Buhara'dan Gönderilen 3 Kılıcın Hikayesi

KÜLTÜR 19.06.2022 - 01:18, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Buhara'dan Gönderilen 3 Kılıcın Hikayesi

Türk Ordusu, Yunan işgali altındaki İzmir'e girmeden önce Buhara Cumhuriyeti'nden 3 kılıç ve 1 Kuran-ı Kerim gönderilir.Mustafa Kemal Atatürk 2 kılıçtan birini kendisine, diğerini İsmet İnönü'ye takar.3. kılıç ise İzmir'e ilk giren subaya verilmek üzere saklanır.Prof. Dr. Kemal Arı, Buhara'dan gönderilen bu 3 kılıcın Emir Timur'a ait olduğunu ortaya çıkardı.

Kurtuluş Savaşı'nda Akdeniz'in kapısı, Doğu'nun en batısı İzmir çok kritik bir öneme sahip olduğu kadar tarihsel bir değere de sahipti.Milli ordunun Sakarya'da emperyalist orduyu mağlup etmesi, mazlum milletlere umut olmuştu.Tam bu sırada Buhara Cumhuriyeti'nden Ankara hükümetine 3 kılıç geldi. Bu kılıçların sahibi Timur'du.Milli Mücadele sırasında Buhara'dan gelen elçiyle görüşen Atatürk, 17 Ocak 1921'de kürsüde şöyle konuştu : Muhterem arkadaşlar, Türkistanlı kardeşlerimiz Sakarya Zaferi münasebetiyle bize 3 kılıç bir de Kuran'ı Kerim göndermiştir.Bu üç kılıçtan birini ben aldım.İkincisini Batı Cephesi kumandanı İsmet Paşa'ya verdim.Üçüncü kılıcı da İzmir'in fatihine saklıyorum.   Buhara'dan Gönderilen Timur'a Ait Kılıçlar... Bu kılıç, İzmir'e giren ilk kumandanın beline takılacaktır.Son kılıç İzmir'e giren ilk süvari zabiti Şerafettin Bey'e bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından takılmıştır. Bu kılıcın İzmir'e giren kumandana takılmasının ayrı bir nedeni vardır.Çünkü Timur, İzmir'i bu kılıçla fethetmiştir.    Mustafa Kemal Paşa ve İsmet İnönü Buhara'dan gelen kılıçları taşırken...   Başkomutan Mustafa Kemal 10 Eylül’de İzmir’e gitti, yanında da Timur’un kılıcı vardı.Yüzbaşı Şerafettin 15 Eylül’de kılıç kuşandı. Mustafa Kemal, Timur’un kılıcını törenle bizzat kendi verdi Yüzbaşı Şerafettin’e… İzmir'e Giren Yüzbaşı Şerafettin Bey, Timur'a ait Kılıç İle ... Yüzbaşı kılıcı yıllarca titizlik şerefle korudu.Özetle, 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir'e girişinin bir de sembolik anlamı vardır.O da, "Bu topraklarda Türk'ün kılıcından başka bir tunç parıldamaz" şeklindedir.
Türk Ordusu, Yunan işgali altındaki İzmir'e girmeden önce Buhara Cumhuriyeti'nden 3 kılıç ve 1 Kuran-ı Kerim gönderilir.Mustafa Kemal Atatürk 2 kılıçtan birini kendisine, diğerini İsmet İnönü'ye takar.3. kılıç ise İzmir'e ilk giren subaya verilmek üzere saklanır.Prof. Dr. Kemal Arı, Buhara'dan gönderilen bu 3 kılıcın Emir Timur'a ait olduğunu ortaya çıkardı.

Kurtuluş Savaşı'nda Akdeniz'in kapısı, Doğu'nun en batısı İzmir çok kritik bir öneme sahip olduğu kadar tarihsel bir değere de sahipti.Milli ordunun Sakarya'da emperyalist orduyu mağlup etmesi, mazlum milletlere umut olmuştu.Tam bu sırada Buhara Cumhuriyeti'nden Ankara hükümetine 3 kılıç geldi. Bu kılıçların sahibi Timur'du.Milli Mücadele sırasında Buhara'dan gelen elçiyle görüşen Atatürk, 17 Ocak 1921'de kürsüde şöyle konuştu : Muhterem arkadaşlar, Türkistanlı kardeşlerimiz Sakarya Zaferi münasebetiyle bize 3 kılıç bir de Kuran'ı Kerim göndermiştir.Bu üç kılıçtan birini ben aldım.İkincisini Batı Cephesi kumandanı İsmet Paşa'ya verdim.Üçüncü kılıcı da İzmir'in fatihine saklıyorum.

 

Buhara'dan Gönderilen Timur'a Ait Kılıçlar...

Bu kılıç, İzmir'e giren ilk kumandanın beline takılacaktır.Son kılıç İzmir'e giren ilk süvari zabiti Şerafettin Bey'e bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından takılmıştır. Bu kılıcın İzmir'e giren kumandana takılmasının ayrı bir nedeni vardır.Çünkü Timur, İzmir'i bu kılıçla fethetmiştir. 

 

Mustafa Kemal Paşa ve İsmet İnönü Buhara'dan gelen kılıçları taşırken...

 

Başkomutan Mustafa Kemal 10 Eylül’de İzmir’e gitti, yanında da Timur’un kılıcı vardı.Yüzbaşı Şerafettin 15 Eylül’de kılıç kuşandı. Mustafa Kemal, Timur’un kılıcını törenle bizzat kendi verdi Yüzbaşı Şerafettin’e…

İzmir'e Giren Yüzbaşı Şerafettin Bey, Timur'a ait Kılıç İle ...

Yüzbaşı kılıcı yıllarca titizlik şerefle korudu.Özetle, 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir'e girişinin bir de sembolik anlamı vardır.O da, "Bu topraklarda Türk'ün kılıcından başka bir tunç parıldamaz" şeklindedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.