Kırşehir'de Yeni Bir Serüvene Başlanıyor

GÜNDEM 11.07.2024 - 22:22, Güncelleme: 11.07.2024 - 22:25
 

Kırşehir'de Yeni Bir Serüvene Başlanıyor

İliç'te yaşanan facianın araştırılması amacıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonunda, Kırşehir'de sürdürülen altın madeni çalışmaları da gündeme geldi.TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kırmızı, benzer sürecin Kırşehir'de de başladığını ve kağıt üstünde yapılan hesaplamaların uygulamada gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek başkanlığında toplandı. Komisyon kapsamında  Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı mühendisleri dilendi.İliç'teki Altın Madenini 2008 yılından beri takip ettiklerini dile getiren TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, faciadan önce defalarca işletmenin kapatılması gerektiğini belirtmelerine ve facia yaşanacağı öngörmelerine rağmen taleplerinin her defasında göz ardı edildiğini dile getirdi.Gül, sızma faciasının ardından  olayın inkar ve örtbas edilmeye çalışıldığını vurguladı ve madenin tekrar açılmasının kayma faciasına yol açtığını dile getirerek işletmenin tamamen kapatılması gerektiğini söyledi. ARAŞTIRMA KOMİSYONUNDA KIRŞEHİR'DEKİ MADEN OCAĞI GÜNDEME GELDİ Komisyonda söz alan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bşkanı Ahmet Kırmızı ise ''Sadece İliç değil, bugün ülkemizin geneline baktığınızda üstadımın da demin belirttiği gibi 20 'ye yakın altın madeni var. Üzülerek söylüyorum, altı ay öncesinde yaşamış olduğumuz böyle bir felaket varken, 9 vatandaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü hâlâ yaşıyorken bugün bakıyoruz Kırşehir ilimizde Boztepe mevkiinde yeni bir altın madeni serüveni başlatılıyor. Bu altın madeni serüveni yine kâğıt üstünde gerekçeleri, uygulama hesaplamaları vesaire hepsi sağlanarak yapılıyor ama bugün gördük ki uygulamada o kâğıt üstünde yakalamış olduğumuz şartlar uygulamada yakalanamamış. Bunun sorumluları kim? İşletmeci mi? Evet. Denetim yapması gereken kurum ve kuruluşlar mı? Evet. Ama bunların hiçbirini bugün herhangi bir sorumluluk alarak sorumluluklarını kabul eder durumda da göremiyoruz. O yüzden, tekraren çok u zatmamakla sorularınızla beraber süreci daha aktif hâle getirmek için ezcümle şunu söylüyo rum: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Çevre Mühendisleri Odası olarak bu ve buna benzer, ülkemizin sürdürülebilir, gelecek nesillere aktarmamız gereken doğal kaynaklarının kullanımı, ülkemiz adına, ülkemiz menfaatine olduğu iddiasıyla yapılan her türlü uyg lamalarda bizlerin muhatap alınması ge rektiğini, düşüncelerimize önem verilmesi gere ktiğini ve bu sebeple de yaşanabilecek her türlü bu ve buna benzer felaketler öncesinde haykırışlarımızın duyulmadığını ve haklı çıkmaktan çok büyük üzüntü duyduğumuzu huzurunuzda tekrar belirtir, teşekkür ederim'' ifadelerini kullandı.   
İliç'te yaşanan facianın araştırılması amacıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonunda, Kırşehir'de sürdürülen altın madeni çalışmaları da gündeme geldi.TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kırmızı, benzer sürecin Kırşehir'de de başladığını ve kağıt üstünde yapılan hesaplamaların uygulamada gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen ve 9 işçinin göçük altında kaldığı toprak kaymasının tüm yönleriyle araştırılarak muhtemel maden kazalarının önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek başkanlığında toplandı. Komisyon kapsamında  Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı mühendisleri dilendi.İliç'teki Altın Madenini 2008 yılından beri takip ettiklerini dile getiren TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, faciadan önce defalarca işletmenin kapatılması gerektiğini belirtmelerine ve facia yaşanacağı öngörmelerine rağmen taleplerinin her defasında göz ardı edildiğini dile getirdi.Gül, sızma faciasının ardından  olayın inkar ve örtbas edilmeye çalışıldığını vurguladı ve madenin tekrar açılmasının kayma faciasına yol açtığını dile getirerek işletmenin tamamen kapatılması gerektiğini söyledi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONUNDA KIRŞEHİR'DEKİ MADEN OCAĞI GÜNDEME GELDİ

Komisyonda söz alan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Bşkanı Ahmet Kırmızı ise ''Sadece İliç değil, bugün ülkemizin geneline baktığınızda üstadımın da demin belirttiği gibi 20 'ye yakın altın madeni var. Üzülerek söylüyorum, altı ay öncesinde yaşamış olduğumuz böyle bir felaket varken, 9 vatandaşımızı kaybetmenin üzüntüsünü hâlâ yaşıyorken bugün bakıyoruz Kırşehir ilimizde Boztepe mevkiinde yeni bir altın madeni serüveni başlatılıyor. Bu altın madeni serüveni yine kâğıt üstünde gerekçeleri, uygulama hesaplamaları vesaire hepsi sağlanarak yapılıyor ama bugün gördük ki uygulamada o kâğıt üstünde yakalamış olduğumuz şartlar uygulamada yakalanamamış. Bunun sorumluları kim? İşletmeci mi? Evet. Denetim yapması gereken kurum ve kuruluşlar mı? Evet. Ama bunların hiçbirini bugün herhangi bir sorumluluk alarak sorumluluklarını kabul eder durumda da göremiyoruz. O yüzden, tekraren çok u zatmamakla sorularınızla beraber süreci daha aktif hâle getirmek için ezcümle şunu söylüyo rum: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Çevre Mühendisleri Odası olarak bu ve buna benzer, ülkemizin sürdürülebilir, gelecek nesillere aktarmamız gereken doğal kaynaklarının kullanımı, ülkemiz adına, ülkemiz menfaatine olduğu iddiasıyla yapılan her türlü uyg lamalarda bizlerin muhatap alınması ge rektiğini, düşüncelerimize önem verilmesi gere ktiğini ve bu sebeple de yaşanabilecek her türlü bu ve buna benzer felaketler öncesinde haykırışlarımızın duyulmadığını ve haklı çıkmaktan çok büyük üzüntü duyduğumuzu huzurunuzda tekrar belirtir, teşekkür ederim'' ifadelerini kullandı.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.