Emekli Askerin Madencilerle İmtihanı

YAŞAM 19.10.2024 - 12:01, Güncelleme: 20.10.2024 - 15:24
 

Emekli Askerin Madencilerle İmtihanı

Yıllarca dağlarda terörist kovalayan emekli asker Ramazan Baran, annesi vefat edince memleketi Kırşehir'e döndü ancak köyünün çevresini talan etmek isteyen maden şirketleri ile başı dertte.

54 Yaşındaki Emekli Asker Ramazan Baran, terörle mücadele için yıllarca dağ dağ gezerek göğüs göğüse çarpışmış bir isim.Karacaören'de doğan Baran, annesi vefat edince onun oluşturduğu bağ ve ceviz bahçesine sahip çıkmak ve devam ettirkmek için 2015 yılında köyüne dönmüş.Burada 20 çeşit üzüm üreten Ramazan Baran, şimdi de maden firmalarına karşı mücadele etmeye hazırlanıyor.Seyfe Gölü havzasının çok kıymetli olduğunu dile getiren Baran, buraya Yamula'dan su verilmesi halinde Malya Ovasındaki tarımsal çeşitliliğin ekonomiye çok daha fazla katkı yapacağını belirterek, '' Yabancı menşeeli maden şirketleri, güzel yurdumun ve köyümün dağlarını delik deşik edip içindeki cevheri alıp gidecekler bize de geriye sadece çöl ve zehir bırakacaklar'' ifadelerini kullandı. 1970 yılında Boztepe'ye bağlı Karacaören Köyü'nde doğduğunu belirten Ramazan Baran, ''Silahlı kuvvetlerden emekliyim ve 2015 yılında köyüme , ata topraklarıma geri döndüm.Rahmetli annemin yetiştirmiş olduğu üzümleri, cevizleri idame ettirmek ve benden sonraki nesle teslim etmek için buraya geldim.Fakat son dönemlerde maden şirketleri köyümüzü akın ettiler, dağlarımızı delik deşik ettiler, doğamızın dengesini bozmaya çalışıyorlar.Biz maden şirketlerinin köyümüzde faaliyete geçmesini istemiyoruz'' dedi. Ramazan Baran sözlerine şu şekilde devam etti : Yabancı menşeeli maden şirketleri, güzel yurdumun ve köyümün dağlarını delik deşik edip içindeki cevheri alıp gidecekler bize de geriye sadece çöl ve zehir bırakacaklar.Altın madeninin çıkarırken siyanür kullanacaklar.Siyanür zamanla toprağa, topraktan suya karışacak.Sulama yaptığım bitkim, tarlam ve ağacım kuruyarak verimsiz hale gelecek. MADEN ŞİRKETLERİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN SİT KALDIRILDI Seyfe Gölü, Kenan Evren zamanında milli park ilan edildi.Bizim köyümüz de sit alanı içerisinde kaldı.Biz kendi evimizde tadilat yapacağımız zaman İl Özel İdareden izin almadan bir çivi bile çakamıyoruz ama Sayın Cumhurbaşkanımız kararname yayınladı ve resmi gazetede yayınlandı.Bizim köyümüz sit alanından çıkarıldı.Bunun da maden şirketlerinin onay bekleyen Çed raporunu onayını kolaylaştırmak için yapıldığını tahmin ediyorum. BİZE GETİRİN SONRA BİZDEN İSTEYİN Sayın büyüklerimize şöyle seslenmek istiyorum; toprağımız tarıma elverişli bir yer, toprağımızı elimizden almasınlar.Yani siz proje getirin.Örneğin Yamula Barajı'ndan Malya Ovası'na kanallarla su taşınırsa, bizim köyümüzde arazimizde herşey yetişir.Siz bize getirin ve ondan sonra da bizden isteyin ama doğamızın dengesiyle oynanmasına da müsade etmeyiz.Normalde maden şirketlerinin 15 sondaj açma izinleri vardı ancak devletin haberi olmadan 40'a yakın sondaj açtılar. Kurtarılmayı Bekleyen Seyfe Gölü ve Hemen Arkasında; Maden Şirtketlerinin gözünü diktiği Kervansaray Dağları
Yıllarca dağlarda terörist kovalayan emekli asker Ramazan Baran, annesi vefat edince memleketi Kırşehir'e döndü ancak köyünün çevresini talan etmek isteyen maden şirketleri ile başı dertte.

54 Yaşındaki Emekli Asker Ramazan Baran, terörle mücadele için yıllarca dağ dağ gezerek göğüs göğüse çarpışmış bir isim.Karacaören'de doğan Baran, annesi vefat edince onun oluşturduğu bağ ve ceviz bahçesine sahip çıkmak ve devam ettirkmek için 2015 yılında köyüne dönmüş.Burada 20 çeşit üzüm üreten Ramazan Baran, şimdi de maden firmalarına karşı mücadele etmeye hazırlanıyor.Seyfe Gölü havzasının çok kıymetli olduğunu dile getiren Baran, buraya Yamula'dan su verilmesi halinde Malya Ovasındaki tarımsal çeşitliliğin ekonomiye çok daha fazla katkı yapacağını belirterek, '' Yabancı menşeeli maden şirketleri, güzel yurdumun ve köyümün dağlarını delik deşik edip içindeki cevheri alıp gidecekler bize de geriye sadece çöl ve zehir bırakacaklar'' ifadelerini kullandı.

1970 yılında Boztepe'ye bağlı Karacaören Köyü'nde doğduğunu belirten Ramazan Baran, ''Silahlı kuvvetlerden emekliyim ve 2015 yılında köyüme , ata topraklarıma geri döndüm.Rahmetli annemin yetiştirmiş olduğu üzümleri, cevizleri idame ettirmek ve benden sonraki nesle teslim etmek için buraya geldim.Fakat son dönemlerde maden şirketleri köyümüzü akın ettiler, dağlarımızı delik deşik ettiler, doğamızın dengesini bozmaya çalışıyorlar.Biz maden şirketlerinin köyümüzde faaliyete geçmesini istemiyoruz'' dedi.

Ramazan Baran sözlerine şu şekilde devam etti :

Yabancı menşeeli maden şirketleri, güzel yurdumun ve köyümün dağlarını delik deşik edip içindeki cevheri alıp gidecekler bize de geriye sadece çöl ve zehir bırakacaklar.Altın madeninin çıkarırken siyanür kullanacaklar.Siyanür zamanla toprağa, topraktan suya karışacak.Sulama yaptığım bitkim, tarlam ve ağacım kuruyarak verimsiz hale gelecek.

MADEN ŞİRKETLERİNİN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN SİT KALDIRILDI

Seyfe Gölü, Kenan Evren zamanında milli park ilan edildi.Bizim köyümüz de sit alanı içerisinde kaldı.Biz kendi evimizde tadilat yapacağımız zaman İl Özel İdareden izin almadan bir çivi bile çakamıyoruz ama Sayın Cumhurbaşkanımız kararname yayınladı ve resmi gazetede yayınlandı.Bizim köyümüz sit alanından çıkarıldı.Bunun da maden şirketlerinin onay bekleyen Çed raporunu onayını kolaylaştırmak için yapıldığını tahmin ediyorum.

BİZE GETİRİN SONRA BİZDEN İSTEYİN

Sayın büyüklerimize şöyle seslenmek istiyorum; toprağımız tarıma elverişli bir yer, toprağımızı elimizden almasınlar.Yani siz proje getirin.Örneğin Yamula Barajı'ndan Malya Ovası'na kanallarla su taşınırsa, bizim köyümüzde arazimizde herşey yetişir.Siz bize getirin ve ondan sonra da bizden isteyin ama doğamızın dengesiyle oynanmasına da müsade etmeyiz.Normalde maden şirketlerinin 15 sondaj açma izinleri vardı ancak devletin haberi olmadan 40'a yakın sondaj açtılar.

Kurtarılmayı Bekleyen Seyfe Gölü ve Hemen Arkasında; Maden Şirtketlerinin gözünü diktiği Kervansaray Dağları

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bi aciklama
(19.10.2024 21:15 - #10651)
Onlqr.mudur.atasin yatırımı.ne yapacaklar ki önemli olan kurumlara kim.atayacak kimin adamı olacak öyle yatırım.felan ne işleri var ..yamula barajını düşünecek zamanları yok ....
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.