Berat Albayrak'ın İstifası Piyasaları Nasıl Etkiledi

EKONOMİ 09.11.2020 - 09:52, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Berat Albayrak'ın İstifası Piyasaları Nasıl Etkiledi

Dolar, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifa haberleri sonrasında yeni haftaya sert düşüşle başladı.

6 Kasım'ı 7 Kasım'a bağlayan gece Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası başkanlığına atanan Naci Ağbal, ilk yazılı açıklamasını yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir. 19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır.”   BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASINA PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ   Dolar/TL kuru Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda yaşanan başkanlık değişimi, ABD'de Biden'ın yarışı önde tamamlaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifa haberleri sonrasında yeni haftaya sert düşüşle başladı. Hafta sonu gerçekleşen yoğun haber akışının ardından Dolar/TL Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 8,3790 seviyesinden işlem görmeye başladı. Kur daha sonra 8,35 seviyesinin altına kadar geriledi. Dolar/TL kuru geçen haftayı 8,5153 seviyesinden kapatmıştı. ABD seçimlerinin küresel olarak varlık sınıflarında yarattığı dalgalanma Türk Lirası’nı da etkilemiş, dolar/TL kuru 6 Kasım günü 8,5793 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Hafta sonu gelen sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden 290 delege sayısına ulaşarak ABD başkanlığı için gerekli olan 270 delege sayısına ulaşmış oldu. Biden’ın kazandığına işaret eden sonuçların ardında Asya piyasalarındaki ilk işlemlerde gelişmiş ülke para birimlerinin dolar karşısındaki yükselişi devam etti.      
Dolar, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifa haberleri sonrasında yeni haftaya sert düşüşle başladı.

6 Kasım'ı 7 Kasım'a bağlayan gece Murat Uysal'ın yerine Merkez Bankası başkanlığına atanan Naci Ağbal, ilk yazılı açıklamasını yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir. Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Para politikasında, şeffaflık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkeleri çerçevesinde iletişim güçlendirilecektir.

19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır.”

 

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFASINA PİYASA NASIL TEPKİ VERDİ

 

Dolar/TL kuru Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda yaşanan başkanlık değişimi, ABD'de Biden'ın yarışı önde tamamlaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın istifa haberleri sonrasında yeni haftaya sert düşüşle başladı.

Hafta sonu gerçekleşen yoğun haber akışının ardından Dolar/TL Asya piyasalarındaki sığ işlemlerde 8,3790 seviyesinden işlem görmeye başladı. Kur daha sonra 8,35 seviyesinin altına kadar geriledi.

Dolar/TL kuru geçen haftayı 8,5153 seviyesinden kapatmıştı. ABD seçimlerinin küresel olarak varlık sınıflarında yarattığı dalgalanma Türk Lirası’nı da etkilemiş, dolar/TL kuru 6 Kasım günü 8,5793 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.

Hafta sonu gelen sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden 290 delege sayısına ulaşarak ABD başkanlığı için gerekli olan 270 delege sayısına ulaşmış oldu. Biden’ın kazandığına işaret eden sonuçların ardında Asya piyasalarındaki ilk işlemlerde gelişmiş ülke para birimlerinin dolar karşısındaki yükselişi devam etti.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.