Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir Projesi

KÜLTÜR 04.07.2024 - 09:57, Güncelleme: 04.07.2024 - 09:44
 

Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir Projesi

Türkiye Dağcılık Federasyonu Kırşehir İl Temsilciliği tarafından , ''Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir'' Projesi başlatıldı.Projeye tarihçiler, biyologlar ve coğrafyacılar da eşlik ediyor.Proje ayrıca bir film haline getirilecek.

Kırşehir ilinin doğal güzelliklerini ve kültürel değerlerini başta gençler olmak üzere her yaş grubuna tanıtmak, bölgeyi ve bu yerlere ulaşım imkânları hakkında bilgiler derleyerek daha fazla insanın ziyaret etmesine olanak vermek, böylece ekonomiye olumlu katkı sağlamak ayrıca yöre halkını bilgilendirerek bu güzelliklerin ve değerlerin korunmasına yönelik çalışmaları desteklemek amacıyla “Dağları, Doğası ve Kültürüyle Kırşehir Projesi” hazırlandı. Proje ile Kırşehir ilinin tabiat güzellikleri ve tarihi eserleri gözler önüne seriliyor. TIRMANIŞLARDA DAĞCILARA TARİHÇİLER, COĞRAFYACILAR ve BİYOLOGLAR EŞLİK EDİYOR Türkiye Dağcılık Federasyonu Kırşehir İl Temsilciliği koordinasyonunda İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yürütülen bu projede; dağcılarla birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden tarih, biyoloji ve coğrafya alanında uzman bilim insanlarından oluşturulan ekipler Kırşehir il sınırları içerisinde bulunan Çağırkan, Gönül Dağı Demirli ve Cemele (Çayağzı) köylerinde belirlenen dağların zirvelerine çıktı. Uzmanlar zirvelerin bulunduğu bölgenin bitki-ağaç örtüsü, coğrafi-jeolojik yapısı, kültürel-tarihi geçmişi ve eserleri hakkında bilgiler verdi, sunumlar yaptı. NEŞET ERTAŞ’IN GÖNLÜNÜN DAĞI “GÖNÜL DAĞI”NIN ZİRVESİNE BAYRAK DİKTİLER Çıkılan zirveler arasında, doğal ve tarihi güzellikleri ile bilinen Çağırkan ve Cemele Zirvelerinin yanı sıra büyük usta Neşet Ertaş’ın türkülerine ilham kaynağı olan Gönül Dağı da bulunuyor. Gönül Dağı’nın 1840 m yükseklikteki zirve noktasına Türk Bayrağı diken dağcılar buraya bir de Türkiye Dağcılık Federasyonunun tabelasını astı. Dağcılar tırmanıştan sonra Demir Köyü sakinleriyle bir araya geldi. Köy meydanında bir taraftan kendilerine ikram edilen ayran ve gözlemelerle zirve yorgunluğunu atan dağcılar diğer taraftan Neşet Ertaş’ın Gönül Dağı türküsüne eşlik etti. MUHTARLARLA ve KÖY KALKIYLA DA BİRARAYA GELİNDİ Zirve tırmanışlarının ardından yöre halkıyla toplantılar tertip edilerek uzmanları tarafından o çevrenin doğal güzelliklerinin ve tarihi eserlerinin korunmasına ve toplumsal duyarlılığın arttırılmasına yönelik olarak muhtarlar eşliğinde bölge insanına da bilgiler verildi. ELDE EDİLEN TÜM BİLGİLER ve GÖRSELLER BİR FİLM HALİNE GETİRİLECEK Tırmanışlar esnasında bu zirvelerin bulunduğu bölgenin bitki-ağaç örtüsü, coğrafi-jeolojik yapısı, kültürel-tarihi geçmişi ve eserleri uzmanlarının sunumlarıyla birlikte kayıt altına aldı. Elde edilen bilgilerden, fotoğraflardan ve videolardan yararlanılarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu Görsel Sanatlar ve Grafik Tasarımı Bölümleri tarafından kısa bir film hazırlanacak. Hazırlanan bu materyaller halka tanıtım için uygun platformlarda yayınlanacak.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Kırşehir İl Temsilciliği tarafından , ''Dağları Doğası ve Kültürüyle Kırşehir'' Projesi başlatıldı.Projeye tarihçiler, biyologlar ve coğrafyacılar da eşlik ediyor.Proje ayrıca bir film haline getirilecek.

Kırşehir ilinin doğal güzelliklerini ve kültürel değerlerini başta gençler olmak üzere her yaş grubuna tanıtmak, bölgeyi ve bu yerlere ulaşım imkânları hakkında bilgiler derleyerek daha fazla insanın ziyaret etmesine olanak vermek, böylece ekonomiye olumlu katkı sağlamak ayrıca yöre halkını bilgilendirerek bu güzelliklerin ve değerlerin korunmasına yönelik çalışmaları desteklemek amacıyla “Dağları, Doğası ve Kültürüyle Kırşehir Projesi” hazırlandı. Proje ile Kırşehir ilinin tabiat güzellikleri ve tarihi eserleri gözler önüne seriliyor.

TIRMANIŞLARDA DAĞCILARA TARİHÇİLER, COĞRAFYACILAR ve BİYOLOGLAR EŞLİK EDİYOR

Türkiye Dağcılık Federasyonu Kırşehir İl Temsilciliği koordinasyonunda İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından yürütülen bu projede; dağcılarla birlikte Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden tarih, biyoloji ve coğrafya alanında uzman bilim insanlarından oluşturulan ekipler Kırşehir il sınırları içerisinde bulunan Çağırkan, Gönül Dağı Demirli ve Cemele (Çayağzı) köylerinde belirlenen dağların zirvelerine çıktı. Uzmanlar zirvelerin bulunduğu bölgenin bitki-ağaç örtüsü, coğrafi-jeolojik yapısı, kültürel-tarihi geçmişi ve eserleri hakkında bilgiler verdi, sunumlar yaptı.

NEŞET ERTAŞ’IN GÖNLÜNÜN DAĞI “GÖNÜL DAĞI”NIN ZİRVESİNE BAYRAK DİKTİLER

Çıkılan zirveler arasında, doğal ve tarihi güzellikleri ile bilinen Çağırkan ve Cemele Zirvelerinin yanı sıra büyük usta Neşet Ertaş’ın türkülerine ilham kaynağı olan Gönül Dağı da bulunuyor. Gönül Dağı’nın 1840 m yükseklikteki zirve noktasına Türk Bayrağı diken dağcılar buraya bir de Türkiye Dağcılık Federasyonunun tabelasını astı. Dağcılar tırmanıştan sonra Demir Köyü sakinleriyle bir araya geldi. Köy meydanında bir taraftan kendilerine ikram edilen ayran ve gözlemelerle zirve yorgunluğunu atan dağcılar diğer taraftan Neşet Ertaş’ın Gönül Dağı türküsüne eşlik etti.

MUHTARLARLA ve KÖY KALKIYLA DA BİRARAYA GELİNDİ

Zirve tırmanışlarının ardından yöre halkıyla toplantılar tertip edilerek uzmanları tarafından o çevrenin doğal güzelliklerinin ve tarihi eserlerinin korunmasına ve toplumsal duyarlılığın arttırılmasına yönelik olarak muhtarlar eşliğinde bölge insanına da bilgiler verildi.

ELDE EDİLEN TÜM BİLGİLER ve GÖRSELLER BİR FİLM HALİNE GETİRİLECEK

Tırmanışlar esnasında bu zirvelerin bulunduğu bölgenin bitki-ağaç örtüsü, coğrafi-jeolojik yapısı, kültürel-tarihi geçmişi ve eserleri uzmanlarının sunumlarıyla birlikte kayıt altına aldı. Elde edilen bilgilerden, fotoğraflardan ve videolardan yararlanılarak Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu Görsel Sanatlar ve Grafik Tasarımı Bölümleri tarafından kısa bir film hazırlanacak. Hazırlanan bu materyaller halka tanıtım için uygun platformlarda yayınlanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.