Cevizin Anavatanı Kırşehir'de Bereketli Hasat Dönemi

YAŞAM 06.10.2021 - 17:50, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cevizin Anavatanı Kırşehir'de Bereketli Hasat Dönemi

Türkiye'de Kaman Cevizi ile ünlü Kırşehir'de, hasat dönemi verimli ve bereketli geçiyor.

Eylül ayı sonlarında başlanan Kaman-1 ve Kaman-5 gibi yerli çeşitlerde hasat yarılanırken, Chandler, Fernor, Fernette gibi geç uyanan yabancı çeşitlerde de hasat için hazırlık yapılıyor.     İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinin yanı sıra Mucur ilçesi, merkeze bağlı köyler ile diğer ilçelerde kapama ceviz bahçelerinde artış yaşanıyor.Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, ''Kuraklık nedeniyle ceviz üretiminde sıkıntı yaşansa da ürün bolluğu çiftçinin yüzünü güldürüyor.İklim koşulları ne kadar olumsuz olsa da çiftçilerimiz bilgi ve becerisiyle bu olumsuzlukların da altından kalkmıştır. Güzel bir verim hedefliyoruz. Kaman cevizi hem Türkiye'de hem de dünyada bir numaradır. Kabuğunun ince olması, içinin beyaz ve yağlı, protein değerinin yüksek olması cevizimizi ön plana çıkarmaktadır." diye konuştu.   Gökalp, bu yıl ceviz festivali olmasa da 9-10 Ekim tarihlerinde Kaman cevizi için pazar kurulacağını aktararak, üreticilerin emeklerinin karşılığını almalarını diledi.Kaman'da yaklaşık 250 bin ceviz ağacı bulunduğunu belirten Gökalp, "Bir o kadar da evlerin bahçelerinde kayıt dışı ceviz ağaçları var. Ağaç başına yaklaşık 10 kilogram verim alınmakta." dedi.     Geçen yıl 2 bin 200 ton verim alındığını hatırlatan Gökalp, "Bu sene rekoltemiz iyi. Hasadımız güzel geçiyor. Kısmi don ve güneş yanığı verimimizi biraz düşürdü ama geçen yıllara göre rekoltemiz yüksek. Kaman cevizinde yaklaşık 3 bin ton civarında." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de Kaman Cevizi ile ünlü Kırşehir'de, hasat dönemi verimli ve bereketli geçiyor.

Eylül ayı sonlarında başlanan Kaman-1 ve Kaman-5 gibi yerli çeşitlerde hasat yarılanırken, Chandler, Fernor, Fernette gibi geç uyanan yabancı çeşitlerde de hasat için hazırlık yapılıyor.

 

 

İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinin yanı sıra Mucur ilçesi, merkeze bağlı köyler ile diğer ilçelerde kapama ceviz bahçelerinde artış yaşanıyor.Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, ''Kuraklık nedeniyle ceviz üretiminde sıkıntı yaşansa da ürün bolluğu çiftçinin yüzünü güldürüyor.İklim koşulları ne kadar olumsuz olsa da çiftçilerimiz bilgi ve becerisiyle bu olumsuzlukların da altından kalkmıştır. Güzel bir verim hedefliyoruz. Kaman cevizi hem Türkiye'de hem de dünyada bir numaradır. Kabuğunun ince olması, içinin beyaz ve yağlı, protein değerinin yüksek olması cevizimizi ön plana çıkarmaktadır." diye konuştu.

 


Gökalp, bu yıl ceviz festivali olmasa da 9-10 Ekim tarihlerinde Kaman cevizi için pazar kurulacağını aktararak, üreticilerin emeklerinin karşılığını almalarını diledi.Kaman'da yaklaşık 250 bin ceviz ağacı bulunduğunu belirten Gökalp, "Bir o kadar da evlerin bahçelerinde kayıt dışı ceviz ağaçları var. Ağaç başına yaklaşık 10 kilogram verim alınmakta." dedi.

 

 

Geçen yıl 2 bin 200 ton verim alındığını hatırlatan Gökalp, "Bu sene rekoltemiz iyi. Hasadımız güzel geçiyor. Kısmi don ve güneş yanığı verimimizi biraz düşürdü ama geçen yıllara göre rekoltemiz yüksek. Kaman cevizinde yaklaşık 3 bin ton civarında." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.