Cemele Biberi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı

YAŞAM 29.12.2021 - 13:27, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cemele Biberi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı

Kırşehir'in kendine özgü yöresel lezzeti olan dolmalık ''Cemele Biberi'' coğrafi işaret belgesiyle tescil edildi.

Cemele Biberi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi adına yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu, Kırşehir'in yöresel lezzetine coğrafi işaret belgesi verdi. Kooparatif Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Oruç, "Taze ve kuru hali ile tüketilen biberimiz, Kırşehir ve başka illerden hatta ülkelerden yoğun talep görüyor. Bizler de Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için başvurduk. Müracaatımız sonucunda Cemele biberimiz coğrafi işaretle tescillendi. Coğrafi işaret alan ürünler, bilindiği gibi Avrupa'da yüzde 30 daha fazla fiyatlara satılıyor. Bu çalışma ile biberimize olan ilgi ve üreticilerimizin geliri daha da artacak. Cemele biberimizin bilinirliği ve marka değeri de yükselecek." dedi.Oruç, Cemele biberi için her yıl temmuz ayında festival düzenleyerek tanıtım yaptıklarını aktardı.   YÜKSEK ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİNE SAHİP Kendisi de Çayağzı köyünden olan Dr. Öğretim Üyesi Serdar Genç de Cemele biberinin Kırşehir'in önemli tarımsal ve kültürel değerlerinden olduğunu dile getirdi. Köyün eski isminin "Cemele" olduğunu, biberin ismini buradan aldığını aktaran Genç, şunları kaydetti: "Cemele biberi yüksek antioksidan özelliğine sahip. Yöre içerisinde geçmişten gelen alışkanlıklar ve gözlemler sonucu Cemele biberinin acı olmasının gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemini düzenlediği, kan dolaşımını hızlandırdığı, romatizmal hastalıklara ve eklem ağrılarına iyi geldiği konusunda bir inanış mevcuttur. Cemele biberi hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmektedir."
Kırşehir'in kendine özgü yöresel lezzeti olan dolmalık ''Cemele Biberi'' coğrafi işaret belgesiyle tescil edildi.

Cemele Biberi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi adına yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu, Kırşehir'in yöresel lezzetine coğrafi işaret belgesi verdi.

Kooparatif Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Oruç, "Taze ve kuru hali ile tüketilen biberimiz, Kırşehir ve başka illerden hatta ülkelerden yoğun talep görüyor. Bizler de Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almak için başvurduk. Müracaatımız sonucunda Cemele biberimiz coğrafi işaretle tescillendi. Coğrafi işaret alan ürünler, bilindiği gibi Avrupa'da yüzde 30 daha fazla fiyatlara satılıyor. Bu çalışma ile biberimize olan ilgi ve üreticilerimizin geliri daha da artacak. Cemele biberimizin bilinirliği ve marka değeri de yükselecek." dedi.Oruç, Cemele biberi için her yıl temmuz ayında festival düzenleyerek tanıtım yaptıklarını aktardı.

 

YÜKSEK ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİNE SAHİP

Kendisi de Çayağzı köyünden olan Dr. Öğretim Üyesi Serdar Genç de Cemele biberinin Kırşehir'in önemli tarımsal ve kültürel değerlerinden olduğunu dile getirdi.

Köyün eski isminin "Cemele" olduğunu, biberin ismini buradan aldığını aktaran Genç, şunları kaydetti:

"Cemele biberi yüksek antioksidan özelliğine sahip. Yöre içerisinde geçmişten gelen alışkanlıklar ve gözlemler sonucu Cemele biberinin acı olmasının gaz ve kabızlık gibi sindirim sistemini düzenlediği, kan dolaşımını hızlandırdığı, romatizmal hastalıklara ve eklem ağrılarına iyi geldiği konusunda bir inanış mevcuttur. Cemele biberi hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilmektedir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.