Prof. Dr. Ahmet Gökbel Ahi Evran-Cacabey Tartışmasına Açıklık Getirdi
Prof. Dr. Ahmet Gökbel Ahi Evran-Cacabey Tartışmasına Açıklık Getirdi
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi çok önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı.Prof. Dr. Ahmet Gökbel Ahi Evran ve Cacabey ile ilgili tartışmlara açıklık getirdi.
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi çok önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı.Prof. Dr. Ahmet Gökbel Ahi Evran ve Cacabey ile ilgili tartışmlara açıklık getirdi.
Türkiye tarihinin ilk uzay çalışmalarına başlarken MHP Lideri Devlet Bahçeli de astronota Türkçe isim olarak ''Cacabey'' önerisinde bulunmuştu.Bahçeli'nin bu önerisi gündemi uzun süre meşgul etmişti.UNESCO'nun ardından Türkiye'de de 2021 yılı Ahi Evran Yılı olarak ilan edilmiş ve Anadolu Türk Tarihinin bu iki önemli değeri gündeme taşınmıştı.Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından düzenlenen ''Ahi Evran ve Dönemin Kırşehir Emiri Cacabey'' konferansı ile Ahi Evran ve dönemin Kırşehir emiri olan Cacabey ile ilgili önemli konulara açıklık getirildi.
''AHİ EVRAN İLE NASREDDİN HOCANIN HAYATI BİRBİRİNDEN ÇOK FARKLIDIR''
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin'in katıldığı konferansta konuşmacı olan Prof. Dr. Ahmet Gökbel , ''Ahi Evran'ın bugün İran sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'ye 60 Km uzaklıktaki Hoy şehrinde 1171 yılında sıradan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.Hoy kenti Anadolu Selçuklu Devleti'nin askeri ve lojistik kentidir ve halkın tamamı Türkmendir.’’ Dedi.Ahi Evran’ın asıl isminin Mahmud olduğunu ancak bazı kaynaklarda Nasuriddin Mahmud olarak da yazıldığını belirten Gökbel , ‘’Bu nedenle bazı yerlerde acaba ‘’Ahi Evran Nasreddin Hoca’mıdır?’’ diye bilgiler veriliyor bazı yerlerde ancak her ikisinin hayatı birbirinden çok farklıdır ve birbirleri ile de ilişkileri yoktur’’ şeklinde konuştu.
''MOĞOLLAR TARAFINDAN TÜRBESİNİN ŞU ANKİ YERİNDE ŞEHİT EDİLDİ''
Ahi Evran’ın Eğitim için doğduğu şehirden 15 yaşında ayrıldığını ve Kırşehir’de ölene dek eğitim aşkı için memleketine dönmediğini belirten Prof. Dr. Ahmet Gökbel , ‘’ 1205 yılında 7-8 kişilik bir grup ile Anadolu’ya gelirler ve hocam dediği Evhadüddin-i Kirmani ile Kayseri’ye yerleşirler burada 1227 yılına kadar kalırlar.Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olan Konya’ya Selçuklu Sultanının daveti ile yerleşir ve kitaplarını o dönemde kaleme alır.Mevlana ile Ahi Evran’ın farklı bakış açılarına sahip olduğunu belirten Gökbel , ‘’Mavlana Moğollar’ın şehirleri yakıp yıktığını bildiği için Konya’yı bu yıkımdan kurtarmak için farklı bir siyaset izliyor.Ahi Evran ise tam tersi Moğolların Gayrimüslim olmaları nedeniyle onlara boyun eğmek istemez.Bu nedenle Konya’da Ahilik teşkilatlatı kurmak için uygun bir ortam olmaması nedeniyle 1247 yılında Kırşehir’den gelen bir heyetin davetiyle Kırşehir’e gelir.1261 yılında Moğollara karşı yapılan bir isyanda şu anki türbesinin bulunduğu yerde yanındakiler ile birlikte 93 yaşındayken şehit edilir’’ dedi.
''MEZARINI AŞIKPAŞA BULDU TÜRBE CAMİSİ FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE TAMAMLANDI''
Ahi Evran’ın mezarının 1332 yılına kadar belli olmadığını belirten Gökbel , ‘’ Mezarı Aşıkpaşa sayesinde tespit edilir ve buraya küçük bir türbe inşa edilir.1440 yılında dönemin Osmanlı Hükümdarı 2. Murat Ahi Evran’ı ziyaret eder ve şu anki türbe ve caminin inşasını başlatır ancak türbe ve cami Fatih Sultan Mehmet döneminde bitirilir’’ ifadelerini kullandı.
''CACABEY İLE AHİ EVRAN'I BİRBİRİNE DÜŞMAN OLARAK GÖRMEK ÇOK YANLIŞ BİR TUTUM''
Ahi Evran’ın 1261 yılında şehit edildiği dönemde Kırşehir’in emiri olara Cacabey’in bulunduğunu belirten Gökbel , ‘’Cacabey 1240 doğumludur ve Kırşehir'de emir olduğu dönemde daha 21 yaşındadır.Cacabey çok genç olmasına rağmen Moğolların dikkatini çekmiş ve kendisine yöneticilik verilmiştir.Ancak Cacabey Müslümandır ve zaten o dönemde de Moğollar yavaş müslümanlaşmaya da başlamıştır.’’ İfadelerini kullandı.Ahi Evran’ın şehit olduğu dönemde Cacabey’in Kırşehir emiri olduğunu yineleyen Gökbel , ‘’Ancak Ahi Evran’ı bizzat Cacabey’in öldürttüğüne dair bir bilgiye hiçbir yerde rastlamayız.Ahi Evran kendi başına bir deryadır kesinlikle Cacabey ile mukayese edilemez ama Cacabey de kenara atılacak bir zat değildir.Birçok eğitim kurumu ve mabed yaptırmıştır.Çok hayırsever bir insandır.Eğitime çok önem vermiş ve dönemin en önemli idarecilerindendir.Ahi Evran döneminde şehit edildi diye Cacabey’i Ahi Evran’a düşman birisi olarak tanımlamak çok yanlış bir yaklaşımdır.’’ Diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.