Alzheimer Tedavisinde Yeni Dönem

SAĞLIK 18.07.2023 - 09:07, Güncelleme: 18.07.2023 - 09:00
 

Alzheimer Tedavisinde Yeni Dönem

Amerika'da, demans ve Alzaymır ilerleyişini yüzde 40 yavaşlatabilen yeni bir ilaç geliştirildi. Devrim niteliğinde değerlendirilen bu ilacın gelecekte Alzaymır tedavisinin önünü açacağı düşünülüyor.

  Donanemab olarak adlandırılan ve resmi adı TRAILBLAZER ALZ-2 olan bu yeni ilaç, Amerikan şirketi Eli Lilly and Company tarafından geliştirildi. Amerikan Tabipler Birliği dergisi tarafından yayınlanan bir makalede bu ilacın 76 haftalık tedavi sonucunda alzaymırın ilerleyişini yüzde 35 oranında yavaşlattığı tespit edildi. Ancak ilacın beyinde şişme ve ödem gibi yan etkileri bulunduğu ve henüz kullanıma hazır olmadığının altı çizildi.  Yapılan açıklamada şirketin geliştirdiği ilacı alan katılımcılarda hastalığının ilerleme riskinin yüzde 40 oranında azaldığı tespit edildi. Açıklamada, “Erken dönem demans hastaları için büyük bir fırsat” denilirken California Üniversitesi’nde görevli Dr. Gil Rabinovici, “Bu Alzheimer hastalığı için moleküler terapi alanında yeni bir çağın başlangıcı” açıklamasını yaptı. Bu yılın sonunda onay çıkması beklenen ilaç böylelikle piyasadaki üçüncü ilaç olacak. Şirketin üst düzey isimlerinden Dr. Daniel Skovronsky, “Bu çok büyük ve anlamlı bir ilaç. Hastalar için büyük fırsatlar sunuyor” dedi. Donanemab isimli ilacın beyindeki plağa saldıran bir antikor olarak görev aldığı kaydedildi.
Amerika'da, demans ve Alzaymır ilerleyişini yüzde 40 yavaşlatabilen yeni bir ilaç geliştirildi. Devrim niteliğinde değerlendirilen bu ilacın gelecekte Alzaymır tedavisinin önünü açacağı düşünülüyor.

 

Donanemab olarak adlandırılan ve resmi adı TRAILBLAZER ALZ-2 olan bu yeni ilaç, Amerikan şirketi Eli Lilly and Company tarafından geliştirildi. Amerikan Tabipler Birliği dergisi tarafından yayınlanan bir makalede bu ilacın 76 haftalık tedavi sonucunda alzaymırın ilerleyişini yüzde 35 oranında yavaşlattığı tespit edildi. Ancak ilacın beyinde şişme ve ödem gibi yan etkileri bulunduğu ve henüz kullanıma hazır olmadığının altı çizildi. 

Yapılan açıklamada şirketin geliştirdiği ilacı alan katılımcılarda hastalığının ilerleme riskinin yüzde 40 oranında azaldığı tespit edildi.

Açıklamada, “Erken dönem demans hastaları için büyük bir fırsat” denilirken California Üniversitesi’nde görevli Dr. Gil Rabinovici, “Bu Alzheimer hastalığı için moleküler terapi alanında yeni bir çağın başlangıcı” açıklamasını yaptı.

Bu yılın sonunda onay çıkması beklenen ilaç böylelikle piyasadaki üçüncü ilaç olacak.

Şirketin üst düzey isimlerinden Dr. Daniel Skovronsky, “Bu çok büyük ve anlamlı bir ilaç. Hastalar için büyük fırsatlar sunuyor” dedi.

Donanemab isimli ilacın beyindeki plağa saldıran bir antikor olarak görev aldığı kaydedildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.