Cacabey Medresesi'nin Neden Bekletildiği Ortaya Çıktı

KÜLTÜR 04.10.2021 - 23:20, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Medresesi'nin Neden Bekletildiği Ortaya Çıktı

Kırşehir'in en önemli tarihi eserlerinden olan Cacabey Medresesi'nin bitmeyen restorsyon çalışması ile ilgili Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir açıklamada bulundu.Seçilir Cacabey Medresesi'nin geçici örtü ile gözlemlendiğini bu nedenle de restorasyonun da henüz tamamlanmadığını açıkladı.

Dünyanın ilk astronomi merkezi olarak bilinen 800 yıllık Cacabey Medresesi nem ve rutubetten dolyı çürümeye başladığı için restorsyon çalışmaları başlatılmıştı.2019 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları için medresenin üzeri kapatılmıştı.Bir süre önce restorasyon çalışmalarının ilki tamamlanmış ancak ikinci aşamaya bir türlü geçilememişti.Üstü kapalı bir vaziyette bekleyen Cacabey Medresesi ise Kırşehir Kamuoyunun tepkisini çekiyordu.     Cacabey Medresesinin restorasyon çalışmalarının neden tamamlanmadığı ve Kırşehir Kamuoyundan gelen tepkilere açıklık getirmek isteyen Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçili İl Koordinasyon Kurulu 2021 yılı 4. toplantısına katıldı.Burada restorasyon çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Seçilir , '' "Cacabey Medresesi, Kırşehir'in en önemli eserlerinden birisi. Bu eserin daha önceden restorasyon çalışmalarıyla ilgili projesini yapmıştık. Projede o zaman açık olan Nevşehir Koruma Kurulu'ndan projelerimiz onaylanmadı. Ankara'ya üst kurula gitti. Ankara'da yüksek kurulda eserin dünya mirası listesinde olduğu ve üzerine geçici bir üst örtü yapılması kararı alındı" dedi.     ''GÖZLEMLEMEK İÇİN BEKLETİYORUZ'' Yapının gözlemlenerek izleneceğini dile getiren Seçilir, "Yağmur ve kar sularından korunarak izlenmesi ve takip edilmesi, buna uygun olarak da yapıdaki mevcut su ve nem seviyesinin kontrol altına alınarak bunda da uygun proje yapılması kararı alındı. Bölgede duran şey üst örtüdür. Bunu ise sadece eseri gözlemleyebilmek için yaptık. Eseri kurumaya bırakarak su hidrasyon tepkimelerini çözmeye çalıştık. 'Burası niye kapalı' sorusunun karşılığı ise şu; geçici örtü yapılarak eser gözlemleniyor. Restorasyon projesi geçtiğimiz ayın ortasında onaylandı" ifadelerini kullandı.
Kırşehir'in en önemli tarihi eserlerinden olan Cacabey Medresesi'nin bitmeyen restorsyon çalışması ile ilgili Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir açıklamada bulundu.Seçilir Cacabey Medresesi'nin geçici örtü ile gözlemlendiğini bu nedenle de restorasyonun da henüz tamamlanmadığını açıkladı.

Dünyanın ilk astronomi merkezi olarak bilinen 800 yıllık Cacabey Medresesi nem ve rutubetten dolyı çürümeye başladığı için restorsyon çalışmaları başlatılmıştı.2019 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları için medresenin üzeri kapatılmıştı.Bir süre önce restorasyon çalışmalarının ilki tamamlanmış ancak ikinci aşamaya bir türlü geçilememişti.Üstü kapalı bir vaziyette bekleyen Cacabey Medresesi ise Kırşehir Kamuoyunun tepkisini çekiyordu.

 

 

Cacabey Medresesinin restorasyon çalışmalarının neden tamamlanmadığı ve Kırşehir Kamuoyundan gelen tepkilere açıklık getirmek isteyen Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçili İl Koordinasyon Kurulu 2021 yılı 4. toplantısına katıldı.Burada restorasyon çalışmaları ile ilgili açıklamada bulunan Seçilir , '' "Cacabey Medresesi, Kırşehir'in en önemli eserlerinden birisi. Bu eserin daha önceden restorasyon çalışmalarıyla ilgili projesini yapmıştık. Projede o zaman açık olan Nevşehir Koruma Kurulu'ndan projelerimiz onaylanmadı. Ankara'ya üst kurula gitti. Ankara'da yüksek kurulda eserin dünya mirası listesinde olduğu ve üzerine geçici bir üst örtü yapılması kararı alındı" dedi.

 

 

''GÖZLEMLEMEK İÇİN BEKLETİYORUZ''

Yapının gözlemlenerek izleneceğini dile getiren Seçilir, "Yağmur ve kar sularından korunarak izlenmesi ve takip edilmesi, buna uygun olarak da yapıdaki mevcut su ve nem seviyesinin kontrol altına alınarak bunda da uygun proje yapılması kararı alındı. Bölgede duran şey üst örtüdür. Bunu ise sadece eseri gözlemleyebilmek için yaptık. Eseri kurumaya bırakarak su hidrasyon tepkimelerini çözmeye çalıştık. 'Burası niye kapalı' sorusunun karşılığı ise şu; geçici örtü yapılarak eser gözlemleniyor. Restorasyon projesi geçtiğimiz ayın ortasında onaylandı" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.