Çiçekdağı ve Yerköylü Üretici Perişan

EKONOMİ 08.03.2021 - 22:26, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Çiçekdağı ve Yerköylü Üretici Perişan

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, 2018 yılında özelleştirilen ve Çiçekdağı ile Yerköy'de bulunan pancar üreticilerinin de bağlı bulunduğu Çorum Şeker Fabrikası’nda artan çiftçi şikâyetlerini TBMM’de yaptığı konuşmayla gündeme taşıdı.

Pancar üreticilerinin özel şirketlerin insafına kaldığını söyleyen Keven, özelleştirme ihalesini alan bu şirketlerin sözleşme şartlarına aykırı davrandıkları yönünde yüzlerce şikayet aldığını ifade etti. “Sorumluluk sahasına Çorum ile birlikte Yozgat Yerköy ve Kırşehir Çiçekdağı ilçesinin de dâhil olduğu Çorum Şeker Fabrikası bölge sınırlarında kalan pancar üreticilerimizin sorunları her geçen gün katlanarak büyüyor. Özelleştirmeden bugüne kadar birçok defa bu sorunları dile getirdim. Daha önce de kota cezaları ile üreticileri perişan ettiler. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ve özelleştirmenin baş sorumlusu AKP iktidarına tekrar sesleniyorum. Çorum Şeker Fabrikası’nı satın alan Safi Katı Yakıt firması, pancar üreticisi çiftçilerimizi eziyor; çiftçiye, yaptığı sözleşmenin bir nüshasını bile vermiyor. Özelleştirme şartlarına uygun hareket edilmiyor. Pancar üreticilerine piyasa fiyatının çok üzerinde bir fiyatla ilaç ve tohum satıyor. Piyasada 120 lira olan bir tarım ilacının fabrika tarafından üreticiye 220 liraya; 270 lira olan tohumun ise 320 liraya zorla satıldığını görüyoruz. Böyle bir kazan kazan düzeni olmaz, böyle bir soygun düzeni olmaz. Özelleştirilen şeker fabrikalarında çiftçimizin yaşadığı sorunlar neden duyulmuyor? Bunun adı vicdansızlıktır, bunun adı insafsızlıktır.” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, 2018 yılında özelleştirilen ve Çiçekdağı ile Yerköy'de bulunan pancar üreticilerinin de bağlı bulunduğu Çorum Şeker Fabrikası’nda artan çiftçi şikâyetlerini TBMM’de yaptığı konuşmayla gündeme taşıdı.

Pancar üreticilerinin özel şirketlerin insafına kaldığını söyleyen Keven, özelleştirme ihalesini alan bu şirketlerin sözleşme şartlarına aykırı davrandıkları yönünde yüzlerce şikayet aldığını ifade etti.

“Sorumluluk sahasına Çorum ile birlikte Yozgat Yerköy ve Kırşehir Çiçekdağı ilçesinin de dâhil olduğu Çorum Şeker Fabrikası bölge sınırlarında kalan pancar üreticilerimizin sorunları her geçen gün katlanarak büyüyor. Özelleştirmeden bugüne kadar birçok defa bu sorunları dile getirdim. Daha önce de kota cezaları ile üreticileri perişan ettiler. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ve özelleştirmenin baş sorumlusu AKP iktidarına tekrar sesleniyorum. Çorum Şeker Fabrikası’nı satın alan Safi Katı Yakıt firması, pancar üreticisi çiftçilerimizi eziyor; çiftçiye, yaptığı sözleşmenin bir nüshasını bile vermiyor. Özelleştirme şartlarına uygun hareket edilmiyor. Pancar üreticilerine piyasa fiyatının çok üzerinde bir fiyatla ilaç ve tohum satıyor. Piyasada 120 lira olan bir tarım ilacının fabrika tarafından üreticiye 220 liraya; 270 lira olan tohumun ise 320 liraya zorla satıldığını görüyoruz. Böyle bir kazan kazan düzeni olmaz, böyle bir soygun düzeni olmaz. Özelleştirilen şeker fabrikalarında çiftçimizin yaşadığı sorunlar neden duyulmuyor? Bunun adı vicdansızlıktır, bunun adı insafsızlıktır.” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.