Hidrojen Enerjisi İle Tarımsal Üretimde Kırşehir Pilot İl Seçildi

BİLİM 25.10.2022 - 21:25, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Hidrojen Enerjisi İle Tarımsal Üretimde Kırşehir Pilot İl Seçildi

Enerji krizinin yaşandığı günümüzde hidrojen enerjisi alternatif enerji kaynağı olarak test edilmeye ve kullanılmaya başlandı bile.Daha önce jeotermal enerji kaynağı ile sera üretimi gerçekleştirilen Kırşehir'de bu kez hidrojen enerjisi ile seralarda üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, jeotermal seralarda kullanılması planlanan hidrojen enerjisi ile ısıtma sistemini hayata geçirmek için anlaşmalar gerçekleştirdi. Geçtiğimiz aylarda Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve yatırımcı şirketlerle “GES Destekli Hidrojen Enerjisi ile Sera Isıtma Sistemi Projesi” hakkında ön görüşme yapan Rektör Karakaya, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu ile “KOP – HİDROSERA (Hidrojen Isıtma Sistemli Ges Hidrosera Pilot Uygulama Projesi)” protokolünü imzaladı.   Hidrojen Enerjisinin Gelecekte Önemli bir Enerji Kaynağı Olarak Hayatın Tüm Alanlarında Kullanılması Planlanıyor KIRŞEHİR PİLOT İL OLDU 24 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen protokol kapsamında 2022 Yılı "Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı" içinde yer alan "KOP-HIDROSERA" projesi ile konutlarda uygulamaya geçilen, ülke olarak yerli ve milli imkanlarla üretilerek ihraç edilen hidrojen kombi sistemlerinin, GES desteği sayesinde seralarda kullanımının araştırılması üzerine pilot uygulama yapılması amaçlandı. Bu amaç kapsamında “KOP – HİDROSERA” projesi ile JES kullanan sistemlerin; kaynakların verimli kullanılması ve korunması adına hibrit (HİD-GES JES) sistemlere dönüşümüne yönelik pilot uygulamaların yapılması ve bu sayede bölgemizde bulunan jeotermal kaynakların gelecek nesillere aktarılabilmesi hedefleniyor.     HİDROJEN, GES VE JEOTERMAL BİRLİKTE TEST EDİLECEK Proje kapsamında, Uygulayıcı Kuruluş bünyesinde JES destekli kurulmuş olan 7 adet 200 m² taban alanı -7.5 m yüksekliğe sahip JES Seralardan 3 adedi değerlendirilecek ve sırasıyla HID, HID+GES, JES Isıtma sistemi ile donatılacak. Seraların içerisine yeni nesil radyatör sistemi, bitki boyuna entegre radyofrekanslı ya da klasik ısı perdesi ve ısı dağılımının görülebileceği klasik ya da görüntü işleme tabanlı termal sensörler entegre edilerek, pilot olarak uygulanacak GES-HIDROSERA sistemlerinin ayrıntılı değerlendirilmesini sağlanacak.     KARAKAYA, ''ENERJİ ALANINDA YENİ YÖNELİM VE ALTERNATİFLER ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'' KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzalanan protokol sonrasında bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitenin AR-GE Serasında Hidrojen Enerjisini kullanarak ısıtma sistemini hayata geçirecek “KOP – HİDROSERA” projesinin protokolünü imzalamanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Çalışmalarını her zaman “halka hizmet hakka hizmet” düsturu ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Rektör Karakaya, enerji alanında yeni yönelim ve alternatiflerin ülkemiz için önemli olduğunu vurguladı. “KOP – HİDROSERA” projesini üniversitemizin AR-GE Serasında uygulayacaklarını ve buradan elde edilecek sonuçların da ülkemizin birçok serasında uygulanmasına örnek oluşturacağını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, imzalana protokolün üniversitemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.
Enerji krizinin yaşandığı günümüzde hidrojen enerjisi alternatif enerji kaynağı olarak test edilmeye ve kullanılmaya başlandı bile.Daha önce jeotermal enerji kaynağı ile sera üretimi gerçekleştirilen Kırşehir'de bu kez hidrojen enerjisi ile seralarda üretim gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, jeotermal seralarda kullanılması planlanan hidrojen enerjisi ile ısıtma sistemini hayata geçirmek için anlaşmalar gerçekleştirdi. Geçtiğimiz aylarda Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve yatırımcı şirketlerle “GES Destekli Hidrojen Enerjisi ile Sera Isıtma Sistemi Projesi” hakkında ön görüşme yapan Rektör Karakaya, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Murat Karakoyunlu ile “KOP – HİDROSERA (Hidrojen Isıtma Sistemli Ges Hidrosera Pilot Uygulama Projesi)” protokolünü imzaladı.

 

Hidrojen Enerjisinin Gelecekte Önemli bir Enerji Kaynağı Olarak Hayatın Tüm Alanlarında Kullanılması Planlanıyor

KIRŞEHİR PİLOT İL OLDU

24 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirilen protokol kapsamında 2022 Yılı "Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı" içinde yer alan "KOP-HIDROSERA" projesi ile konutlarda uygulamaya geçilen, ülke olarak yerli ve milli imkanlarla üretilerek ihraç edilen hidrojen kombi sistemlerinin, GES desteği sayesinde seralarda kullanımının araştırılması üzerine pilot uygulama yapılması amaçlandı. Bu amaç kapsamında “KOP – HİDROSERA” projesi ile JES kullanan sistemlerin; kaynakların verimli kullanılması ve korunması adına hibrit (HİD-GES JES) sistemlere dönüşümüne yönelik pilot uygulamaların yapılması ve bu sayede bölgemizde bulunan jeotermal kaynakların gelecek nesillere aktarılabilmesi hedefleniyor.

 

 

HİDROJEN, GES VE JEOTERMAL BİRLİKTE TEST EDİLECEK

Proje kapsamında, Uygulayıcı Kuruluş bünyesinde JES destekli kurulmuş olan 7 adet 200 m² taban alanı -7.5 m yüksekliğe sahip JES Seralardan 3 adedi değerlendirilecek ve sırasıyla HID, HID+GES, JES Isıtma sistemi ile donatılacak. Seraların içerisine yeni nesil radyatör sistemi, bitki boyuna entegre radyofrekanslı ya da klasik ısı perdesi ve ısı dağılımının görülebileceği klasik ya da görüntü işleme tabanlı termal sensörler entegre edilerek, pilot olarak uygulanacak GES-HIDROSERA sistemlerinin ayrıntılı değerlendirilmesini sağlanacak.

 

 

KARAKAYA, ''ENERJİ ALANINDA YENİ YÖNELİM VE ALTERNATİFLER ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ''

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile imzalanan protokol sonrasında bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitenin AR-GE Serasında Hidrojen Enerjisini kullanarak ısıtma sistemini hayata geçirecek “KOP – HİDROSERA” projesinin protokolünü imzalamanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Çalışmalarını her zaman “halka hizmet hakka hizmet” düsturu ile gerçekleştirdiklerini dile getiren Rektör Karakaya, enerji alanında yeni yönelim ve alternatiflerin ülkemiz için önemli olduğunu vurguladı. “KOP – HİDROSERA” projesini üniversitemizin AR-GE Serasında uygulayacaklarını ve buradan elde edilecek sonuçların da ülkemizin birçok serasında uygulanmasına örnek oluşturacağını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, imzalana protokolün üniversitemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.