Çiftçi Toprağa Küserse Tamamen Dışa Bağımlı Oluruz

EKONOMİ 16.03.2022 - 18:13, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Çiftçi Toprağa Küserse Tamamen Dışa Bağımlı Oluruz

Tarımdaki girdi maliyetleri günden güne artıyor.Çiftçi ise bu koşullar altında nasıl üretirim yaparım diye kara kara düşünüyor.Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu konuyla ilgili değerlendirmesinde, ''Çiftçi toprağa küserse ülkenin tamamen dışa bağımlı hale geliriz'' ifadelerini kullandı.

Son dönemde ekonomik kriz ve dolar kurundaki artış ile birlikte tarımdaki girdi maliyetleri de bir hayli arttı.Elektriğe gelen fahiş zamlar da artan girdi maliyetlerinin tuzu biberi oldu.Özellikle son 16 günde gübre fiyatları yüzde 65-106 aralığında zamlandı. Yıllık zam oranları yüzde 400'e dayandı. Zamlar nedeniyle çiftçinin gübre kullanımının yüzde 50 azaldığı, bunun da başta hububat ürünlerinde ciddi verim kaybı yaratıp, yurt içindeki pahalılığı da artıracağı belirtiliyor.Gübre bayileri, zamlar nedeniyle son bir yılda çiftçinin satın aldığı gübrede yüzde 50 oranında düşüş olduğunu, bu durumun özellikle hububat üretimini sekteye uğratacağına işaret ettiler.Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu ise girdi maliyetlerindeki artış ile birlikte çiftçinin yavaş yavaş tarımdan kopmaya başladığını, çiftçinin toprağa tamamen küsmesi durumunda tarım ülkesi olan Türkiye'nin tarımda tamamen dışa bağımlı hale geleceğini bildirdi.   ''GÖZLERİ AYIN EKMEYECEĞİM, ÜRETMEYECEĞİM'' Kar ve yağmur yağışlarının tarıma olumlu etkide bulunacağını ancak devletin doğru tarım politikası uygulamadığı zaman bunun bir anlamı olmayacağını vurgulayan Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu ''Çiftçilerimizin toprağa küsmesi durumunda hepimiz bundan etkileniriz.Ekmek 2,25 TL şu anda Kırşehir'de.Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye zam yaptı, Halk Ekmek 2 TL'den satılıyor.Eğer çiftçiyi küstürerek üretimden alıkoyarsak seneye ekmeği 5 TL'den alırız.Bu girdi maliyetlerini halk olarak adil biçimde paylaşacağız, çiftçimiz üretecek, biz de çiftçinin ürettiğini kolaylıkla bulabileceğiz ve ucuza yiyeceğiz.Bu da girdi maliyetlerini aşağı çekerek olur.Tarım bakanı diyor ki ; çiftçi 1850 TL'ye mal etti, 2 bin 300 TL'ye sattı para kazandı.Madem çiftçi 1850 TL'ye maletti o zaman neden 1750 TL taban fiyat açıkladınız ? Maliyetinin altında mı açıklamak gerekiyor ?Türkiye'de tarım politikasının uygulanıp uygulanmadığı fiyatlardan, tarım bakanının konuşmalarından belli oluyor.Üvey evlat muamelesi görüyor çiftçi.Çiftçi elektrik kullanamayacak.Geçen sene ben 45 dekar alana 12 bin 500 TL elektrik faturası ödedim.Yüzde 127'lik elektrik zammına göre hesaplarsak bu sene 30 bin TL  fatura ödemem gerekiyor.Nasıl ödeyeceğim ben bu parayı ? Bu sene boş bıraktım gözleri aydın ekmeyeceğim, üretmeyeceğim.'' ifadelerini kullandı.
Tarımdaki girdi maliyetleri günden güne artıyor.Çiftçi ise bu koşullar altında nasıl üretirim yaparım diye kara kara düşünüyor.Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu konuyla ilgili değerlendirmesinde, ''Çiftçi toprağa küserse ülkenin tamamen dışa bağımlı hale geliriz'' ifadelerini kullandı.

Son dönemde ekonomik kriz ve dolar kurundaki artış ile birlikte tarımdaki girdi maliyetleri de bir hayli arttı.Elektriğe gelen fahiş zamlar da artan girdi maliyetlerinin tuzu biberi oldu.Özellikle son 16 günde gübre fiyatları yüzde 65-106 aralığında zamlandı. Yıllık zam oranları yüzde 400'e dayandı. Zamlar nedeniyle çiftçinin gübre kullanımının yüzde 50 azaldığı, bunun da başta hububat ürünlerinde ciddi verim kaybı yaratıp, yurt içindeki pahalılığı da artıracağı belirtiliyor.Gübre bayileri, zamlar nedeniyle son bir yılda çiftçinin satın aldığı gübrede yüzde 50 oranında düşüş olduğunu, bu durumun özellikle hububat üretimini sekteye uğratacağına işaret ettiler.Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu ise girdi maliyetlerindeki artış ile birlikte çiftçinin yavaş yavaş tarımdan kopmaya başladığını, çiftçinin toprağa tamamen küsmesi durumunda tarım ülkesi olan Türkiye'nin tarımda tamamen dışa bağımlı hale geleceğini bildirdi.

 

''GÖZLERİ AYIN EKMEYECEĞİM, ÜRETMEYECEĞİM''

Kar ve yağmur yağışlarının tarıma olumlu etkide bulunacağını ancak devletin doğru tarım politikası uygulamadığı zaman bunun bir anlamı olmayacağını vurgulayan Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan Purcu ''Çiftçilerimizin toprağa küsmesi durumunda hepimiz bundan etkileniriz.Ekmek 2,25 TL şu anda Kırşehir'de.Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye zam yaptı, Halk Ekmek 2 TL'den satılıyor.Eğer çiftçiyi küstürerek üretimden alıkoyarsak seneye ekmeği 5 TL'den alırız.Bu girdi maliyetlerini halk olarak adil biçimde paylaşacağız, çiftçimiz üretecek, biz de çiftçinin ürettiğini kolaylıkla bulabileceğiz ve ucuza yiyeceğiz.Bu da girdi maliyetlerini aşağı çekerek olur.Tarım bakanı diyor ki ; çiftçi 1850 TL'ye mal etti, 2 bin 300 TL'ye sattı para kazandı.Madem çiftçi 1850 TL'ye maletti o zaman neden 1750 TL taban fiyat açıkladınız ? Maliyetinin altında mı açıklamak gerekiyor ?Türkiye'de tarım politikasının uygulanıp uygulanmadığı fiyatlardan, tarım bakanının konuşmalarından belli oluyor.Üvey evlat muamelesi görüyor çiftçi.Çiftçi elektrik kullanamayacak.Geçen sene ben 45 dekar alana 12 bin 500 TL elektrik faturası ödedim.Yüzde 127'lik elektrik zammına göre hesaplarsak bu sene 30 bin TL  fatura ödemem gerekiyor.Nasıl ödeyeceğim ben bu parayı ? Bu sene boş bıraktım gözleri aydın ekmeyeceğim, üretmeyeceğim.'' ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.