CHP'den Bütünşehir Açıklaması

GÜNDEM 09.08.2024 - 23:49, Güncelleme: 09.08.2024 - 23:43
 

CHP'den Bütünşehir Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Yaşar Tüzün, Cumhur İttifakı tarafından ‘Bütün Şehir Yasası’nın TBMM’ye getirilmesi halinde CHP olarak destek vereceklerini söyledi.

Türkiye'de 81 İlden 31'i büyükşehir, diğerleri ise il statüsünde.Kırşehir'in de aralarında olduğu 50 il için zaman zaman bütünşehir yasası gündeme getiriliyor.Yasaya göre merkez belediyesi bütünşehir belediyesi statüsüne getirilerek bütçesi de arttırılacak ve il genelinde hizmet vermeye başlayacak.Konuyla ilgili konuşan CHP Milletvekili Yaşar Tüzün,  ‘Bütün Şehir Yasası’na kamu düzeni bütünlüğü açısından 51 ilinde bütün şehir yapılarak, eşitler arasına girmesinin doğru olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Türkiye’de bu yerel yönetim sisteminde yanlış bir algıda, yanlış bir oluşumda söz konusu, onunda altını çizmek istiyorum. Çünkü Türkiye’nin 81 ilinin 31 tanesi büyükşehir. Büyükşehir statüsü ile il Belediye statüsü arasında büyük farklılık söz konusu. Örnek vermem gerekiyorsa, işte Eskişehir Büyükşehirde yaşayan Yaşar Tüzün, İller Bankasından katılım payı 4 buçuk liraysa, Bilecik’te yaşayan Yaşar Tüzün’ün İller Bankasından katılım payı 1.7, yani üçte bir. Dolayısıyla kamu düzeni bütünlüğü açısından, bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum, kamu düzeni bütünlüğü açısından 51 ilinde bütün şehir yapılarak, eşitler arasına girmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben öyle düşünüyorum. Ve geçtiğimiz dönemde yani 27. dönemde Cumhur İttifakının bileşenleri Milliyetçi Hareket Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisinin mutfağında bu tür hazırlık yapılmıştı. Yanı yerel seçim öncesi böyle bir kanun, böyle bir düzenleme genel kurula sevk edilmedi, komisyona sevk edilmedi ama aynı zamanda mutfaklarında bunun görüşülmesi olmuştu. Yerel seçim takvimi başladığı için bu önümüzdeki döneme kalmış olabilir veya iptal de edilmiş olabilir. Dolayısıyla ben kamu düzeni bütünlüğü açısından 31 ildeki bu büyükşehir statüsünün diğer 50 ilde de bütün şehir statüsünde kavuşulmasının doğru olduğuna inanlardanım. Böyle bir teklif gelirse de TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak her türlü desteği ve katkıyı vereceğimizi bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.  
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Yaşar Tüzün, Cumhur İttifakı tarafından ‘Bütün Şehir Yasası’nın TBMM’ye getirilmesi halinde CHP olarak destek vereceklerini söyledi.

Türkiye'de 81 İlden 31'i büyükşehir, diğerleri ise il statüsünde.Kırşehir'in de aralarında olduğu 50 il için zaman zaman bütünşehir yasası gündeme getiriliyor.Yasaya göre merkez belediyesi bütünşehir belediyesi statüsüne getirilerek bütçesi de arttırılacak ve il genelinde hizmet vermeye başlayacak.Konuyla ilgili konuşan CHP Milletvekili Yaşar Tüzün,  ‘Bütün Şehir Yasası’na kamu düzeni bütünlüğü açısından 51 ilinde bütün şehir yapılarak, eşitler arasına girmesinin doğru olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Türkiye’de bu yerel yönetim sisteminde yanlış bir algıda, yanlış bir oluşumda söz konusu, onunda altını çizmek istiyorum. Çünkü Türkiye’nin 81 ilinin 31 tanesi büyükşehir.

Büyükşehir statüsü ile il Belediye statüsü arasında büyük farklılık söz konusu. Örnek vermem gerekiyorsa, işte Eskişehir Büyükşehirde yaşayan Yaşar Tüzün, İller Bankasından katılım payı 4 buçuk liraysa, Bilecik’te yaşayan Yaşar Tüzün’ün İller Bankasından katılım payı 1.7, yani üçte bir. Dolayısıyla kamu düzeni bütünlüğü açısından, bunun altını çizerek ifade etmek istiyorum, kamu düzeni bütünlüğü açısından 51 ilinde bütün şehir yapılarak, eşitler arasına girmesinin doğru olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben öyle düşünüyorum.

Ve geçtiğimiz dönemde yani 27. dönemde Cumhur İttifakının bileşenleri Milliyetçi Hareket Partisi ve Adalet ve Kalkınma Partisinin mutfağında bu tür hazırlık yapılmıştı. Yanı yerel seçim öncesi böyle bir kanun, böyle bir düzenleme genel kurula sevk edilmedi, komisyona sevk edilmedi ama aynı zamanda mutfaklarında bunun görüşülmesi olmuştu. Yerel seçim takvimi başladığı için bu önümüzdeki döneme kalmış olabilir veya iptal de edilmiş olabilir.

Dolayısıyla ben kamu düzeni bütünlüğü açısından 31 ildeki bu büyükşehir statüsünün diğer 50 ilde de bütün şehir statüsünde kavuşulmasının doğru olduğuna inanlardanım. Böyle bir teklif gelirse de TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak her türlü desteği ve katkıyı vereceğimizi bilmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Matematikçi
(19.08.2024 00:15 - #9368)
31 değil 30 Büyükşehir var, Zonguldak ı da saydınız anlaşılan
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.