Cacabey Medresesi'nde Restorasyon Faciası

KÜLTÜR 22.09.2022 - 08:16, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Cacabey Medresesi'nde Restorasyon Faciası

Dünyanın ilk gök bilim üniversitesi olarak bilinen Cacabey Medresesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarının aslına uygun olarak yapılmadığı ortaya çıktı.

Selçuklu eseri olan ve Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında inşa ettirilen, UNESCO Dünya Geçici Listesi'ndeki Cacabey Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında restorasyona alınmıştı.2020 yılında bitirilmesi gereken restorasyon çalışmaları hala tamamlanmadı.Ancak medresenin dış yapısında tamamlanan kısımların aslına uygun olarak restore edilmediği ortaya çıktı.   KUBBEYİ DELİP ALÜMİNYUM DOĞRAMA PENCERE TAKTILAR Cacabey Gök Bilim Medresesi'nin, Cacabey Türbesi'ne ait kubbe kısmında restorasyon sırasında delik açıldığı ve açılan kısma alüminyum doğrama pencere takıldığı görüldü.     Cacabey Medresesi'ne ait eski fotoğraflar incelendiğinde kubbede kırılarak delik açılan kısmın kapalı olduğu belirlendi.     CAM KUBBE ÖZENSİZ VE KALİTESİZ MALZEMEDEN İMAL EDİLDİ Öte yandan Cacabey Medresesi'nin en önemli kısmını oluşturan ve gökyüzünün incelendiği belirtilen cam kubbe kısmının da gelişigüzel yapıldığı gözlendi.     Kubbenin üzerine yerleştirilen şeffaf ve yuvarlak kubbenin; tam olarak yarım daire biçiminde olmadığı ve kalitesiz bir malzemeden imal edildiği öne sürüldü.   İŞTE CAM KUBBE ÖRNEKLERİ :        
Dünyanın ilk gök bilim üniversitesi olarak bilinen Cacabey Medresesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarının aslına uygun olarak yapılmadığı ortaya çıktı.

Selçuklu eseri olan ve Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında inşa ettirilen, UNESCO Dünya Geçici Listesi'ndeki Cacabey Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında restorasyona alınmıştı.2020 yılında bitirilmesi gereken restorasyon çalışmaları hala tamamlanmadı.Ancak medresenin dış yapısında tamamlanan kısımların aslına uygun olarak restore edilmediği ortaya çıktı.

 

KUBBEYİ DELİP ALÜMİNYUM DOĞRAMA PENCERE TAKTILAR

Cacabey Gök Bilim Medresesi'nin, Cacabey Türbesi'ne ait kubbe kısmında restorasyon sırasında delik açıldığı ve açılan kısma alüminyum doğrama pencere takıldığı görüldü.

 

 

Cacabey Medresesi'ne ait eski fotoğraflar incelendiğinde kubbede kırılarak delik açılan kısmın kapalı olduğu belirlendi.

 

 

CAM KUBBE ÖZENSİZ VE KALİTESİZ MALZEMEDEN İMAL EDİLDİ

Öte yandan Cacabey Medresesi'nin en önemli kısmını oluşturan ve gökyüzünün incelendiği belirtilen cam kubbe kısmının da gelişigüzel yapıldığı gözlendi.

 

 

Kubbenin üzerine yerleştirilen şeffaf ve yuvarlak kubbenin; tam olarak yarım daire biçiminde olmadığı ve kalitesiz bir malzemeden imal edildiği öne sürüldü.

 

İŞTE CAM KUBBE ÖRNEKLERİ :

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.