Cacabey Önerisine Kırşehir'den Destek

BİLİM 11.02.2021 - 10:12, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Önerisine Kırşehir'den Destek

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ''Astranot'' isminin Türkçeleştirilmesi için verdiği ''Cacabey'' önerisine Kırşehir Kent Konseyi ve MHP İl Teşiklatı da destek verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Uzay Ajansı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'ın çağrısına cevap geldi. Bahçeli astronot yerine Cacabey isminin kullanılmasını önerdi.   KENT KONSEYİNDEN DESTEK   Kırşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Akpınar, astronota "Cacabey" isminin verilmesi önerisinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.Bu alandaki en uygun ismin Cacabey olacağını vurgulayan Akpınar, şöyle konuştu: "Bu topraklarda astronot ismi verilecekse en uygun ismin de Cacabey olacağını düşünüyoruz. 8 asır önce Kırşehir'de Cacabey Medresesi'ni inşa eden Nureddin Bin Cibril Caca. Cacabey, 800 yüz yıl önce daha dünyanın yuvarlak mı düz mü olduğu tartışmaları sürerken, bir medrese inşa ediyor ve taç kapısına dünyanın eksenini ve ekvatoru şeklediyor. İçine 9 gezegenin kabartma şeklini resmediyor. Burada kubbesi açık bir binanın altına havuz inşa ederek de yıldızları inceletiyor. 800 yıl önce geleceğe vurgu yapılan önemli bir eser Cacabey Medresesi. Bunu yaptıran kişi de Cacabey. Gerçekten adının yaşatılması gereken bir isim. Ayrıca, binanın sütunları roket şeklinde kalkma aşamasında resmedilmiş. Tamamen uzay yapısı olarak göze çarpıyor. Cacabey Medresesi, dünya tarihinde bilinen ilk uzay medresesi ve üniversitelerinden birisi olarak kabul edilir." Kent Konseyi olarak Cacabey Medresesi'nin 2014 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi'ne alınmasını sağladıklarını aktaran Akpınar, "Kalıcı listeye girmesi için de çaba sarf ediyoruz. 2009 yılında uzay ve astronomi yılı gerekçesiyle aday bina olarak başvurusunu yaptık. Yeterince ilgi görmemişti. Umarım astronota Cacabey isminin verilmesi bu büyük şahsiyetin hak ettiği değeri görmesini sağlar. Daha önce de uzayla ilgili yapılan çalışmalarda ve binalara Cacabey isminin verilmesi ile ilgili önerilerde bulunmuştuk. " dedi.   MHP İL TEŞKİLATINDAN DA DESTEK   MHP Kırşehir İl Başkanı Arif Kılıç da yaptığı yazılı açıklamada, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin astronot kelimesi yerine "Cacabey" ismini önermesini canı gönülden desteklediklerini belirtti. Cacabey'in Selçuklu Devleti zamanında gök bilimiyle ilgilendiğini vurgulayan Kılıç, "Kırşehir'de yıldızların incelendiği, astronomi çalışmalarının yapıldığı bir rasathane inşa ettirmiş, burada bilimsel konularda eğitim vermişti. Bu öneriyi Kırşehir İl Başkanı ve Kırşehir olarak canı gönülden destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ''Astranot'' isminin Türkçeleştirilmesi için verdiği ''Cacabey'' önerisine Kırşehir Kent Konseyi ve MHP İl Teşiklatı da destek verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Milli Uzay Ajansı' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den Erdoğan'ın çağrısına cevap geldi. Bahçeli astronot yerine Cacabey isminin kullanılmasını önerdi.

 

KENT KONSEYİNDEN DESTEK

 

Kırşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Akpınar, astronota "Cacabey" isminin verilmesi önerisinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.Bu alandaki en uygun ismin Cacabey olacağını vurgulayan Akpınar, şöyle konuştu:

"Bu topraklarda astronot ismi verilecekse en uygun ismin de Cacabey olacağını düşünüyoruz. 8 asır önce Kırşehir'de Cacabey Medresesi'ni inşa eden Nureddin Bin Cibril Caca. Cacabey, 800 yüz yıl önce daha dünyanın yuvarlak mı düz mü olduğu tartışmaları sürerken, bir medrese inşa ediyor ve taç kapısına dünyanın eksenini ve ekvatoru şeklediyor. İçine 9 gezegenin kabartma şeklini resmediyor. Burada kubbesi açık bir binanın altına havuz inşa ederek de yıldızları inceletiyor. 800 yıl önce geleceğe vurgu yapılan önemli bir eser Cacabey Medresesi. Bunu yaptıran kişi de Cacabey. Gerçekten adının yaşatılması gereken bir isim. Ayrıca, binanın sütunları roket şeklinde kalkma aşamasında resmedilmiş. Tamamen uzay yapısı olarak göze çarpıyor. Cacabey Medresesi, dünya tarihinde bilinen ilk uzay medresesi ve üniversitelerinden birisi olarak kabul edilir."

Kent Konseyi olarak Cacabey Medresesi'nin 2014 yılında UNESCO Geçici Miras Listesi'ne alınmasını sağladıklarını aktaran Akpınar, "Kalıcı listeye girmesi için de çaba sarf ediyoruz. 2009 yılında uzay ve astronomi yılı gerekçesiyle aday bina olarak başvurusunu yaptık. Yeterince ilgi görmemişti. Umarım astronota Cacabey isminin verilmesi bu büyük şahsiyetin hak ettiği değeri görmesini sağlar. Daha önce de uzayla ilgili yapılan çalışmalarda ve binalara Cacabey isminin verilmesi ile ilgili önerilerde bulunmuştuk. " dedi.

 

MHP İL TEŞKİLATINDAN DA DESTEK

 

MHP Kırşehir İl Başkanı Arif Kılıç da yaptığı yazılı açıklamada, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin astronot kelimesi yerine "Cacabey" ismini önermesini canı gönülden desteklediklerini belirtti.

Cacabey'in Selçuklu Devleti zamanında gök bilimiyle ilgilendiğini vurgulayan Kılıç, "Kırşehir'de yıldızların incelendiği, astronomi çalışmalarının yapıldığı bir rasathane inşa ettirmiş, burada bilimsel konularda eğitim vermişti. Bu öneriyi Kırşehir İl Başkanı ve Kırşehir olarak canı gönülden destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.