Dar Gelirli Hala Fiyatların İnmesini Bekliyor !

EKONOMİ 26.12.2021 - 10:19, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Dar Gelirli Hala Fiyatların İnmesini Bekliyor !

Faizi indirip, ülkeye yabancı yatırımcı çekelim denilerek döviz kurunun artırılması ve TL'nin değer kaybetmesi ile birlikte enflasyon da aynı oranda artış göstermişti.   Ancak Merkez Bankasının genel politika faizinde indirime gitmesi banka kredi faizlerine yansımamıştı.Yani reel sektöre olumlu bir etkisini de henüz göremedik.   Tabi Türkiye'de uygulanan her politikada olduğu gibi bu politikadan da bir anlamda vazgeçilerek kur korumalı mevduat sistemine geçildi.   Günlerdir insanların , tırnaklarını yiye yiye izlediği dolar, 1-2 günde 11 doların altına indi.   İnsanlar da haliyle , ''madem böyle hemen inebiliyordu, şimdiye kadar neden müdahale etmediniz ?'' diye sormaya başladı.   Peki ama dolar ile birlikte artan fiyatlara ne oldu ?   Onlar düştü mü ?   Tabi ki hayır !   Fiyatlar olduğu gibi duruyor, hatta artıyor diyebiliriz.   Dar gelirlinin dolar ile işi olur mu ? Olmaz...   Dar gelirlinin tek ilgilendiği şey, enflasyondur.   Bu insanlar, dolara yatırım yaparak zenginliklerine zenginlik katmadılar.   Bu insanlar, dolar artınca alıp düşünce bozdurdukları parayı götürüp faize de yatırmadılar.   Ama enflasyonun altında ezim ezim eziliyorlar.   Dolar düştü, paralar bozduruldu, mevduata yani faize yatırıldı.   Onlar için değişen bir durum yok, öyle de kazanıyor böyle de...   Peki ya dar gelirli vatandaş ne olacak ?   Bu artan fiyatlar neden eski haline gelmiyor, neden çakılı kaldı ?   Burada amaç neydi ey ahali ?   Ne anladık biz bu işten !   Hani nerede faiz haramdır, düşürmek lazım diyenler ?   Bakın tekrar faize döndük !   Parasını dövizde tutanlar sistem değişince tuttu faize yatırdı.   Gününü kurtarma derdinde olan  insanlar ise artan fiyatlarla boğuşmak zorunda kalıyor.   Bu millet deneme tahtası mı ?   Büyütüp, besleyip kıyamadığımız çocuklarda eğitim denemesi yap !   Kıt kanaat geçinen insanlar üzerinde ekonomi denemesi yap !   Bu millet bunları hak ediyor mu ?   İnsanlar dolar düştü, marketler indirime gidecek diye beklerken bakıyorsun tam tersi bir durum söz konusu...   İndirim beklerken , zam üstüne zam yapılıyor.   Anlamak mümkün değil...   Bu işler uzaktan açıklama yapmakla olmuyor.   Sahaya inmek ve gerçek ölçüde karşılaştırma yaparak bu işleri çözmek lazım.   Muhtemelen bu firmalara fahiş cezalar kesilecek ancak bu fiyatlar yine kalıcı hale gelecek.   Çünkü biz bu filmi daha önce izledik.   Bunun vatandaşın cebine ne gibi bir katkısı olacak ?   Ömer Duran        

Faizi indirip, ülkeye yabancı yatırımcı çekelim denilerek döviz kurunun artırılması ve TL'nin değer kaybetmesi ile birlikte enflasyon da aynı oranda artış göstermişti.

 

Ancak Merkez Bankasının genel politika faizinde indirime gitmesi banka kredi faizlerine yansımamıştı.Yani reel sektöre olumlu bir etkisini de henüz göremedik.

 

Tabi Türkiye'de uygulanan her politikada olduğu gibi bu politikadan da bir anlamda vazgeçilerek kur korumalı mevduat sistemine geçildi.

 

Günlerdir insanların , tırnaklarını yiye yiye izlediği dolar, 1-2 günde 11 doların altına indi.

 

İnsanlar da haliyle , ''madem böyle hemen inebiliyordu, şimdiye kadar neden müdahale etmediniz ?'' diye sormaya başladı.

 

Peki ama dolar ile birlikte artan fiyatlara ne oldu ?

 

Onlar düştü mü ?

 

Tabi ki hayır !

 

Fiyatlar olduğu gibi duruyor, hatta artıyor diyebiliriz.

 

Dar gelirlinin dolar ile işi olur mu ? Olmaz...

 

Dar gelirlinin tek ilgilendiği şey, enflasyondur.

 

Bu insanlar, dolara yatırım yaparak zenginliklerine zenginlik katmadılar.

 

Bu insanlar, dolar artınca alıp düşünce bozdurdukları parayı götürüp faize de yatırmadılar.

 

Ama enflasyonun altında ezim ezim eziliyorlar.

 

Dolar düştü, paralar bozduruldu, mevduata yani faize yatırıldı.

 

Onlar için değişen bir durum yok, öyle de kazanıyor böyle de...

 

Peki ya dar gelirli vatandaş ne olacak ?

 

Bu artan fiyatlar neden eski haline gelmiyor, neden çakılı kaldı ?

 

Burada amaç neydi ey ahali ?

 

Ne anladık biz bu işten !

 

Hani nerede faiz haramdır, düşürmek lazım diyenler ?

 

Bakın tekrar faize döndük !

 

Parasını dövizde tutanlar sistem değişince tuttu faize yatırdı.

 

Gününü kurtarma derdinde olan  insanlar ise artan fiyatlarla boğuşmak zorunda kalıyor.

 

Bu millet deneme tahtası mı ?

 

Büyütüp, besleyip kıyamadığımız çocuklarda eğitim denemesi yap !

 

Kıt kanaat geçinen insanlar üzerinde ekonomi denemesi yap !

 

Bu millet bunları hak ediyor mu ?

 

İnsanlar dolar düştü, marketler indirime gidecek diye beklerken bakıyorsun tam tersi bir durum söz konusu...

 

İndirim beklerken , zam üstüne zam yapılıyor.

 

Anlamak mümkün değil...

 

Bu işler uzaktan açıklama yapmakla olmuyor.

 

Sahaya inmek ve gerçek ölçüde karşılaştırma yaparak bu işleri çözmek lazım.

 

Muhtemelen bu firmalara fahiş cezalar kesilecek ancak bu fiyatlar yine kalıcı hale gelecek.

 

Çünkü biz bu filmi daha önce izledik.

 

Bunun vatandaşın cebine ne gibi bir katkısı olacak ?

 

Ömer Duran

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.