Atatürk'ün Yakın Silah Arkadaşı Müfit Özdeş İçin Kırşehir'de Hatıra Ormanı

YAŞAM 30.11.2020 - 09:01, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Atatürk'ün Yakın Silah Arkadaşı Müfit Özdeş İçin Kırşehir'de Hatıra Ormanı

Kırşehir Belediyesi tarafından Kırşehir eski Milletvekili ve Atatürk'ün yakın arkadaşı Müfit Özdeş anısına hatıra ormanı oluşturuldu.

''Daha Yeşil Bir Kırşehir İçin'' sloganıyla düzenlenen ağaç dikme etkinliğine Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.Kırşehir-Ankara Karayolunun 6. kilometresinde bulunan araziye 3 bin 500 çam fidanı dikildi.     ''KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANININ AZİZ HATIRASINI YAŞATACAĞIZ''   Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , ""Anadolu uygarlığının önemli merkezlerinden Kırşehir, her dönemde çok önemli yere sahip şahsiyetler yetiştirmiştir. Bu şahsiyetlerden birisi de ülkemizin kurtuluş mücadelesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile cephede omuz omuza mücadele veren, sonrasında da Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2,3,4 ve 5. dönemlerde Kırşehir milletvekilliği yapan Müfit Özdeş'tir. Kırşehir Belediyesi olarak biz de 'Müfit Özdeş Hatıra Ormanı' ismini verdiğimiz bu alanda fidanlar dikerek, aziz hatırasını yaşatacağız. Daha yeşil bir Kırşehir için çıktığımız bu yolda destek olan herkese çok teşekkür ederiz.'' dedi.     İŞTE ETKİNLİKTEN FOTOĞRAFLAR             MÜFİT ÖZDEŞ KİMDİR ? 1874 yılında Kırşehir'de doğan Lütfi Müfit Özdeş,aslen Kırım Türkü idi.Mustafa Kemal Atatürk ve Ali Fuad Cebesoy ile yakın arkadaş olan Özdeş , bu arkadaşlarıyla birlikte gizli bir gazete çıkarma girişiminde bulununca ceza olarak Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Şam'a sürgün edildi.     Mustafa Kemal Atatürk ile İstanbul'da başlayan dostlukları Şam'da gelişti. Şam'da tanıştıkları, siyasetle ilgilendiği için İstanbul'dan uzaklaştırılan tıp öğrencisi Mustafa Efendi, düşüncelerine yeni unsurlar ekledi. Bu üç arkadaş düşüncelerini gerçekleştirmek amacıyla örgüt kurmaya karar verdiler. Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni oluşturdular. Mustafa Efendi'nin dükkanı gizli örgütün karargahıydı. Lütfi Müfit, Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer alarak Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından sonuna kadar cephelerde görev yaptı. Savaştan sonra Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. 1923 yılında binbaşı rütbesindeyken emekli oldu. TBMM II. (Ara seçim), III., IV. ve V. dönem Kırşehir milletvekilliği yaptı. Bu süre içinde bir ara Şehremaneti müfettişliği görevini yaptı. 1940 yılında İstanbul'da vefat etti.
Kırşehir Belediyesi tarafından Kırşehir eski Milletvekili ve Atatürk'ün yakın arkadaşı Müfit Özdeş anısına hatıra ormanı oluşturuldu.

''Daha Yeşil Bir Kırşehir İçin'' sloganıyla düzenlenen ağaç dikme etkinliğine Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı.Kırşehir-Ankara Karayolunun 6. kilometresinde bulunan araziye 3 bin 500 çam fidanı dikildi.

 

 

''KURTULUŞ SAVAŞI KAHRAMANININ AZİZ HATIRASINI YAŞATACAĞIZ''

 

Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , ""Anadolu uygarlığının önemli merkezlerinden Kırşehir, her dönemde çok önemli yere sahip şahsiyetler yetiştirmiştir. Bu şahsiyetlerden birisi de ülkemizin kurtuluş mücadelesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile cephede omuz omuza mücadele veren, sonrasında da Türkiye Büyük Millet Meclisinde 2,3,4 ve 5. dönemlerde Kırşehir milletvekilliği yapan Müfit Özdeş'tir. Kırşehir Belediyesi olarak biz de 'Müfit Özdeş Hatıra Ormanı' ismini verdiğimiz bu alanda fidanlar dikerek, aziz hatırasını yaşatacağız. Daha yeşil bir Kırşehir için çıktığımız bu yolda destek olan herkese çok teşekkür ederiz.'' dedi.

 

 

İŞTE ETKİNLİKTEN FOTOĞRAFLAR

 

 

 

 

 

 

MÜFİT ÖZDEŞ KİMDİR ?

1874 yılında Kırşehir'de doğan Lütfi Müfit Özdeş,aslen Kırım Türkü idi.Mustafa Kemal Atatürk ve Ali Fuad Cebesoy ile yakın arkadaş olan Özdeş , bu arkadaşlarıyla birlikte gizli bir gazete çıkarma girişiminde bulununca ceza olarak Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte Şam'a sürgün edildi.

 

 

Mustafa Kemal Atatürk ile İstanbul'da başlayan dostlukları Şam'da gelişti. Şam'da tanıştıkları, siyasetle ilgilendiği için İstanbul'dan uzaklaştırılan tıp öğrencisi Mustafa Efendi, düşüncelerine yeni unsurlar ekledi. Bu üç arkadaş düşüncelerini gerçekleştirmek amacıyla örgüt kurmaya karar verdiler. Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni oluşturdular. Mustafa Efendi'nin dükkanı gizli örgütün karargahıydı. Lütfi Müfit, Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer alarak Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcından sonuna kadar cephelerde görev yaptı. Savaştan sonra Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.

1923 yılında binbaşı rütbesindeyken emekli oldu. TBMM II. (Ara seçim), III., IV. ve V. dönem Kırşehir milletvekilliği yaptı. Bu süre içinde bir ara Şehremaneti müfettişliği görevini yaptı. 1940 yılında İstanbul'da vefat etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.