Yunus Emre Türbesi'ndeki Çalışmalar Tamamlandı
Yunus Emre Türbesi'ndeki Çalışmalar Tamamlandı
Kırşehir kadastro sınırları içerisinde bulunan Yunus Emre Türbesinin bulunduğu Ziyarettepe, Aksaray İl Özel İdaresi tarafından yeniden düzenlendi.
Kırşehir kadastro sınırları içerisinde bulunan Yunus Emre Türbesinin bulunduğu Ziyarettepe, Aksaray İl Özel İdaresi tarafından yeniden düzenlendi.
Erenler Diyarı Kırşehir Ahi Evran-ı Veli, Hacı Bektaş-ı Veli, Şeyh Edebali, Süleyman Türkmani ve Aşık Paşa gibi çok sayıda büyük ve önemli şahsiyet yetiştirmiş ve Türk tarihine damga vurmuştur.Büyük Türk Mutasavvıfı Yunus Emre'nin de bu topraklarda yetiştiği ve yaşadığı biliniyor.Hacı Bektaş-ı Veli vilayetnamesinde anlatılan Yunus Emre ile Hacı Bektaş-ı Veli'nin ''Himmet mi ister Buğday mı ?'' olayı tam da bu topraklarda yaşanmıştır.
Yunus Emre köyünde yaşanan kıtlık nedeniyle alıç toplayarak Pir'in huzuruna varır ve buğdayı ister.Hacıbektaş-ı Veli ise Yunus Emre'ye, ''biz sana nefes verelim?'' teklifinde bulunur ancak Yunus Emre köyünde açlık oldupunu belirterek buğday ister.Hacı Bektaş-ı Veli kendisine istediği buğdayı hatta fazlasını verir ve gönderir. Yunus Emre köyüne dönerken aklı başına gelir ve tekrar Hünkarın huzuruna çıkar ancak iş işten geçer.Hacı Bektaş-ı Veli Yunus'a ''Tapduk Emre'yi işaret eder'' ve Yunus Emre'nin hikayesi de böyle başlar.
Pek tabi Yunus Emre'nin Hacı Bektaş'a buğday için gitmesi, alıp giderken tekrar dönmesi ve daha sonra Tapduk Emre'ye varması fiziki şartlar bakımından Ulupınar Köyü sınırları içerisindeki Ziyarettepe'yi işaret etmektedir.
Yunus Emre Türbesi'nin bulunduğu ziyarettepe Kırşehir'e 40 kilometre uzaklıktadır. Yunus Emre Türbesi ve çilehanesinin olduğu nokta Tapduk Emre türbesine ise yine 40 kilometredir.Aynı şekilde Hacı Bektaş-ı Veli'nin Kırşehir'e ve Yunus Emre Türbesi'nin olduğu noktaya da olan uzaklığı yaklaşık 40 kilometredir.Mesafelerin o dönem şartlarına göre insanlar tarafından kat edilebilir olması Yunus Emre'nin de asıl yurdunun bu topraklar olduğunu kanıtlar niteliktedir.
1989 yılında yapılan incelemede tepede Yunus Emre'ye ait olduğu söylenen naaş üzerinde yapılan incelemenin ardından düzenlenen rapor da Yunus Emre'nin burada yaşadığını otaya koyan deliller sunmaktadır.
Yunus Emre Türbesi'nin ziyaret eden İlber Ortaylı da '' Tam burası, çilehanesiyle ; Hacı Bektaş-ı Veli yakın, Tapduk Emre yakın.Mistik bir görünümü var.Bütün dünyda mistisizm böyle yer bekler.Sicilya'da da böyledir.Bakarsan görürsün mesela her yerde.Yunanistan'daki manastırların etrafında.Hava çekecek böyle sonsuz bereketli ama hem başı var hem sonu var hem de yok gibi bir bölge olacak baktığın zaman.Aşağıda çilehanesi var.3 tane büyük merkez Bektaşiliğin.Bence burası.Karaman'dan falan daha çekici Sivrihisar'dan da'' diye konuştu.
Kırşehir tarafından inşa edilen türbe ve sosyal donatılar ile ilgili daha sonra Aksaray da devreye girmiş ve çalışma başlatmıştı.
Kırşehir ve Aksaray il sınırı tam tepenin üzerinden geçmekte ve tepeyi ikiye bölmektedir.Ancak tepenin tamamı Kırşehir kadastrol sınırı içerisindedir.
Yunus'un gönülleri buluşturduğu gibi Kırşehir ve Aksaray da Yunus Emre için işbirliğine gitmiş ve beraber anma etkinlikleri düzenlemişti.
Söz konusu türbe ve türbenin bulunduğu tepede çalışma gerçekleştiren Aksaray İl Özel İdaresi , anma etkinliği alanı, Cami, sosyal donatılar, oturma alanları ve çeşmeler inşa ettirmiş.
Yapılan çalışmalar tamamlanmış ve hizmete sunulmuş.
Yunus Emre'nin Allah'a daha yakın olabilmek için ömrünü geçirdiği ziyarettepe ve ibadet etmek için indiği çilehanesi ziyarete açılmış ve daha elverişli hale getirilmiş.
Yakın bir süreçte Kırşehir ve Aksaray buradaki etkinlikleri sırasıyla tekrar düzenlemeye başlayacak bu etkinlikler her yıl tekrarlanacaktır.
Ancak rüzgarın oldukça etkili olduğu tepede etkinlik alanında bulunan çatı zarar görmüş.
Umuyoruz herhangi bir kazaya yol açmayacak şekilde çatı tekrar tamir edilir ve kullanıma sunulur.
Ömer Duran
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.