Cemele ve Çuğun Köylerinin Özbağ Belediyesi İle Birleşmesi Gündemde

GÜNDEM 28.03.2021 - 23:01, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cemele ve Çuğun Köylerinin Özbağ Belediyesi İle Birleşmesi Gündemde

Kırşehir'in en kalabalık kasabası Özbağ'ın Cemele ve Çuğun Köyleri ile birleşmesi gündemde ancak Cemele Köyü'nün bu fikre sıcak bakmadığı ve bu nedenle de meskun saha şartı ile ilgili ortaya çıkan problem nedeniyle bu projenin gerçekleşmesi zor görünüyor.

Kırşehir'e 6 km uzaklıkta bulunan 3 bin 700 nüfuslu Özbağ Kasabası daha önce Kırşehir'e bağlanarak mahalle statüsü kazanmak için referandum yapmış ancak buradaki halkın yüzde 60'u bu birleşmeye hayır demişti.Bu kez ise Cemele olarak bilinen Çayağzı ve Çuğun köylerinin Özbağ Beldesine bağlanması gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Özbağ Belediye Başkanı Rasim Arazay Cemele muhtarı İbrahim Oruç ve heyetini Özbağ'a davet ederek teklifini iletti.Buna göre yaklaşık 1000 sahip olan Cemele Özbağ Beldesine bağlanacak ve böylece nüfusu da 5 bine yaklaşacak.Böylece Kasabanın ilçe statüsü kazanmasının da yolu açılacak.Ancak Cemele Köyü muhtarı İbrahim Ardıç söz konusu karara köylülerin sıcak bakmadığını açıkladı. Özbağ Beldesine katılması beklenen bir diğer köy ise Çuğun ancak burası ile ilgili herhangi bir girişim yok.Ancak Çuğun Köyü Özbağ'a Cemele'den daha uzak bir konumda.Cemele meskun sahası ile Özbağ Beldesi meskun sayası birbirine 6 km , Çuğun meskun sahası ise Özbağ meskun sahasına yaklaşık 8 km mesafede.Peki ama 5393 sayılı Belediye kanununun bu konu ile ilgili düzenlemesi ne ?   MESKUN SAHALAR BİRBİRİNE 5 KM'DEN UZAK OLAMAZ ''5393 sayılı  Belediye kanununda Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskûn sahalarının  katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığı 5.000 metreden fazla olamaz.'' maddesi yer alıyor.     ASIL AMAÇ İLÇE KURULMASI Söz konusu birleşme projesi aslında Kırşehir eski Milletvekili Mikail Aslan'a ait bir proje.Mikail Aslan Cemele, Çuğun ve Karahıdır Köylerini Öbağ ile birleştirmeyi ve daha sonra ise Yozgat yol ayrımı merkezli yeni bir ilçe kurmayı düşünüyordu.İlçe projesi gerçekleşir mi bilinmez ancak hem meskun saha hem de köylülerin bu fikre sıcak bakmaması projenin kısa vadede gerçekleşme imkanını ortadan kaldırıyor.
Kırşehir'in en kalabalık kasabası Özbağ'ın Cemele ve Çuğun Köyleri ile birleşmesi gündemde ancak Cemele Köyü'nün bu fikre sıcak bakmadığı ve bu nedenle de meskun saha şartı ile ilgili ortaya çıkan problem nedeniyle bu projenin gerçekleşmesi zor görünüyor.

Kırşehir'e 6 km uzaklıkta bulunan 3 bin 700 nüfuslu Özbağ Kasabası daha önce Kırşehir'e bağlanarak mahalle statüsü kazanmak için referandum yapmış ancak buradaki halkın yüzde 60'u bu birleşmeye hayır demişti.Bu kez ise Cemele olarak bilinen Çayağzı ve Çuğun köylerinin Özbağ Beldesine bağlanması gündeme geldi.

Geçtiğimiz günlerde Özbağ Belediye Başkanı Rasim Arazay Cemele muhtarı İbrahim Oruç ve heyetini Özbağ'a davet ederek teklifini iletti.Buna göre yaklaşık 1000 sahip olan Cemele Özbağ Beldesine bağlanacak ve böylece nüfusu da 5 bine yaklaşacak.Böylece Kasabanın ilçe statüsü kazanmasının da yolu açılacak.Ancak Cemele Köyü muhtarı İbrahim Ardıç söz konusu karara köylülerin sıcak bakmadığını açıkladı.

Özbağ Beldesine katılması beklenen bir diğer köy ise Çuğun ancak burası ile ilgili herhangi bir girişim yok.Ancak Çuğun Köyü Özbağ'a Cemele'den daha uzak bir konumda.Cemele meskun sahası ile Özbağ Beldesi meskun sayası birbirine 6 km , Çuğun meskun sahası ise Özbağ meskun sahasına yaklaşık 8 km mesafede.Peki ama 5393 sayılı Belediye kanununun bu konu ile ilgili düzenlemesi ne ?

 

MESKUN SAHALAR BİRBİRİNE 5 KM'DEN UZAK OLAMAZ

''5393 sayılı  Belediye kanununda Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskûn sahalarının  katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığı 5.000 metreden fazla olamaz.'' maddesi yer alıyor.

 

 

ASIL AMAÇ İLÇE KURULMASI

Söz konusu birleşme projesi aslında Kırşehir eski Milletvekili Mikail Aslan'a ait bir proje.Mikail Aslan Cemele, Çuğun ve Karahıdır Köylerini Öbağ ile birleştirmeyi ve daha sonra ise Yozgat yol ayrımı merkezli yeni bir ilçe kurmayı düşünüyordu.İlçe projesi gerçekleşir mi bilinmez ancak hem meskun saha hem de köylülerin bu fikre sıcak bakmaması projenin kısa vadede gerçekleşme imkanını ortadan kaldırıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.