Ekmeklik Buğday ve Arpa Fiyatlarında Rekor Artış

EKONOMİ 01.12.2021 - 22:20, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ekmeklik Buğday ve Arpa Fiyatlarında Rekor Artış

Sadece ekonomide değil tarımda uygulanan yanlış politikaların ve öngörüsüzlüğün Türkiye'ye faturası ağır olacak.Ekmeklik buğdayın tonu 5 bin 500 TL'yi, arpa ise 4 bin 200 TL'yi gördü.

Mayıs ayında ekmeklik buğday alım fiyatı 2250 TL, arpa ise 1750 TL olarak açıklanırken, başta kuraklık olmak üzere pandemiden kaynaklanan belirsizlikler ve dünya fiyatlarının yükselmesinden dolayı iç piyasada ekmeklik buğday 5 bin liranın da üstüne çıkarak 5500 TL/Ton’u gördü. Yine arpa fiyatları da 4200 TL/Ton’a kadar çıktı.  Hububat piyasasında önde gelen borsalardan olan Konya Ticaret Borsası ile Gaziantep Ticaret Borsası’ndaki bugünkü işlemler dikkat çekti. Konya Ticaret Borsasında Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğdayın fiyatı 5500 lirayı, Gaziantep Ticaret Borsası’nda da arpa fiyatı 4200 TL/Ton’u gördü. Buğday fiyatlarının kontrolden çıkarak bu fiyatlara yükselmesi, un fiyatlarını ve dolayısıyla ekmek fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor.    KURAKLIĞIN KAYBI BİLE ÖNGÖRÜLEMEDİ! Yaşanan kuraklığın neden olacağı rekolte kaybı, zamanında sağlıklı yapılamadığı için fiyatların bu denli yükselmesinde önemli bir etken olarak görülüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuraklıktan dolayı ciddi bir rekolte kaybını beklemediklerini belirtirken, TÜİK’de rekolte kaybını buğdayda 1 milyon ton seviyesinde göstermişti. Ancak gelinen noktada buğdayda en az 5 milyon ton rekolte kaybının yaşandığı ortaya çıkarken, bunun faturası da buğday fiyatları ile çıkmaya başladı.    PİYASA GERÇEKLERİNE UYGUN OLMAYAN ALIM FİYATINDAN DOLAYI TMO ÇİFTÇİDEN ÜRÜN ALAMADI  Diğer yandan olağanüstü bir dönemden geçilmesine rağmen alım fiyatında bu döneme has bir politika uygulanmadığı için TMO’nun çiftçiden hiçbir şekilde ürün alamaması da yaşanan sıkıntının ayrı bir boyutunu oluşturuyor. TMO, çiftçiden yeterli ürün alamadığı için fiyatların yükselmesine de engel olamıyor. Tarımdan Haberler  
Sadece ekonomide değil tarımda uygulanan yanlış politikaların ve öngörüsüzlüğün Türkiye'ye faturası ağır olacak.Ekmeklik buğdayın tonu 5 bin 500 TL'yi, arpa ise 4 bin 200 TL'yi gördü.

Mayıs ayında ekmeklik buğday alım fiyatı 2250 TL, arpa ise 1750 TL olarak açıklanırken, başta kuraklık olmak üzere pandemiden kaynaklanan belirsizlikler ve dünya fiyatlarının yükselmesinden dolayı iç piyasada ekmeklik buğday 5 bin liranın da üstüne çıkarak 5500 TL/Ton’u gördü. Yine arpa fiyatları da 4200 TL/Ton’a kadar çıktı. 

Hububat piyasasında önde gelen borsalardan olan Konya Ticaret Borsası ile Gaziantep Ticaret Borsası’ndaki bugünkü işlemler dikkat çekti. Konya Ticaret Borsasında Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğdayın fiyatı 5500 lirayı, Gaziantep Ticaret Borsası’nda da arpa fiyatı 4200 TL/Ton’u gördü. Buğday fiyatlarının kontrolden çıkarak bu fiyatlara yükselmesi, un fiyatlarını ve dolayısıyla ekmek fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor. 

 

KURAKLIĞIN KAYBI BİLE ÖNGÖRÜLEMEDİ!

Yaşanan kuraklığın neden olacağı rekolte kaybı, zamanında sağlıklı yapılamadığı için fiyatların bu denli yükselmesinde önemli bir etken olarak görülüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuraklıktan dolayı ciddi bir rekolte kaybını beklemediklerini belirtirken, TÜİK’de rekolte kaybını buğdayda 1 milyon ton seviyesinde göstermişti. Ancak gelinen noktada buğdayda en az 5 milyon ton rekolte kaybının yaşandığı ortaya çıkarken, bunun faturası da buğday fiyatları ile çıkmaya başladı. 

 

PİYASA GERÇEKLERİNE UYGUN OLMAYAN ALIM FİYATINDAN DOLAYI TMO ÇİFTÇİDEN ÜRÜN ALAMADI 

Diğer yandan olağanüstü bir dönemden geçilmesine rağmen alım fiyatında bu döneme has bir politika uygulanmadığı için TMO’nun çiftçiden hiçbir şekilde ürün alamaması da yaşanan sıkıntının ayrı bir boyutunu oluşturuyor. TMO, çiftçiden yeterli ürün alamadığı için fiyatların yükselmesine de engel olamıyor.

Tarımdan Haberler

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.