Kırşehir Abdalları Derneği Coşkulu Şekilde Açıldı
Kırşehir Abdalları Derneği Coşkulu Şekilde Açıldı
Neşet Ertaş Kırşehir Abdalları Kültürünü Yaşatma Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği'nin açılışı coşkulu şekilde gerçekleştirildi.
Neşet Ertaş Kırşehir Abdalları Kültürünü Yaşatma Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği'nin açılışı coşkulu şekilde gerçekleştirildi.
Kırşehir Belediyesi, Ahi Evran Külliyesi'nde bulunan Zanaatkarlar Çarşısında Abdallara yer tahsis ederek Neşet Ertaş Kırşehir Abdalları Kültürünü Yaşatma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulmasını sağladı.Derneğin açılışına Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.Açılış konuşmasını gerçekleştiren Garip Hüseyin mahlaslı Hüseyin Çakıcı, desteklerinden ötürü Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu'na teşekkür etti.
Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu açılışta yaptığı konuşmada şunları ifade etti:
Daha önceden Abdallarımız eski Buğday Pazarı yerinde, kaldırımlarda düğünleri beklerlerdi. Biz de bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini düşündük. 40 yıldır yapılmayan bir şeydi bu ama bugüne nasip oldu. Kendilerinden de böyle bir örgütlenme isteği görünce ve talep gelince bu derneği kendilerine tahsis ettik. Bu dernek çatısı altında hep birlikte olmaları; kendilerinin de bir temsil makamı olması için bu dernek gerekliydi. Biz de kendilerinin yanlarında olduğumuzu ifade ettik ve bugüne kadar geldik. Tabii ki eski Buğday Pazarı yerinde anılar ve hikâyeler çok. Muharrem Usta vefat ettikten sonra onun bir heykelinin yapılması gerekiyordu. Muharrem Ustanın eşeğin üstünde oturduğu heykeli Neşet Ertaş ustamız görünce itiraz ediyor ve babası Muharrem Ertaş’ın eşeğin üzerinden indirilmesi gerektiğini söylüyor. O şekilde düzenlenen heykel Terme’de duruyor. Neşet Abi, o zaman “babam hiçbir canı incitmezdi. Babamın o eşeğin üzerinde ömür boyu oturur vaziyette durmasını kabul edemem, o da bir candır.” diyor ve dönemin Bakanı bu yorumu ve isteği takdirle karşılayarak neşet Ertaş’ın isteği doğrultusunda değiştiriliyor. Sonra, Buğday Pazarındaki esnaflarımızdan biri, “Bu Abdala ne kadar değer verdiler, heykelini dikiyorlar” diyor. Abdallar, Büyük Ustamız da “Zengin isen ya Ağa derler ya Paşa; fukara isen ya Abdal derler ya cingân haşa” derdi. Orada, rahmetli Ayvaz Ustamız, heykelle ilgili yorum yapılmasının ardından sinirlenir ve “Bu kadar, Abdal olarak dışlama. Gelecek kuşaklar ve sizler neler olduğunu göreceksiniz; Abdalın eşeğinin de eşeğini heykelini diktiler, senin şu memlekette el kadar resmin var mı?” der.
Ve dediği gibi de yıllar sonra Kırşehir Abdallarımız sayesinde UNESCO Müzik Şehri oldu. Bu kültür Dünya değerlerimizden birisidir. Bizim için Kırşehir kültürünün tanıtılmasında, Kırşehir’in özellikle Müzik alanında bu noktalara gelmesinde Pir Sultan Abdal geleneğinden gelen Abdallarımızın, Muharrem Ertaş’ın, Neşet Ertaş’ın, Çekiç Ali’nin söyledikleri yüzyıllar sonra da çocuklarımızın dillerinden düşmeyecektir. Her kelimesinin derin bir anlamının olduğu ve Tez konusu olabileceğine inanıyorum.
Ve inanıyorum ki bu dernek de bu kültürümüzün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında, dayanışma kültürüyle birlikte önemli bir sembol olarak yaşayacak.
Dernek açılışının ardından Abdal Ustaları sanatlarını icra ettiler.O anlar açılışta misafirler tarafından keyifle izlendi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.