Cacabey Medresesi'nin Kubbesi Delindi mi : Resimlerle Ortaya Koyuyoruz

KÜLTÜR 29.09.2022 - 12:10, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Medresesi'nin Kubbesi Delindi mi : Resimlerle Ortaya Koyuyoruz

Dünyanın ilk gök bilim üniversitesi olarak tarihe geçen ve UNESCO tarafından geçici korunma listesine alınan Cacabey Medresesi'nin kubbesinde delik açıldığı ve pencere takıldığına ilişkin haberimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı.Bizler de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bile fark edemediği vahim gerçeği fotoğraflarla açıklama gereği duyduk.

Geçtiğimiz günlerde Dünyanın İlk Gök Medresesi olan Cacabey ile ilgili yaptığımız haberde Cacabey türbesinin olduğu kümbetin kubbe kısmında delik açıldığını ve alüminyum doğrama bir pencere takıldığını gündeme getirmiştik. Yaptığımız haber ululsal basında da büyük yankı uyandırdı ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü konu ile ilgili gerçekten uzak bir açıklama yayınlayarak söz konusu pencerenin daha önce varolduğunu hatta eski görsellerde de bu pencerelerin bulunduğunu belirtti. Bizler de görsellerle kubbe üzerinde delik açılıp açılmadığını ortaya koymak istedik : Bu Fotoğraf Cacabey Medresesi'nin eski görüntülerinden birisi.Görüldüğü üzere Medresenin arka cephesinden çekilen fotoğrafta kubbe üzerinde 2 adet pencere bulunuyor. Aynı cepheden Medresenin fotoğrafını çektiğimizde bu pencerelerin yerinde olduğu görülebiliyor. Medresenin ön cephesinden restorasyondan önce çekilen fotoğrafta ise kubbenin ön cephedeki kısmında pencere olmadığı açıkça görülecektir. Restorasyondan sonra yine aynı cepheden çekilen resimde ise kubbenin delinerek yerine pencere takıldığı görülüyor. Cacabey'in restorasyondan önceki görüntüsünde yer alan ve delik açıldığını öne sürdüğümüz kısımdaki taşların renkleriyle oluşan desenleri incelediğimizde sağ kısımdaki koyu renkli taşların olduğu yerde delik ya da pencere olmadığı açıkça görülecektir.     Restorasyondan sonra kubbeye ait fotoğrafta ise koyu renkli taşların hemen yanında delik açıldığı ve pencere takıldığı da açıkça ortadadır.     Fotoğraflarla da kanıtlandığı gibi caminin restorasyon öncesi ve sonrasında çekilen 2 ayrı fotoğraf ile restorasyon sırasında kubbenin delindiği ve pencere takıldığı görülmektedir.   Vakıflar Genel Müdürlüğü haberimizde yer alan pencerenin alüminyum olmadığını ve pencerelerin paslanmaz çelikten yapıldığını ifade etmiştir.   Restorasyon ile ilgili bugüne kadar basının ya da kamuoyunun aydınlatılmaması nedeniyle pencereye uzaktan bakarak ''alüminyum doğrama'' olduğu şeklinde yorumda bulunmamız doğaldır.   Ancak burada vurgulamak istediğimiz pencerenin niteliğinden ziyade kubbede yeni bir delik açılmasıdır.   Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün fotoğraflar üzerinde açıkça bile görülebilen durumu anlayamayıp yalanlaması, gerçekten şaşırtıcı bir durumdur.   Zira Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi önemli bir kurumun alanında yetkin uzmanlarca yönetildiğini düşünmekteyiz.   Bunun aksi bir durumu ise asla aklımıza getirmek istemiyoruz.   İŞTE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YAPTIĞI O AÇIKLAMA :     Ömer Duran      
Dünyanın ilk gök bilim üniversitesi olarak tarihe geçen ve UNESCO tarafından geçici korunma listesine alınan Cacabey Medresesi'nin kubbesinde delik açıldığı ve pencere takıldığına ilişkin haberimiz Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı.Bizler de Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bile fark edemediği vahim gerçeği fotoğraflarla açıklama gereği duyduk.

Geçtiğimiz günlerde Dünyanın İlk Gök Medresesi olan Cacabey ile ilgili yaptığımız haberde Cacabey türbesinin olduğu kümbetin kubbe kısmında delik açıldığını ve alüminyum doğrama bir pencere takıldığını gündeme getirmiştik.

Yaptığımız haber ululsal basında da büyük yankı uyandırdı ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü konu ile ilgili gerçekten uzak bir açıklama yayınlayarak söz konusu pencerenin daha önce varolduğunu hatta eski görsellerde de bu pencerelerin bulunduğunu belirtti.

Bizler de görsellerle kubbe üzerinde delik açılıp açılmadığını ortaya koymak istedik :

Bu Fotoğraf Cacabey Medresesi'nin eski görüntülerinden birisi.Görüldüğü üzere Medresenin arka cephesinden çekilen fotoğrafta kubbe üzerinde 2 adet pencere bulunuyor.

Aynı cepheden Medresenin fotoğrafını çektiğimizde bu pencerelerin yerinde olduğu görülebiliyor.

Medresenin ön cephesinden restorasyondan önce çekilen fotoğrafta ise kubbenin ön cephedeki kısmında pencere olmadığı açıkça görülecektir.

Restorasyondan sonra yine aynı cepheden çekilen resimde ise kubbenin delinerek yerine pencere takıldığı görülüyor.

Cacabey'in restorasyondan önceki görüntüsünde yer alan ve delik açıldığını öne sürdüğümüz kısımdaki taşların renkleriyle oluşan desenleri incelediğimizde sağ kısımdaki koyu renkli taşların olduğu yerde delik ya da pencere olmadığı açıkça görülecektir.

 

 

Restorasyondan sonra kubbeye ait fotoğrafta ise koyu renkli taşların hemen yanında delik açıldığı ve pencere takıldığı da açıkça ortadadır.

 

 

Fotoğraflarla da kanıtlandığı gibi caminin restorasyon öncesi ve sonrasında çekilen 2 ayrı fotoğraf ile restorasyon sırasında kubbenin delindiği ve pencere takıldığı görülmektedir.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğü haberimizde yer alan pencerenin alüminyum olmadığını ve pencerelerin paslanmaz çelikten yapıldığını ifade etmiştir.

 

Restorasyon ile ilgili bugüne kadar basının ya da kamuoyunun aydınlatılmaması nedeniyle pencereye uzaktan bakarak ''alüminyum doğrama'' olduğu şeklinde yorumda bulunmamız doğaldır.

 

Ancak burada vurgulamak istediğimiz pencerenin niteliğinden ziyade kubbede yeni bir delik açılmasıdır.

 

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün fotoğraflar üzerinde açıkça bile görülebilen durumu anlayamayıp yalanlaması, gerçekten şaşırtıcı bir durumdur.

 

Zira Vakıflar Genel Müdürlüğü gibi önemli bir kurumun alanında yetkin uzmanlarca yönetildiğini düşünmekteyiz.

 

Bunun aksi bir durumu ise asla aklımıza getirmek istemiyoruz.

 

İŞTE VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YAPTIĞI O AÇIKLAMA :

 

 

Ömer Duran

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.