Herşey Apaçık Ortada

GÜNDEM 20.09.2024 - 22:40, Güncelleme: 20.09.2024 - 22:20
 

Herşey Apaçık Ortada

Geçtiğimiz günlerde doğal koruma alanı yarıya düşürülen Seyfe Gölü'nün daraltılan kısımlarının altın madeni sahalarına yakın olması dikkat çekti.

Kırşehir'de sürdürülen altın madenleri ile ilgili yeni bir sürece geçildi.Öyle ki madenlere engel teşkil eden Seyfe Gölü ile ilgili bir takım düzenlemelere gidildi.Karacaören'de Universal şirketine ait maden sahasının Seyfe Gölü Nitelikli Koruma alanı içerisinde olduğunu ortaya çıkarmış ve bu madene nasıl ruhsat verildiğini sorgulamıştık. Haberden birkaç gün sonra apar topar Seyfe Gölü Tabiat Koruma alanında daraltmaya gidildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla resmi gazetede yayımlanan karara göre Seyfe Gölü'nün yeni koruma alanı 5 bin 501 hektar olarak belirlendi.Ancak Seyfe Gölü'nün 1990 yılında kabul edilen tabiat koruma alanının 10 bin 978 hektar olduğu ortaya çıktı.Böylece Seyfe Gölü Tabiat Koruma Alanı yarıya düşürülmüş oldu. Ancak resmi gazetede yayımlanan karara ilişkin detaylar incelendiğinde koordinatların verildiği ancak yeni alana ilişkin haritanın paylaşılmadığı görüldü.Yüzlerce koordinat girilerek daraltılan bölgenin neresi olduğunu belirledik ve ortaya çıkan görüntü dehşete düşürdü. Çünkü Seyfe Gölü'nün yeni koruma alanı belirlenirken özellikle altın maden sahalarına yakın kısımların daraltıldığı görüldü.Varlık Fonun devredilen Koza'ya ait Dağçiftliği Köyü'ndeki altın madeni sahası ve Karacaören Köyü'ndeki Universal'a ait maden sahasına yakın koruma alanı sınırlarının içeri doğru daraltıldığı görüldü. Söz konusu görüntü, Seyfe Gölü'ndeki daraltma kararının, büyük oranda altın madenlerinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir hamle olduğunu  ortaya koyuyor. Seyfe Gölü'nün daraltılan Kuzey Doğu kesimindeki bölgede ise koruma alanı nedeniyle sondaj çalışmalarının engellendiği bölge olarak biliniyor. Koruma alanının daraltılması kararı, Seyfe Gölü'nü kurtarma umudunun da tamamen yitirilmesine neden oldu.  
Geçtiğimiz günlerde doğal koruma alanı yarıya düşürülen Seyfe Gölü'nün daraltılan kısımlarının altın madeni sahalarına yakın olması dikkat çekti.

Kırşehir'de sürdürülen altın madenleri ile ilgili yeni bir sürece geçildi.Öyle ki madenlere engel teşkil eden Seyfe Gölü ile ilgili bir takım düzenlemelere gidildi.Karacaören'de Universal şirketine ait maden sahasının Seyfe Gölü Nitelikli Koruma alanı içerisinde olduğunu ortaya çıkarmış ve bu madene nasıl ruhsat verildiğini sorgulamıştık.

Haberden birkaç gün sonra apar topar Seyfe Gölü Tabiat Koruma alanında daraltmaya gidildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla resmi gazetede yayımlanan karara göre Seyfe Gölü'nün yeni koruma alanı 5 bin 501 hektar olarak belirlendi.Ancak Seyfe Gölü'nün 1990 yılında kabul edilen tabiat koruma alanının 10 bin 978 hektar olduğu ortaya çıktı.Böylece Seyfe Gölü Tabiat Koruma Alanı yarıya düşürülmüş oldu.

Ancak resmi gazetede yayımlanan karara ilişkin detaylar incelendiğinde koordinatların verildiği ancak yeni alana ilişkin haritanın paylaşılmadığı görüldü.Yüzlerce koordinat girilerek daraltılan bölgenin neresi olduğunu belirledik ve ortaya çıkan görüntü dehşete düşürdü.

Çünkü Seyfe Gölü'nün yeni koruma alanı belirlenirken özellikle altın maden sahalarına yakın kısımların daraltıldığı görüldü.Varlık Fonun devredilen Koza'ya ait Dağçiftliği Köyü'ndeki altın madeni sahası ve Karacaören Köyü'ndeki Universal'a ait maden sahasına yakın koruma alanı sınırlarının içeri doğru daraltıldığı görüldü.

Söz konusu görüntü, Seyfe Gölü'ndeki daraltma kararının, büyük oranda altın madenlerinin önündeki engelleri kaldırmaya yönelik bir hamle olduğunu  ortaya koyuyor.

Seyfe Gölü'nün daraltılan Kuzey Doğu kesimindeki bölgede ise koruma alanı nedeniyle sondaj çalışmalarının engellendiği bölge olarak biliniyor.

Koruma alanının daraltılması kararı, Seyfe Gölü'nü kurtarma umudunun da tamamen yitirilmesine neden oldu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.