Anadolu Erenleri Kırşehir Tarafından Unesco Öncülüğünde Tanıtılacak

KÜLTÜR 18.02.2021 - 03:00, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Anadolu Erenleri Kırşehir Tarafından Unesco Öncülüğünde Tanıtılacak

Anadolu erenleri olarak bilinen Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli ile Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre, UNESCO'nun 40. Genel Konferansı'nda 2020-2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü Programı'nda tanıtılacak.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anadolu bilgeleri olarak bilinen Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli ile Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre'nin UNESCO'nun 40. Genel Konferansı'nda tanıtılacağını söyledi. Anadolu erenlerinin, Türkiye ve farklı ülkelerin girişimiyle 2020-2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü Programına alındığını dile getirdi. Türkiye'deki tek şehir Kırşehir'in geçen yıl da UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınan Türkiye'deki tek il olduğunu belirten Ekicioğlu, bu yıl da Anadolu erenlerinin tanıtım yılı ilan edilmesi nedeniyle mutluluk duyduklarını söyledi. "Şehir hem kültür hem sanat alanında dünya gündemine geliyor" Şehrin hem kültür hem de sanat alanında dünya gündemine geldiğini vurgulayan Ekicioğlu, geçen yıl müzik alanında farklı etkinlikler düzenlediklerini anımsattı. Ahi Evran Veli'nin türbesinin Kırşehir'de bulunduğunu, Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı Hacıbektaş ilçesinin daha önce Kırşehir sınırlarında olduğunu söyleyen Ekicioğlu, Kırşehir-Aksaray sınırındaki Ulupınar köyünde Yunus Emre'nin türbesinin yer aldığını söyledi. Ekicioğlu, tanıtım faaliyetleri için Hacıbektaş Belediyesi ve Kırşehir Belediyesi arasında bir komite kurduklarını, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iş birliği yaptıklarını aktardı. Koronavirüs (COVID-19) süreci çalışmalarını yavaşlatsa da bu salgının azalmasıyla planladıkları hedefler için hızlıca adım atacaklarını da vurgulayan Ekicioğlu özellikle Anadolu erenlerinin öğretilerinin yaşatılması için gayret göstereceklerini söyledi. "Üç ereni tanıtmak için 2021 yılını dolu dolu geçireceğiz" UNESCO'nun tanıtım yılı kararını önemsediklerini ve o kurumun öncülüğünde çalışmaları yürüteceklerini anlatan Ekicioğlu şunları söyledi: "Ahi Evran, Yunus Emre ve Hacı Bektaş yılı ilan edilmesi bizi çok sevindirdi. Biz de yerelde Kırşehir ve Hacıbektaş belediyeleri olarak ortak çalışma yapma kararı aldık. Çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Yurt içine ve yurt dışında toplantılar, paneller, sempozyumlar yapacağız. Bu üç ereni tanıtmak için 2021 yılını dolu dolu geçireceğiz. Bu çalışmalarla Kırşehir'in tanıtımına da önemli katkı yapacağız." Ekicioğlu, hem kültür hem de sanat alanında şehri ön plana çıkaracaklarını belirterek, "Kültür ve sanat şehri olmamız nedeniyle dünya mirası olarak Türkiye'de özel bir yerimiz olduğuna inanıyoruz. Şehrimizin önemli kültür ve sanat değerlerini gelecek nesillere hep birlikte aktaracağımıza inanıyorum" dedi.   AA
Anadolu erenleri olarak bilinen Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli ile Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre, UNESCO'nun 40. Genel Konferansı'nda 2020-2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü Programı'nda tanıtılacak.

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anadolu bilgeleri olarak bilinen Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli ile Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre'nin UNESCO'nun 40. Genel Konferansı'nda tanıtılacağını söyledi.

Anadolu erenlerinin, Türkiye ve farklı ülkelerin girişimiyle 2020-2021 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü Programına alındığını dile getirdi.

Türkiye'deki tek şehir

Kırşehir'in geçen yıl da UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınan Türkiye'deki tek il olduğunu belirten Ekicioğlu, bu yıl da Anadolu erenlerinin tanıtım yılı ilan edilmesi nedeniyle mutluluk duyduklarını söyledi.

"Şehir hem kültür hem sanat alanında dünya gündemine geliyor"

Şehrin hem kültür hem de sanat alanında dünya gündemine geldiğini vurgulayan Ekicioğlu, geçen yıl müzik alanında farklı etkinlikler düzenlediklerini anımsattı.

Ahi Evran Veli'nin türbesinin Kırşehir'de bulunduğunu, Hacı Bektaş Veli'nin yaşadığı Hacıbektaş ilçesinin daha önce Kırşehir sınırlarında olduğunu söyleyen Ekicioğlu, Kırşehir-Aksaray sınırındaki Ulupınar köyünde Yunus Emre'nin türbesinin yer aldığını söyledi.

Ekicioğlu, tanıtım faaliyetleri için Hacıbektaş Belediyesi ve Kırşehir Belediyesi arasında bir komite kurduklarını, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile iş birliği yaptıklarını aktardı.

Koronavirüs (COVID-19) süreci çalışmalarını yavaşlatsa da bu salgının azalmasıyla planladıkları hedefler için hızlıca adım atacaklarını da vurgulayan Ekicioğlu özellikle Anadolu erenlerinin öğretilerinin yaşatılması için gayret göstereceklerini söyledi.

"Üç ereni tanıtmak için 2021 yılını dolu dolu geçireceğiz"

UNESCO'nun tanıtım yılı kararını önemsediklerini ve o kurumun öncülüğünde çalışmaları yürüteceklerini anlatan Ekicioğlu şunları söyledi:

"Ahi Evran, Yunus Emre ve Hacı Bektaş yılı ilan edilmesi bizi çok sevindirdi. Biz de yerelde Kırşehir ve Hacıbektaş belediyeleri olarak ortak çalışma yapma kararı aldık. Çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Yurt içine ve yurt dışında toplantılar, paneller, sempozyumlar yapacağız. Bu üç ereni tanıtmak için 2021 yılını dolu dolu geçireceğiz. Bu çalışmalarla Kırşehir'in tanıtımına da önemli katkı yapacağız."

Ekicioğlu, hem kültür hem de sanat alanında şehri ön plana çıkaracaklarını belirterek, "Kültür ve sanat şehri olmamız nedeniyle dünya mirası olarak Türkiye'de özel bir yerimiz olduğuna inanıyoruz. Şehrimizin önemli kültür ve sanat değerlerini gelecek nesillere hep birlikte aktaracağımıza inanıyorum" dedi.  

AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.