500 Milyon Dolarlık Yatırım Kırşehir'e Gelsin
500 Milyon Dolarlık Yatırım Kırşehir'e Gelsin
Kırşehir İş İnsanı Hamit Yiğit'in sahibi olduğu Yiğit Akü, Çinli Ganfeng firması ile 500 milyon dolarlık yatırım yapmak için anlaştı.Kırşehir kamuoyu yatırımın Kırşehir'e yapılmasını istiyor.
Kırşehir İş İnsanı Hamit Yiğit'in sahibi olduğu Yiğit Akü, Çinli Ganfeng firması ile 500 milyon dolarlık yatırım yapmak için anlaştı.Kırşehir kamuoyu yatırımın Kırşehir'e yapılmasını istiyor.
Yiğit Akü'nün sahibi Kırşehir nüfusuna kayıtlı olan Hamit Yiğit, 1951 yılında Özbağ Kasabası Kızılcaköy'de doğmuş.9 yaşında babasını kaybeden Hamit Yiğit, 12 yaşında okulu bitirince çobanlık yapar, Ankara'ya halasının yanına giderek orada gündüz oto elektrikçi de , gece bobinajcıda çalışarak bugünlere gelmiş bir isim.1976 yılında kurulan Yiğit Akü, bugün 78 bin m2 alana sahip üretim üssü niteliğindeki fabrikasında, en ileri teknolojiyi hayata geçiren Yiğit Akü A.Ş., yıllık 7 milyon akü üretim kapasitesine sahip. Yiğit Akü şimdilerde Türkiye'ye yapılacak büyük bir Uluslararası yatırımın yurt içi ayağını teşkil edecek.
500 MİLYON DOLARLIK LÜTYUM FABRİKASI
Çin'in en büyük Lityum batarya üreticilerinden olan Ganfeng, Türkiye'de 500 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyurdu.Firma yatırım için Yiğit Akü ile anlaştı.Ortak girişim şirketi, yaklaşık 500 milyon ABD doları toplam yatırımla Türkiye'de 5 GWh lityum pil üretim kapasitesi kurmayı amaçlamaktadır. 5 GWh tasarım kapasitesine sahip olacak fabrika, lityum pil hücresi üretim hatlarını içerecek ve pazar geliştirme planına uygun olarak belirlenecek pil paketi üretim hatlarını bünyesinde bulunduracak. Ölçeklenebilir bir kapasiteye sahip olacak olan üretim tesisinde üretilecek 100Ah, 280Ah, 314Ah lityum pil hücresi gibi ürünler, esas olarak Türk ve uluslararası enerji depolama sistemi (ESS) pazarlarını hedefleniyor.
Yapılmış olan fizibilite çalışması sonucunda, üretim tesisinin Ar-Ge merkezi, teknik eğitim merkezi, giriş kontrol ve malzeme test merkezi, pil test merkezi, depolar ve ofis binalarından oluşması ve 132.200 metrekare kapalı alandan oluşması, toplam ekipman yatırımının yaklaşık 202.140.000 ABD doları olması, personel sayısının yaklaşık 400 olması öngörülüyor.
BİRÇOK SEKTÖRE LİTYUM PİL ÜRETECEK
Ortak girişim şirketi, pazarın büyük bir bölümüne hakim olan enerji depolama sistemleri başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösterecek. Ayrıca her fabrika tarafından kullanılan elektrikli endüstriyel araçlar (forkliftler, çekiciler, AGV, golf arabaları, temizlik makineleri vb.) için özel ürünler, baz istasyonlarında ve telekom uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirilen lityum piller, denizcilik uygulamaları için lityum piller, UPS uygulamaları için lityum piller, son kullanıcılar tarafından her an erişilebilen lityum piller de sağlayacak. Ürünlerin pazara girişi, ortak üretim tesisi yatırımının tamamlaması beklenmeden başlayacak.Ancak Tesisin hangi şehirde kurulacağına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.
KIRŞEHİR'E YAPILASIN TALEBİ
Kırşehirli İş İnsanı Hamit Yiğit'in, ortak olacağı 500 milyon dolarlık lityum pil fabrikasının nereye kurulacağına ilişkin bilgi verilmemesi , ''Neden Kırşehir olmasın?'' sorusunu akıllara getirdi.Hem Ankara'daki Kırşehirli iş insanları ve bürokratlar hem de Kırşehirli siyasetçiler yatırımın Kırşehir'e yapılması noktasında girişimlerde bulunabilirler.Kırşehir kamuoyunun da beklentisi bu yönde.
.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.