zaman tepki çekse de Kırşehir'in değerini anlamış, içselleştirmiş ve hakettiği yere gelememesini eleştirmiş birisi...
Kırşehirlilere en önemli uyarısı ise ''şehrin sağlam bir fıtratı olmasına rağmen özgüven eksikliği yaşanması ve zihinsel bariyerini kaldıramaması'' oldu.Vali Buhara buna örnek olarak ise ''Ankara-Kayseri arasında sıkışmış'' algısı nedeniyle çaresizlik bağlamında genel bir rehavet ortamının gelişmesi olduğunu dile getiriyor.Bunun aşılabilmesi için ise birbirimizi yüreklendirmemiz ve zihinsel bariyerleri kaldırmamız gerektiğini söylüyor.
Bu da Vali Hüdayar Mete Buhara'nın Kırşehirlilere gitmeden önce verdiği son öğüdü..
Kendisine bundan sonraki yaşantısında başarılar diliyoruz.
Ömer Duran
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.