Ihlara Vadisi İçin Tepki Çeken Karar

TURİZM 17.03.2022 - 12:45, Güncelleme: 05.05.2023 - 17:12
 

Ihlara Vadisi İçin Tepki Çeken Karar

Kapadokya sınırları içinde dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan Ihlara Vadisi'nin korumu statüsü yeniden belirlendi. Kanyonun bir kısmı "Kontrollü Kullanım Alanı" ilan edildi. 2019'da mevzuatta yapılan değişiklikle bu alanlarda madencilik bile yapmak mümkün.

Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan ve Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren önemli bir merkezi olan Ihlara Vadisi’nin koruma statüsü değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kararın “Bakanlık Makamının Oluru” ile alındığı vurgulandı. Kararda şu ifadelere yer verildi : Ihlara Vadisi ve Çevresi Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 9 Mart 2022 tarihli Olur’u ile, “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan”ın tesciline ilişkin idari süreç devam etmektedir.”       “MADENCİLİK BİLE YAPILABİLİR” Mevzuatta 2019 yılında yapılan değişiklikle doğal sitler 3 kategoriye ayrıldı: 1. Kesin Korunacak Hassas Alanlar 2. Nitelikli Doğal Koruma Alanları 3. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda neler yapılabiliyor: Madencilik faaliyetleri yapılabiliyor. Kum, çakıl, taş, maden gibi malzemeler alınabiliyor. Bu amaçla ocak açılabiliyor. Düşük yoğunlukta turizm ve yerleşim yapılarına izin veriliyor. Sit kararı öncesi alınan ruhsatlı yapılar mevcudiyetini koruyor. Mevcut ruhsatlı sanayi tesisleri, gerekli çevresel tedbiri almak koşulu ile kullanılabiliyor. Koruma amaçlı imar planına uygun olması koşuluyla turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve 1. sınıf hariç düzenli depolama tesisi yapılabiliyor. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine izin verilebiliyor.  
Kapadokya sınırları içinde dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan Ihlara Vadisi'nin korumu statüsü yeniden belirlendi. Kanyonun bir kısmı "Kontrollü Kullanım Alanı" ilan edildi. 2019'da mevzuatta yapılan değişiklikle bu alanlarda madencilik bile yapmak mümkün.

Dünyanın en büyük kanyonları arasında sayılan ve Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren önemli bir merkezi olan Ihlara Vadisi’nin koruma statüsü değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kararın “Bakanlık Makamının Oluru” ile alındığı vurgulandı.

Kararda şu ifadelere yer verildi :

Ihlara Vadisi ve Çevresi Doğal Sit Alanı aşağıdaki haritada gösterildiği şekliyle Bakanlık Makamının 9 Mart 2022 tarihli Olur’u ile, “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir.

Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan”ın tesciline ilişkin idari süreç devam etmektedir.”

 

 

 

“MADENCİLİK BİLE YAPILABİLİR”

Mevzuatta 2019 yılında yapılan değişiklikle doğal sitler 3 kategoriye ayrıldı:
1. Kesin Korunacak Hassas Alanlar
2. Nitelikli Doğal Koruma Alanları
3. Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda neler yapılabiliyor:

  • Madencilik faaliyetleri yapılabiliyor.

  • Kum, çakıl, taş, maden gibi malzemeler alınabiliyor. Bu amaçla ocak açılabiliyor.

  • Düşük yoğunlukta turizm ve yerleşim yapılarına izin veriliyor.

  • Sit kararı öncesi alınan ruhsatlı yapılar mevcudiyetini koruyor.

  • Mevcut ruhsatlı sanayi tesisleri, gerekli çevresel tedbiri almak koşulu ile kullanılabiliyor.

  • Koruma amaçlı imar planına uygun olması koşuluyla turizm tesisleri, yat limanı, tekne imal ve çekek yeri ve 1. sınıf hariç düzenli depolama tesisi yapılabiliyor.

  • Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine izin verilebiliyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kirsehirhaberturk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.