Ahilik Kutlamalarında Hoşgörüsüzlük Yaratanlar

GÜNDEM 17.09.2021 - 22:05, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ahilik Kutlamalarında Hoşgörüsüzlük Yaratanlar

Bu yıl Ahilik haftası kutlamasını tek parti iktidarı sultasının hoş görüzlüğünü yaşatıp, şehir adına ne Esnaf Odalarına ne Belediye Başkanına ne de ilin Valisine söz vermeyerek şehri yok sayan, Ak Parti iktidarı ,2015 yılında 7 Haziran seçimlerine bir ay kala da Eylül ayında kutlanacak Ahilik Haftası etkinliklerini apar topar Mayıs ayına alarak Kırşehir’den büyük tepki görmüştü.   2007 yılından bu yana her yıl eylül ayının üçüncü haftasında yapılan kutlamalar 2015 yılı içinde AKP iktidarınca 7 Haziran 2015 ‘de yapılacak milletvekili seçimleri öncesine ve de seçime 1 Ay Kala,   Mayıs Ayına çekmek gibi bir keyfiyete de imza atmış ve şehirde o zamanlar hemen tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince kınanmış ve eleştirilmişti.   İşte 2015 yılında, 7 Haziran 2015 seçimlerini, seçimden sonra kutlanacak Eylül ayı yerine Kutlama komitesinin aldığı karara rağmen bakanlık emriyle seçimden bir ay önceye mayıs ayına çekilmesine yönelik o zaman ki en büyük tepkiyi Rahmetli Ahi Baba Mustafa Karagüllü 2015 Mart’ında “Kırşehir’in Günışığı” dergisine yapığı açıklama ile şöyle vermişti.    Ahi Baba Mustafa Karagüllü: “Bir asra yaklaşan emeklerimizle özenle üzerinde titrediğimiz, ulusal ve uluslararası boyutlara taşınan ve kabul, beğeni gören Pir Ahi Evran-veli Hazretlerini ve Ahiliğin anmalığına yönelik tarih oynaması tüm Kırşehirlileri ve zati halimi derinden yaralamıştır. Artık oturmuş ve gelenekleşmiş bir anma ve kutlamaların, apar topar 7 Haziran seçimler öncesine alınması için yapılan Bakanlık dayatmasının mahsurlarını bütün yönleriyle her platformda ısrarla dillendirdim. Ahiliğin merkezinde hiçbir sivil toplum varlığı ve kanaat önderleri bu teklife sıcak bakmadığı halde nasıl bir emrivaki yapılır anlamakta zorlanıyorum. Hemşerilerimiz ve birçok değerli bilim adamı dediler ki; ‘bu işin sorumluluğu vebali sizdedir, hükümetler gelir geçer, bakınız niçin Pir Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana hazretlerinin anma tarihleriyle niye oynanamıyor.   Ömrü boyunca Moğol mezalimine ve onların etkisi altındaki adaletsiz sultanlığa karşı mücadele etmiş bu yolda şahadet şerbeti içmiş, Anadolu’nun dirliği ve düzenliği için oluşturduğu esnaf localarıyla daha 13. Yüzyılda erken bir sanayileşmenin ve sendikacılığın nüvelerini atmış, tüm topluma yararlılıklar göstermiş ve ışık tutmuş bir şahsiyet ve onun yüksek ahlaklı üretim felsefesi daraltılan hiçbir kalıba sığmaz. Bu yıl yüklü bütçelerle yapılan programa katılım azlığından şikâyet etmeden önce bu müdahalenin yanlışlığını müşahede etmemiz gerekir diye düşünüyorum. “ Adnan Yılmaz  

Bu yıl Ahilik haftası kutlamasını tek parti iktidarı sultasının hoş görüzlüğünü yaşatıp, şehir adına ne Esnaf Odalarına ne Belediye Başkanına ne de ilin Valisine söz vermeyerek şehri yok sayan, Ak Parti iktidarı ,2015 yılında 7 Haziran seçimlerine bir ay kala da Eylül ayında kutlanacak Ahilik Haftası etkinliklerini apar topar Mayıs ayına alarak Kırşehir’den büyük tepki görmüştü.

 

2007 yılından bu yana her yıl eylül ayının üçüncü haftasında yapılan kutlamalar 2015 yılı içinde AKP iktidarınca 7 Haziran 2015 ‘de yapılacak milletvekili seçimleri öncesine ve de seçime 1 Ay Kala,   Mayıs Ayına çekmek gibi bir keyfiyete de imza atmış ve şehirde o zamanlar hemen tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerince kınanmış ve eleştirilmişti.

 

İşte 2015 yılında, 7 Haziran 2015 seçimlerini, seçimden sonra kutlanacak Eylül ayı yerine Kutlama komitesinin aldığı karara rağmen bakanlık emriyle seçimden bir ay önceye mayıs ayına çekilmesine yönelik o zaman ki en büyük tepkiyi Rahmetli Ahi Baba Mustafa Karagüllü 2015 Mart’ında “Kırşehir’in Günışığı” dergisine yapığı açıklama ile şöyle vermişti. 

 

Ahi Baba Mustafa Karagüllü:

“Bir asra yaklaşan emeklerimizle özenle üzerinde titrediğimiz, ulusal ve uluslararası boyutlara taşınan ve kabul, beğeni gören Pir Ahi Evran-veli Hazretlerini ve Ahiliğin anmalığına yönelik tarih oynaması tüm Kırşehirlileri ve zati halimi derinden yaralamıştır. Artık oturmuş ve gelenekleşmiş bir anma ve kutlamaların, apar topar 7 Haziran seçimler öncesine alınması için yapılan Bakanlık dayatmasının mahsurlarını bütün yönleriyle her platformda ısrarla dillendirdim. Ahiliğin merkezinde hiçbir sivil toplum varlığı ve kanaat önderleri bu teklife sıcak bakmadığı halde nasıl bir emrivaki yapılır anlamakta zorlanıyorum. Hemşerilerimiz ve birçok değerli bilim adamı dediler ki; ‘bu işin sorumluluğu vebali sizdedir, hükümetler gelir geçer, bakınız niçin Pir Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana hazretlerinin anma tarihleriyle niye oynanamıyor.

 

Ömrü boyunca Moğol mezalimine ve onların etkisi altındaki adaletsiz sultanlığa karşı mücadele etmiş bu yolda şahadet şerbeti içmiş, Anadolu’nun dirliği ve düzenliği için oluşturduğu esnaf localarıyla daha 13. Yüzyılda erken bir sanayileşmenin ve sendikacılığın nüvelerini atmış, tüm topluma yararlılıklar göstermiş ve ışık tutmuş bir şahsiyet ve onun yüksek ahlaklı üretim felsefesi daraltılan hiçbir kalıba sığmaz. Bu yıl yüklü bütçelerle yapılan programa katılım azlığından şikâyet etmeden önce bu müdahalenin yanlışlığını müşahede etmemiz gerekir diye düşünüyorum. “

Adnan Yılmaz

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.