Ahiliğin Başkentinde Kutlamalar Başladı

KÜLTÜR 13.09.2021 - 18:19, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ahiliğin Başkentinde Kutlamalar Başladı

34.'sü gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamaları 13 Eylül 2021 Pzartesi günü Kalehöyük'ten yapıln top atışı ve ardından Cacabey Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla bailadı.

 Açılış Programı öncesinde Askerlik Şubesi önünden başlayarak Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde son bulan geleneksel Kortej Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Vali İbrahim Akın,Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , Milletvekilleri Metin İlhan ve Mustafa Kendirli, Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Bakanlık ve İl protokolü, esnaf temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Esnaf temsilcilerinin mesleklerini simgeleyen flamaları ve vatandaşların Türk Bayrakları ile yürüdüğü kortej renkli görüntülere sahne oldu.     Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezindeki Haftanın Açılış programı öncesinde Açık Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Sergisi, Aile Yaşam Merkezince hazırlanan Bozkırın Erenleri Resim Sergisi, Ahilik Eserleri Fotoğraf Sergisi ve Türksoy Ressamlar Sergisinin açılışları gerçekleştirildi.     UNESCO tarafından 2021'in Ahi Evran-ı Veli yılı ilan edilmesinin Ahilik Haftası'nın önemini daha da arttırdığını belirten Selahattin Ekicioğlu konuşmasında , ''   Sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın öğretileri ile birbirimizle kucaklaşarak dünya milletleri ile yarışmalıyız. Ekonomimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımız tarihinden aldığı bu güçlü mirası koruyarak evrensel değerlerle bütünleşerek ilerleyecektir.'' ifadelerini kullandı.     Ahilik Teşkilatının kültür ve medeniyetimizin gelişmesinde, sosyal, ekonomik ve ticari hayatımızın belirli kurallar dâhilinde işleyişinde ve çalışma hayatının ahlaki değerlerle bütünleşmesinde büyük rol oynadığını belirten Vali İbrahim Akın ise, “Ahilik kurumu, doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaklı olmayı, helal kazancı,  yardımlaşma ve dayanışmayı temel alan felsefesiyle, esnaf ve sanatkârlarımızın belli kurallar içinde yetişmesine, ehliyet ve liyakat unsurları dâhilinde mesleğinde yükselmesine katkıda bulunmuştur. Ahiliğe göre iş hayatında başarılı olmanın yolu dürüstçe üretmekten, kardeşçe paylaşmaktan, emeğe ve kul hakkına saygı göstermekten geçmektedir. Günümüzde insanı sadece ekonomik bir meta olarak gören anlayış karşısında paylaşmayı esas alan Ahilik ilkelerinin kıymetini daha iyi anlıyoruz.” dedi.     Açılış konuşmalarının ardından Cacabey Meydanı’nda Ahiler Çarşısı, Masal Çadırı, Çocuk Oyun Parkı ve Ahiler Sağlık Çadırının açılışları gerçekleştirildi.     Çarşı ziyareti sonrasında Ahilik Haftasında geleneksel hale gelen Ahi Pilavı, Helvası ve Şerbeti Anıt Meydanı önünde çok sayıda vatandaşa ve protokole dağıtıldı. Program çerçevesinde İl Kutlama Komitesi üyeleri tarafından Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi'ne makam ziyareti yapıldı.          
34.'sü gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlamaları 13 Eylül 2021 Pzartesi günü Kalehöyük'ten yapıln top atışı ve ardından Cacabey Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla bailadı.

 Açılış Programı öncesinde Askerlik Şubesi önünden başlayarak Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’nde son bulan geleneksel Kortej Yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Vali İbrahim Akın,Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu , Milletvekilleri Metin İlhan ve Mustafa Kendirli, Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Bakanlık ve İl protokolü, esnaf temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Esnaf temsilcilerinin mesleklerini simgeleyen flamaları ve vatandaşların Türk Bayrakları ile yürüdüğü kortej renkli görüntülere sahne oldu.

 

 

Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezindeki Haftanın Açılış programı öncesinde Açık Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Sergisi, Aile Yaşam Merkezince hazırlanan Bozkırın Erenleri Resim Sergisi, Ahilik Eserleri Fotoğraf Sergisi ve Türksoy Ressamlar Sergisinin açılışları gerçekleştirildi.

 

 

UNESCO tarafından 2021'in Ahi Evran-ı Veli yılı ilan edilmesinin Ahilik Haftası'nın önemini daha da arttırdığını belirten Selahattin Ekicioğlu konuşmasında , ''   Sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın öğretileri ile birbirimizle kucaklaşarak dünya milletleri ile yarışmalıyız. Ekonomimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârlarımız tarihinden aldığı bu güçlü mirası koruyarak evrensel değerlerle bütünleşerek ilerleyecektir.'' ifadelerini kullandı.

 

 

Ahilik Teşkilatının kültür ve medeniyetimizin gelişmesinde, sosyal, ekonomik ve ticari hayatımızın belirli kurallar dâhilinde işleyişinde ve çalışma hayatının ahlaki değerlerle bütünleşmesinde büyük rol oynadığını belirten Vali İbrahim Akın ise, “Ahilik kurumu, doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaklı olmayı, helal kazancı,  yardımlaşma ve dayanışmayı temel alan felsefesiyle, esnaf ve sanatkârlarımızın belli kurallar içinde yetişmesine, ehliyet ve liyakat unsurları dâhilinde mesleğinde yükselmesine katkıda bulunmuştur. Ahiliğe göre iş hayatında başarılı olmanın yolu dürüstçe üretmekten, kardeşçe paylaşmaktan, emeğe ve kul hakkına saygı göstermekten geçmektedir. Günümüzde insanı sadece ekonomik bir meta olarak gören anlayış karşısında paylaşmayı esas alan Ahilik ilkelerinin kıymetini daha iyi anlıyoruz.” dedi.

 

 

Açılış konuşmalarının ardından Cacabey Meydanı’nda Ahiler Çarşısı, Masal Çadırı, Çocuk Oyun Parkı ve Ahiler Sağlık Çadırının açılışları gerçekleştirildi.

 

 

Çarşı ziyareti sonrasında Ahilik Haftasında geleneksel hale gelen Ahi Pilavı, Helvası ve Şerbeti Anıt Meydanı önünde çok sayıda vatandaşa ve protokole dağıtıldı. Program çerçevesinde İl Kutlama Komitesi üyeleri tarafından Kırşehir Valiliği ve Kırşehir Belediyesi'ne makam ziyareti yapıldı.

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.