Cacabey Medresesi'nde Tartışma Yaratan Çalışma

KÜLTÜR 22.05.2022 - 23:22, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Medresesi'nde Tartışma Yaratan Çalışma

Uzun süredir restorasyonu tamamlanmadığı için eleştiri konusu olan Cacabey Medresesi'nde 2. etap restorasyon çalışmaları da devam ediyor.Kubbe üstü örtüsü kaldırılan medresenin ünlü kubbesinin üzeri harçlandıktan sonra taş örtüyle kapatılıyor.Söz konusu çalışmanın yapının tarihi dokusuna ne kadar uygun olduğu ise tartışmaya açık.

Dünyanın ilk gök mederesesi (üniversitesi) olarak bilinen Kırşehir'in sembolü Cacabey Medresesi, iç duvarlarında başlayan rutubet ve çürüme tehlikesi nedeniyle 2019 yılında restorasyona alınmıştı.Üzeri çatıyla örtülen Medrese ilk etap çalışmanın ardından uzun süre bu şekilde bekletilmişti.2. etap restorasyon çalışmaları için yapılan ihalenin ardından tekrar başlayan çalışmalar kapsamında çatı örtü kaldırılarak kubbe ve etrafında çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlandı.   KUBBE HARÇLA KAPATILDI ÜZERİNE TAŞ DÖŞEME YAPILIYOR Kubbenin orjinal biçimini kaplayan ve daha önceki restorasyona ait olan kaplamalar temizlenerek medresenin en önemli kısmını oluşturan kubbe ile ilgili yeni bir çalışma başlatıldı.Orjinal hali ortaya çıkarılan kubbe çatı örtü sökülmeden önce çeşitli malzemeler ve harçla kaplandı.Daha sonra çatısı sökülen kubbenin üzerine traverten taşlar döşenmeye başlandı.Çimento karışımı benzeri bir harç ile yapılan çalışmanın yapının tarihi dokusuna ne kadar uygun olduğu ise tartışma konusu.   Medresenin Çatısında Düzenleme Yapan Çalışanların Alanında Uzman Olup Olmadıkları Bilinmiyor Harçl Kaplanan Kubbenin Üzeri Taş Örtü İle Kapatılıyor Medresenin girişinin üzeri de çalışanlar tarafından harçlanıyor
Uzun süredir restorasyonu tamamlanmadığı için eleştiri konusu olan Cacabey Medresesi'nde 2. etap restorasyon çalışmaları da devam ediyor.Kubbe üstü örtüsü kaldırılan medresenin ünlü kubbesinin üzeri harçlandıktan sonra taş örtüyle kapatılıyor.Söz konusu çalışmanın yapının tarihi dokusuna ne kadar uygun olduğu ise tartışmaya açık.

Dünyanın ilk gök mederesesi (üniversitesi) olarak bilinen Kırşehir'in sembolü Cacabey Medresesi, iç duvarlarında başlayan rutubet ve çürüme tehlikesi nedeniyle 2019 yılında restorasyona alınmıştı.Üzeri çatıyla örtülen Medrese ilk etap çalışmanın ardından uzun süre bu şekilde bekletilmişti.2. etap restorasyon çalışmaları için yapılan ihalenin ardından tekrar başlayan çalışmalar kapsamında çatı örtü kaldırılarak kubbe ve etrafında çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlandı.

 

KUBBE HARÇLA KAPATILDI ÜZERİNE TAŞ DÖŞEME YAPILIYOR

Kubbenin orjinal biçimini kaplayan ve daha önceki restorasyona ait olan kaplamalar temizlenerek medresenin en önemli kısmını oluşturan kubbe ile ilgili yeni bir çalışma başlatıldı.Orjinal hali ortaya çıkarılan kubbe çatı örtü sökülmeden önce çeşitli malzemeler ve harçla kaplandı.Daha sonra çatısı sökülen kubbenin üzerine traverten taşlar döşenmeye başlandı.Çimento karışımı benzeri bir harç ile yapılan çalışmanın yapının tarihi dokusuna ne kadar uygun olduğu ise tartışma konusu.

 

Medresenin Çatısında Düzenleme Yapan Çalışanların Alanında Uzman Olup Olmadıkları Bilinmiyor

Harçl Kaplanan Kubbenin Üzeri Taş Örtü İle Kapatılıyor

Medresenin girişinin üzeri de çalışanlar tarafından harçlanıyor

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.