Ahi Evran Türbesindeki Tasvir ve İşlemeler Nasıl Ortadan Kaldırıldı

KÜLTÜR 05.06.2022 - 21:55, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ahi Evran Türbesindeki Tasvir ve İşlemeler Nasıl Ortadan Kaldırıldı

15. yüzyılda yapılan Ahi Evran Türbesi içerisinde bulunan figür ve desenlerin kazınarak ortadan kaldırıldığı belirlendi.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin Kırşehir'de bulunan türbesi 1440 yılında Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmişti.Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan türbe içerisinde bulunan ve tüm yapıyı bütünleşik şekilde tamamlayan hat sanatı ise kendine özgü eşsiz bir görüntü oluşturuyordu.Özellikle Ahi Evran'ın kabrinin bulunduğu kısımda bulunan işlemelere ek olarak doğu eyvan kısmındaki duvarda Türk Kültürüne ait olan ve Ahi Evran türbesi için özel olarak çizilen tasvirler de bulunuyordu.   ORTADAN KALDIRILDILAR Ahi Evran'ın kabrinin bulunduğu kısımdaki Türk Kültürüne ait olduğu düşünülen 2 hayvan figürü önce ''Arapça'' yazılı bir tablo ile kapatıldı.Ancak bir süre sonra tasvirlerle birlikte duvardaki işlemeler de kazınarak tamamen ortadan kaldırıldı.Ayrıca Ahi Evran'ın yakınları ve müritlerinin bulunduğu yerdeki duvar işlemeleri de tamamen kazınarak duvarları beyaz boya ile kapatıldı.Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin metfun bulunduğu kısımdaki kazınan duvarlar ise açık olacak şekilde sergilenmeye devam ediyor.   NAMAZ KILINMAZ DİYE KALDIRILDI İDDİASI Ahi Evran'ın türbesinin bulunduğu kısımdaki Türk Kültürüne ait olduğu ifade edilen tasvirlerin namaz kılmaya engel olduğu için önce üzerinin kapatıldığı daha sonra ise tamamen kazınarak ortadan kaldırıldığı ileri sürüldü.Tasvirlerle birlikte duvardaki işlemelerin de kazınması dikkat çekti.Tasvirler ve işlemelerin sökülerek bir yere mi kaldırıldığı ya da çöpe mi atıldığı ise belli değil.   GÜCÜ VE AHİLİĞİ SİMGELİYOR Öte yandan duvardaki tasvirlerin Orta Asya'da yaşayan ve nesli tükendiği düşünülen kedigil familyasına ait bir hayvana ait olduğu ifade edilirken hayvanların üzerinde bulunan kanatların gücü simgelediği , kuyruğunda ise Ahilikle bağdaştırılan yılanın tasvir edildiği kaydedildi.   Türbenin Doğu Eyvanında Gücü Simgeleyen Türk Kültürüne Ait 2 Hayvan Tasviri Bulunuyordu   Tasvirlerin Önce Üzeri Kapatıldı Daha Sonra İse Duvardaki İşlemelerle Birlikte Tamamen Kazınarak Ortadan Kaldırıldı
15. yüzyılda yapılan Ahi Evran Türbesi içerisinde bulunan figür ve desenlerin kazınarak ortadan kaldırıldığı belirlendi.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin Kırşehir'de bulunan türbesi 1440 yılında Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmişti.Fatih Sultan Mehmet döneminde tamamlanan türbe içerisinde bulunan ve tüm yapıyı bütünleşik şekilde tamamlayan hat sanatı ise kendine özgü eşsiz bir görüntü oluşturuyordu.Özellikle Ahi Evran'ın kabrinin bulunduğu kısımda bulunan işlemelere ek olarak doğu eyvan kısmındaki duvarda Türk Kültürüne ait olan ve Ahi Evran türbesi için özel olarak çizilen tasvirler de bulunuyordu.

 

ORTADAN KALDIRILDILAR

Ahi Evran'ın kabrinin bulunduğu kısımdaki Türk Kültürüne ait olduğu düşünülen 2 hayvan figürü önce ''Arapça'' yazılı bir tablo ile kapatıldı.Ancak bir süre sonra tasvirlerle birlikte duvardaki işlemeler de kazınarak tamamen ortadan kaldırıldı.Ayrıca Ahi Evran'ın yakınları ve müritlerinin bulunduğu yerdeki duvar işlemeleri de tamamen kazınarak duvarları beyaz boya ile kapatıldı.Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin metfun bulunduğu kısımdaki kazınan duvarlar ise açık olacak şekilde sergilenmeye devam ediyor.

 

NAMAZ KILINMAZ DİYE KALDIRILDI İDDİASI

Ahi Evran'ın türbesinin bulunduğu kısımdaki Türk Kültürüne ait olduğu ifade edilen tasvirlerin namaz kılmaya engel olduğu için önce üzerinin kapatıldığı daha sonra ise tamamen kazınarak ortadan kaldırıldığı ileri sürüldü.Tasvirlerle birlikte duvardaki işlemelerin de kazınması dikkat çekti.Tasvirler ve işlemelerin sökülerek bir yere mi kaldırıldığı ya da çöpe mi atıldığı ise belli değil.

 

GÜCÜ VE AHİLİĞİ SİMGELİYOR

Öte yandan duvardaki tasvirlerin Orta Asya'da yaşayan ve nesli tükendiği düşünülen kedigil familyasına ait bir hayvana ait olduğu ifade edilirken hayvanların üzerinde bulunan kanatların gücü simgelediği , kuyruğunda ise Ahilikle bağdaştırılan yılanın tasvir edildiği kaydedildi.

 

Türbenin Doğu Eyvanında Gücü Simgeleyen Türk Kültürüne Ait 2 Hayvan Tasviri Bulunuyordu

 

Tasvirlerin Önce Üzeri Kapatıldı

Daha Sonra İse Duvardaki İşlemelerle Birlikte Tamamen Kazınarak Ortadan Kaldırıldı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.