BM'den Trump'a Kudüs Tokadı

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.12.2017 - 19:41, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

BM'den Trump'a Kudüs Tokadı

BM Genel Kurulu’nda Kudüs oylaması sonrasında Genel Kurul, Trump'ın tehditlerine karşılık, tasarıyı kabul etti. Oylama sonucunda 128 kabul, 9 ret, 35 çekimser oy kullanıldı. Çekimser oyların çok olması dikkat çekti. Birleşmiş Milletler'de (BM) ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün Genel Kurul'da oylanıyor. Tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının "yasa dışı" olarak kabul edilmesini amaçlıyor. Tasarıda Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi çağrısı yapıyor. Kudüs oylamasının geçerli olması için 193 üye ülkenin 130’unun tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. HANGİ ÜLKE NE OY VERDİ TRUMP TEHDİT ETTİ ABD Başkanı Donald Trump’ın, BM Genel Kurulu’nda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını kınayan tasarı lehinde oy kullanan ülkeleri tehdit etmesinin ardından böyle bir adıma hangi ülkenin ne diyeceği merak konusu oldu. Yapılacak oylamada "en kırılgan" ülkelerin listesi çıkarıldı. CNN İnternational, “Başkan Donald Trump’ın ABD’ye karşı oy kullanan ülkelerin sonuçlarla karşı karşıya kalabileceğini gösteren açıklamalarına rağmen ABD, BM Genel Kurulu’nda mahcup edici bir oylama ile karşı karşıya” sözleriyle girdiği geniş haberinde Trump Yönetimi’nden gelen uyarılar için “Ancak tehdit ne kadar gerçekçi? Ve hangi hükümetler, ABD’nin ekonomik baskılarına daha kırılgan?” sorularına yanıt aradı. MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NDAN TRUMP’A: BU ZORBALIK Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı oylamaya gidecek BM Genel Kurulu'na hitap etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs oylamasında ABD'nin kararına karşı oy vereceklere mali yardımı kesme tehdidini “zorbalık” diye niteledi. Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs kararını uluslararası hulukun çiğnenmesi ve evrensel değerlere akıl almaz saldırı diye eleştirdi.
BM Genel Kurulu’nda Kudüs oylaması sonrasında Genel Kurul, Trump'ın tehditlerine karşılık, tasarıyı kabul etti. Oylama sonucunda 128 kabul, 9 ret, 35 çekimser oy kullanıldı. Çekimser oyların çok olması dikkat çekti. Birleşmiş Milletler'de (BM) ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün Genel Kurul'da oylanıyor. Tasarı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının "yasa dışı" olarak kabul edilmesini amaçlıyor. Tasarıda Kudüs'ün statüsünün müzakerelerle belirlenmesi çağrısı yapıyor. Kudüs oylamasının geçerli olması için 193 üye ülkenin 130’unun tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. HANGİ ÜLKE NE OY VERDİ

TRUMP TEHDİT ETTİ ABD Başkanı Donald Trump’ın, BM Genel Kurulu’nda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını kınayan tasarı lehinde oy kullanan ülkeleri tehdit etmesinin ardından böyle bir adıma hangi ülkenin ne diyeceği merak konusu oldu. Yapılacak oylamada "en kırılgan" ülkelerin listesi çıkarıldı. CNN İnternational, “Başkan Donald Trump’ın ABD’ye karşı oy kullanan ülkelerin sonuçlarla karşı karşıya kalabileceğini gösteren açıklamalarına rağmen ABD, BM Genel Kurulu’nda mahcup edici bir oylama ile karşı karşıya” sözleriyle girdiği geniş haberinde Trump Yönetimi’nden gelen uyarılar için “Ancak tehdit ne kadar gerçekçi? Ve hangi hükümetler, ABD’nin ekonomik baskılarına daha kırılgan?” sorularına yanıt aradı. MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU’NDAN TRUMP’A: BU ZORBALIK Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı oylamaya gidecek BM Genel Kurulu'na hitap etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs oylamasında ABD'nin kararına karşı oy vereceklere mali yardımı kesme tehdidini “zorbalık” diye niteledi. Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs kararını uluslararası hulukun çiğnenmesi ve evrensel değerlere akıl almaz saldırı diye eleştirdi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.