Çin'e Ait Uzay Roketi Kontrelden Çıktı, Türkiye'ye Uyarı

BİLİM 05.05.2021 - 14:52, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Çin'e Ait Uzay Roketi Kontrelden Çıktı, Türkiye'ye Uyarı

Çin'in uzaya gönderdiği 21 tonluk roket kontrolden çıktı büyük bir hızla Dünya'nın etrafında dönen gövdenin nereye düşeceği ise bilinmiyor.Düşüş senaryoları içerisinde Türkiye de büyük risk altında gösteriliyor.

SpaceNews’ta yer alan habere göre, uzmanlar 21 tonluk roketin kontrolden çıktığını ve Dünya’ya inmesi planlanan alanların dışına düşebileceğini açıkladı. Çin’in geçtiğiniz haftalarda uzaya fırlatılan ve yörüngeye yerleşen ‘Long March 5b’ isimli roketi için kritik bir uyarı yapıldı. TÜRKİYE UYARILDI Harvard Üniversitesi’nde Astrofizik Merkezi'nde araştırma yürüten uzay bilimci Jonathan McDowell, roket parçalarının kuzey ve güney yarımkürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi. 41. Enlem üzerinde Türkiye'den  İstanbul , Ankara , Kırşehir, Kayseri, Diyarbakır gibi iller ile ABD'den New York, İspanya'dan Madrid gibi şehirler de bulunuyor.     PERŞEMBE GÜNÜ GÖNDERİLMİŞTİ Pekin yönetimi geçen hafta Perşembe günü yerel saatle 11.23'te Long March 5B (Uzun Yürüyüş) roketini uzaya gönderdi, uluslararası haber ajansları roketin ateşlendiği anların fotoğraflarını dünyaya geçti. Haynan Adası kıyısındaki Vınçang Uzay Fırlatma Merkezi'nden havalanan 21 tonluk roket, 2022 sonunda bitirilmesi planlanan uzay istasyonuna doğru yola çıktı.   10 MAYIS'TAN ÖNCE DÜŞMESİ BEKLENİYOR Ancak dönüş yolunda Çin'in en büyük roketi kontrolden çıktı. Uzmanlar, dünyanın etrafında kontrolsüz bir şekilde dönmeye başlayan roketin parçalarının birkaç gün içinde yeryüzüne düşmesini bekliyor.   TÜRKİYE'NİN ÜZERİNEN GEÇTİ Twitter'da havaforum hesabı, " 03:47'de ülkemizden ilk geçişini gerçekleştirdi, birçok kişi görmüş. İkinci geçiş 05:20'de bekleniyor. 05:20 civarı uzay aracının ikinci geçişi gerçekleşti. Epey parlaktı, çıplak gözle rahat bir şekilde görülebildi... Bir takipçimiz şöyle kaydetmiş" ifadelerini kullandı.
Çin'in uzaya gönderdiği 21 tonluk roket kontrolden çıktı büyük bir hızla Dünya'nın etrafında dönen gövdenin nereye düşeceği ise bilinmiyor.Düşüş senaryoları içerisinde Türkiye de büyük risk altında gösteriliyor.

SpaceNews’ta yer alan habere göre, uzmanlar 21 tonluk roketin kontrolden çıktığını ve Dünya’ya inmesi planlanan alanların dışına düşebileceğini açıkladı. Çin’in geçtiğiniz haftalarda uzaya fırlatılan ve yörüngeye yerleşen ‘Long March 5b’ isimli roketi için kritik bir uyarı yapıldı.


TÜRKİYE UYARILDI

Harvard Üniversitesi’nde Astrofizik Merkezi'nde araştırma yürüten uzay bilimci Jonathan McDowell, roket parçalarının kuzey ve güney yarımkürede 41. enlemler arasına düşebileceğini söyledi. 41. Enlem üzerinde Türkiye'den  İstanbul , Ankara , Kırşehir, Kayseri, Diyarbakır gibi iller ile ABD'den New York, İspanya'dan Madrid gibi şehirler de bulunuyor.

 

 

PERŞEMBE GÜNÜ GÖNDERİLMİŞTİ

Pekin yönetimi geçen hafta Perşembe günü yerel saatle 11.23'te Long March 5B (Uzun Yürüyüş) roketini uzaya gönderdi, uluslararası haber ajansları roketin ateşlendiği anların fotoğraflarını dünyaya geçti. Haynan Adası kıyısındaki Vınçang Uzay Fırlatma Merkezi'nden havalanan 21 tonluk roket, 2022 sonunda bitirilmesi planlanan uzay istasyonuna doğru yola çıktı.

 



10 MAYIS'TAN ÖNCE DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Ancak dönüş yolunda Çin'in en büyük roketi kontrolden çıktı. Uzmanlar, dünyanın etrafında kontrolsüz bir şekilde dönmeye başlayan roketin parçalarının birkaç gün içinde yeryüzüne düşmesini bekliyor.

 

TÜRKİYE'NİN ÜZERİNEN GEÇTİ


Twitter'da havaforum hesabı, " 03:47'de ülkemizden ilk geçişini gerçekleştirdi, birçok kişi görmüş. İkinci geçiş 05:20'de bekleniyor. 05:20 civarı uzay aracının ikinci geçişi gerçekleşti. Epey parlaktı, çıplak gözle rahat bir şekilde görülebildi... Bir takipçimiz şöyle kaydetmiş" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.