Ankara-Niğde Otoyolunda 2.8 Milyar TL'lik Kamu Zararı

GÜNDEM 11.09.2022 - 11:24, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ankara-Niğde Otoyolunda 2.8 Milyar TL'lik Kamu Zararı

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi’nin yapım süresinin tam 360 gün ertelendiğini bu nedenle de oluşan zararın 2.87 milyar liraya ulaştığını söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde otoyolu yapım sürecinde ilgili firmanın lehine ek süre verilmesi ve şirket kusuru nedeniyle gecikmeden dolayı 156 milyon 780 bin Euro'luk kamu zararı olduğunu açıkladı.   MEVZUATA AYKIRI EK İŞLETME SÜRESİ Yavuzyılmaz, 2.87 milyar liralık oluşan zarara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanma', ‘fesat karıştırma' suçlarından şikayetçi oldu. İddiasını, 2017 yılına ilişkin Sayıştay Raporu'na dayandıran Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi'nin yapım süresi başlangıcının, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Yavuzyılmaz, şunları kaydetti: “Sayıştay raporuna göre; resmi olarak işin yapım süresinin başlayabilmesi için, uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise uygulama sözleşmesinin imzasından sonra, şirketin bazı şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Ancak uygulama sözleşmesi 360 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Sahada ise fiili durum farklı. Resmi olarak işin yapım süresi başlatıldığında, işin 360 günlük kısmı zaten yapılmış durumda.”   OTOYOLUN KAMUYA DEVRİ 360 GÜN ÖTELENDİ Uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapım artı işletme süresi işletildiği için yürürlükten önce yapılan işler nedeniyle kısalan yürürlük sonrasındaki yapım işlerindeki 360 günlük sürenin, işletme süresinin sonuna eklendiğini belirten Deniz Yavuzyılmaz, böylece işletme süresinin uzadığını, otoyolun kamuya devrinin de 360 gün ötelendiğini belirtti. Yavuzyılmaz, “Görevli şirkete de bu süre kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi’nin yapım süresinin tam 360 gün ertelendiğini bu nedenle de oluşan zararın 2.87 milyar liraya ulaştığını söyledi.

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde otoyolu yapım sürecinde ilgili firmanın lehine ek süre verilmesi ve şirket kusuru nedeniyle gecikmeden dolayı 156 milyon 780 bin Euro'luk kamu zararı olduğunu açıkladı.

 

MEVZUATA AYKIRI EK İŞLETME SÜRESİ

Yavuzyılmaz, 2.87 milyar liralık oluşan zarara ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Karayolları Genel Müdürlüğü yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanma', ‘fesat karıştırma' suçlarından şikayetçi oldu. İddiasını, 2017 yılına ilişkin Sayıştay Raporu'na dayandıran Yavuzyılmaz, Ankara-Niğde Otoyolu İşi'nin yapım süresi başlangıcının, şirkete ek işletme süresi verilecek şekilde mevzuata aykırı düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti. Yavuzyılmaz, şunları kaydetti: “Sayıştay raporuna göre; resmi olarak işin yapım süresinin başlayabilmesi için, uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yürürlüğe girebilmesi için ise uygulama sözleşmesinin imzasından sonra, şirketin bazı şartları 180 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor. Ancak uygulama sözleşmesi 360 gün sonra yürürlüğe girebiliyor. Sahada ise fiili durum farklı. Resmi olarak işin yapım süresi başlatıldığında, işin 360 günlük kısmı zaten yapılmış durumda.”

 

OTOYOLUN KAMUYA DEVRİ 360 GÜN ÖTELENDİ

Uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapım artı işletme süresi işletildiği için yürürlükten önce yapılan işler nedeniyle kısalan yürürlük sonrasındaki yapım işlerindeki 360 günlük sürenin, işletme süresinin sonuna eklendiğini belirten Deniz Yavuzyılmaz, böylece işletme süresinin uzadığını, otoyolun kamuya devrinin de 360 gün ötelendiğini belirtti. Yavuzyılmaz, “Görevli şirkete de bu süre kadar garanti ödemeleri peşkeş çekilmiş oluyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.