Dalakçı'nın Kilim Motifleri Seramikte Hayat Buldu
Dalakçı'nın Kilim Motifleri Seramikte Hayat Buldu
Pınar Macar Köksal tarafından kilim desenlerinin aktarılması ile oluşturulan seramik eserler, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde sergileniyor.
Pınar Macar Köksal tarafından kilim desenlerinin aktarılması ile oluşturulan seramik eserler, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nde sergileniyor.
Mucur'a bağlı Dalakçı Köyü'ndeki kilim desenlerinden yola çıkan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Pınar Macar Köksal, tez çalışması için seramiklerde bu desenleri kullandı.İlk sergisini Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştiren Köksal, ikinci sergisini ise Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi kültür merkezinde gerçekleştirdi.Serginin açılışına Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Şimşek, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ KİLİMLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Büyük ilgi gören sergiye ilişkin değerlendirmede bulunan Pınar Macar Köksal, '' Afyon Kocatepe Üniversitesi seramik bölümü mezunuyum, Ahi Evran Üniversitesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümünde tezli yüksek lisansımı tamamladım bugünkü sergim iki geleneksel'i bir arada kullanarak seramik üzerinde Dalakçı Köyü kilim motiflerini ajur tekniğiyle bünyeler üzerine uyguladım.Böylece unutulmaya yüz tutmuş kilimlerimizi tekrar gün ışığına çıkartarak ürünlerim üzerinde yansıtmaya çalıştım. Dokuma sanatı geçmişten günümüze kadar varlığını devam ettiren bir sanattır ama şu an unutulmaya yüz tutmuştur. Unutulmaya yüz tutan değerlerimizi tekrar gün ışığına çıkartmak için seramik bünyeler üzerinde çizim aşamalarını gerçekleştirmiş olduğum tasarımları bana ait olan seramik bünyeler üzerinde uyguladım. Uygulama ve teknik yaklaşımlar dikkate alınarak seramik çalışmalarda görülen Özgün ifade farklılıklarının irdelenmesi ayrıca çalışmamın amacını oluşturmuştur. Bu motiflerin seramik bünyeler üzerine uygulanmasi tekrar yapılacak olan yeni çalışmalarda farklı disiplinleri bir arada kullanabilmek açısından önemidir bu tür uygulamalar devam ettiği sürece geleneksel motiflerde kaybolmayacak ve kültürel değer olarak devam edecektir'' dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.