Aynı Tas Aynı Hamam

DİĞER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.09.2019 - 20:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Aynı Tas Aynı Hamam

32 kez düzenlenmiş olan Ahilik Haftası Etkinliklerinin Kırşehir'e ne gibi bir kazanımı olmuş çok merak ediyorum. Program her yıl neredeyse aynı ; kortej yürüyüşü , sergiler , festival , makam ziyaretleri , konserler , gösteriler ve ödül törenleri... Harcanan milyonlarca lira ama gelin görün ki bunun Kırşehir esnafına veya piyasaya herhangi bir reel etkisi yok. Her sene olduğu gibi bu yılda Ankara'dan gelen organizasyon firması , Kırşehir'e sadece konser vermeye gelen şarkıcılar , çeşitli illerden gelen vasat esnaflar Kırşehir'e gerçekten bir şeyler mi katıyor yoksa Kırşehir'den bir şeyler mi götürüyor ? *** Zaten Kırşehir'e öteden beri aktarılan milyarlarca kaynak daha Kırşehir'e gelmeden birileri tarafından pay edilir durumda... Onca projeye rağmen , milyarlarca kaynak aktarılmasına rağmen bundan nasiplenen işletme veya esnaf sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Benzer durum aslında Ahilik Haftası için de geçerli ... Gelen kaynağın nerelere aktarılacağı en başından belirlenmiş sanki... Dolayısıyla Kırşehir esnafı da bu duruma yabancı ve uzak kalıyor. *** Ahilik Haftası olmasına rağmen Ahilik ruhundan eser dahi yok. Kırşehir Esnafının Etkinliklere katılımı neredeyse ''Sıfır''... Şenlik havası şeklinde geçmesi gereken Ahilik Haftası neredeyse Matem Havasında geçiyor. Kırşehir piyasasının likidite problemi ve darlığına rağmen yılda bir yapılan esnaf haftasının da herhangi bir etkisinin olmaması esnafı iyice kızdırıyor. Bu tür etkinliklerin asıl amacı ; dışarıdan insanları buraya çekerek bir taraftan Ahilik Kültürünü tanıtmak diğer taraftan da esnafın ekonomik kazanımlar elde etmesini sağlamak değil midir ? Bunun örneklerini Hacıbektaş ve Konya'da görebiliriz. *** Ne yazık ki Ahiliği hala Kırşehir'e gösterme vizyonundan kurtulamamış durumdayız. Sadece Ahi Pilavı dağıtarak mı Ahiliği öğreteceğiz... *** Sürekli bir protokol , protokol , protokol olayı da var Ahilik Haftasında... Kortej yürüyüşüne bakın ; Protokol ,oda başkanları, daire müdürleri , memurlar ve öğrencilerden oluşuyor. Ahilik Haftasında Esnaflar nerede ? Bu hafta aslında Esnaf Bayramı değil mi ? *** Tabi ki bu haftaya herkesin katılım sağlaması şart... Top yekün , kollektif bir şekilde , sinerji oluşturarak bu olaya dahil olmamız gerekiyor.Kırşehir'de tam anlamıyla bir Ahilik ruhu oluşturmamız gerekiyor. Ahilik Haftası Etkinliklerinin alışılagelmiş programından çıkarılarak baştan aşağı yeniden yeni bir şablon ve program oluşturulması şart ! Aksi halde ne Ahiliği ulusal ve uluslararası boyuta taşıyabiliriz ne de Kırşehir'e herhangi bir kazanım sağlayabiliriz.

32 kez düzenlenmiş olan Ahilik Haftası Etkinliklerinin Kırşehir'e ne gibi bir kazanımı olmuş çok merak ediyorum.

Program her yıl neredeyse aynı ; kortej yürüyüşü , sergiler , festival , makam ziyaretleri , konserler , gösteriler ve ödül törenleri...

Harcanan milyonlarca lira ama gelin görün ki bunun Kırşehir esnafına veya piyasaya herhangi bir reel etkisi yok.

Her sene olduğu gibi bu yılda Ankara'dan gelen organizasyon firması , Kırşehir'e sadece konser vermeye gelen şarkıcılar , çeşitli illerden gelen vasat esnaflar Kırşehir'e gerçekten bir şeyler mi katıyor yoksa Kırşehir'den bir şeyler mi götürüyor ?

***

Zaten Kırşehir'e öteden beri aktarılan milyarlarca kaynak daha Kırşehir'e gelmeden birileri tarafından pay edilir durumda...

Onca projeye rağmen , milyarlarca kaynak aktarılmasına rağmen bundan nasiplenen işletme veya esnaf sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Benzer durum aslında Ahilik Haftası için de geçerli ...

Gelen kaynağın nerelere aktarılacağı en başından belirlenmiş sanki...

Dolayısıyla Kırşehir esnafı da bu duruma yabancı ve uzak kalıyor.

***

Ahilik Haftası olmasına rağmen Ahilik ruhundan eser dahi yok.

Kırşehir Esnafının Etkinliklere katılımı neredeyse ''Sıfır''...

Şenlik havası şeklinde geçmesi gereken Ahilik Haftası neredeyse Matem Havasında geçiyor.

Kırşehir piyasasının likidite problemi ve darlığına rağmen yılda bir yapılan esnaf haftasının da herhangi bir etkisinin olmaması esnafı iyice kızdırıyor.

Bu tür etkinliklerin asıl amacı ; dışarıdan insanları buraya çekerek bir taraftan Ahilik Kültürünü tanıtmak diğer taraftan da esnafın ekonomik kazanımlar elde etmesini sağlamak değil midir ?

Bunun örneklerini Hacıbektaş ve Konya'da görebiliriz.

***

Ne yazık ki Ahiliği hala Kırşehir'e gösterme vizyonundan kurtulamamış durumdayız.

Sadece Ahi Pilavı dağıtarak mı Ahiliği öğreteceğiz...

***

Sürekli bir protokol , protokol , protokol olayı da var Ahilik Haftasında...

Kortej yürüyüşüne bakın ; Protokol ,oda başkanları, daire müdürleri , memurlar ve öğrencilerden oluşuyor.

Ahilik Haftasında Esnaflar nerede ?

Bu hafta aslında Esnaf Bayramı değil mi ?

***

Tabi ki bu haftaya herkesin katılım sağlaması şart... Top yekün , kollektif bir şekilde , sinerji oluşturarak bu olaya dahil olmamız gerekiyor.Kırşehir'de tam anlamıyla bir Ahilik ruhu oluşturmamız gerekiyor.

Ahilik Haftası Etkinliklerinin alışılagelmiş programından çıkarılarak baştan aşağı yeniden yeni bir şablon ve program oluşturulması şart !

Aksi halde ne Ahiliği ulusal ve uluslararası boyuta taşıyabiliriz ne de Kırşehir'e herhangi bir kazanım sağlayabiliriz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.