ENAGrup Kurucusu Ulusoy, ''Hiperenflasyondayız''

EKONOMİ 07.04.2022 - 09:13, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

ENAGrup Kurucusu Ulusoy, ''Hiperenflasyondayız''

Enflsayonu TUİK'in aksine yüzde 142.63 olarak açıklayan ENA Araştırma Grubu kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, '' 2 ay bile dolmadan maaş zamları eridi.Bekletilen maaş zamları ekonomiyi daha yanlış yerlere götürür. Halkın parasını vermezse bu, halkı yoksullaştırmaktır''dedi.Ulusoy yeni göstergeler ışığında Türkiye'nin hiperenflasyona girdiğini belirtti.

Alım gücü hızla eriyen vatandaş, ara zam talebinde bulunuyor ancak AK Parti hükümeti, “olağanüstü şartlar oluşmadığı” gerekçesiyle bu talebi görmezden geliyor.TUİK ise bu gerekçeye temel hazırlıyor.Ancak  ''Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 61.14 açıklarken Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) enflasyonu yüzde 142.63 olarak açıklamıştı.ENAGrup Kurucusu Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yılbaşında yapılan maaş zamlarının 2 ay bile dolmadan eridiğini, çalışanın enflasyon karşısında ezdirilmemesi gerektiğini belirtti.   HALKIN YOKSULLAŞTIRILMASI DEMEKTİR Maaşlara ara zammın yapılmak zorunda olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Bundan kaçış yok. Sadece asgari ücrete değil, özel sektörü de kapsayacak bir maaş düzeltmesi şart” dedi. Tarihte asgari ücret zammının bu kadar kısa sürede eridiği bir dönemin olmadığını aktaran Ulusoy, zamların bekletilip seçim yatırımı yapılmasının çok yanlış olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bekletilen maaş zamları ekonomiyi daha yanlış yerlere götürür. Halkın parasını vermezse bu, halkı yoksullaştırmaktır. Hükümet tercihini ya halkın çoğunluğu tarafında kullanacak ya da Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nde (KKM) olduğu gibi bir avuç kesimi zengin etmek için kullanacak” dedi.   TÜRKİYE HİPERENFLASYON SÜRECİNE GİRDİ Hiperenflasyon tanımının yıllık yüzde 200'ün üzerine çıkan enflasyonda kullanıldığını hatırlatan Ulusoy, ancak yeni jenerasyon hiperenflasyon tanımında farklı unsurların yer aldığını kaydetti. Çift haneli işsizlik, gelirsizlik ve yıllık enflasyonun OECD ortalamasının 10 katı olmasının hiperenflasyon olarak tanımlanabileceğini aktaran Ulusoy, bu şartlar altında Türkiye'nin hiperenflasyon sürecine girdiğini ifade etti. Yapısal reform olmadan çare bulunamaz – Hükümetin aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşmesine bel bağladığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, bir program ve yapısal reform olmadan enflasyonun sadece baz etkisiyle düşürülmesinin acizlik olduğunu vurguladı. Hükümetin baz etkisiyle seçime gitmek istediğini anlatan Ulusoy, “Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak. Ortada bir ekonomik başarı yok. KKM gibi ek faiz uygulamaları ile dahi dövizi düşüremiyorsunuz. Reformlara şu an başlasak bile 3-4 yıl restorasyon sürer” dedi.
Enflsayonu TUİK'in aksine yüzde 142.63 olarak açıklayan ENA Araştırma Grubu kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, '' 2 ay bile dolmadan maaş zamları eridi.Bekletilen maaş zamları ekonomiyi daha yanlış yerlere götürür. Halkın parasını vermezse bu, halkı yoksullaştırmaktır''dedi.Ulusoy yeni göstergeler ışığında Türkiye'nin hiperenflasyona girdiğini belirtti.

Alım gücü hızla eriyen vatandaş, ara zam talebinde bulunuyor ancak AK Parti hükümeti, “olağanüstü şartlar oluşmadığı” gerekçesiyle bu talebi görmezden geliyor.TUİK ise bu gerekçeye temel hazırlıyor.Ancak  ''Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 61.14 açıklarken Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) enflasyonu yüzde 142.63 olarak açıklamıştı.ENAGrup Kurucusu Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yılbaşında yapılan maaş zamlarının 2 ay bile dolmadan eridiğini, çalışanın enflasyon karşısında ezdirilmemesi gerektiğini belirtti.

 

HALKIN YOKSULLAŞTIRILMASI DEMEKTİR

Maaşlara ara zammın yapılmak zorunda olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Bundan kaçış yok. Sadece asgari ücrete değil, özel sektörü de kapsayacak bir maaş düzeltmesi şart” dedi.

Tarihte asgari ücret zammının bu kadar kısa sürede eridiği bir dönemin olmadığını aktaran Ulusoy, zamların bekletilip seçim yatırımı yapılmasının çok yanlış olduğunu söyledi. Ulusoy, “Bekletilen maaş zamları ekonomiyi daha yanlış yerlere götürür. Halkın parasını vermezse bu, halkı yoksullaştırmaktır. Hükümet tercihini ya halkın çoğunluğu tarafında kullanacak ya da Kur Korumalı Mevduat Sistemi'nde (KKM) olduğu gibi bir avuç kesimi zengin etmek için kullanacak” dedi.

 

TÜRKİYE HİPERENFLASYON SÜRECİNE GİRDİ

Hiperenflasyon tanımının yıllık yüzde 200'ün üzerine çıkan enflasyonda kullanıldığını hatırlatan Ulusoy, ancak yeni jenerasyon hiperenflasyon tanımında farklı unsurların yer aldığını kaydetti. Çift haneli işsizlik, gelirsizlik ve yıllık enflasyonun OECD ortalamasının 10 katı olmasının hiperenflasyon olarak tanımlanabileceğini aktaran Ulusoy, bu şartlar altında Türkiye'nin hiperenflasyon sürecine girdiğini ifade etti.

Yapısal reform olmadan çare bulunamaz

– Hükümetin aralık ayından itibaren baz etkisiyle enflasyonun düşmesine bel bağladığını söyleyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, bir program ve yapısal reform olmadan enflasyonun sadece baz etkisiyle düşürülmesinin acizlik olduğunu vurguladı. Hükümetin baz etkisiyle seçime gitmek istediğini anlatan Ulusoy, “Hayat pahalılığı inanılmaz derecede artacak. Ortada bir ekonomik başarı yok. KKM gibi ek faiz uygulamaları ile dahi dövizi düşüremiyorsunuz. Reformlara şu an başlasak bile 3-4 yıl restorasyon sürer” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.